Промишлените печалби в Китай се увеличават въпреки опасенията за дефлация

Според данните, публикувани от Националното статистическо бюро в сряда, печалбите са нараснали с 29,5% спрямо предходната година, което е рязко ускорение спрямо увеличението от 2,7% през октомври

11:35 | 27 декември 2023
Автор: Bloomberg News
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Ръстът на промишлените печалби в Китай се ускори през ноември, подпомогнат от благоприятните сравнения с предходната година и от ефекта на правителствените мерки за подкрепа.

Според данните, публикувани от Националното статистическо бюро в сряда, печалбите са нараснали с 29,5% спрямо предходната година, което е рязко ускорение спрямо увеличението от 2,7% през октомври.

Данните са подкрепени от ниската база за сравнение през миналата година, когато икономическата активност беше възпрепятствана от строгия контрол на пандемията. Статистическото бюро спира да публикува набора от данни през втората половина на 2022 г. и го възобновява в началото на тази година, като до юли данните показват отрицателен растеж. През август растежът стана рязко положителен, а през последните месеци намаля.

Печалбата от промишлеността в Китай се покачва през ноември при ниска база

Въпреки това печалбите за първите 11 месеца са намалели с 4,4% спрямо същия период на предходната година, което е по-малко от спада от 7,8% през първите 10 месеца.

Ю Вейнин, анализатор от НБС, обяснява ръста през ноември с правителствените политики. „С влизането в сила на макрополитиките и постепенното възстановяване на вътрешното търсене промишленото производство се възстанови, а печалбите на промишлените предприятия продължиха да се подобряват“, каза Ю в отделно изявление.

Междувременно признаците на дефлация стават все по-разпространени в Китай, тъй като цените продължават да се понижават, а търсенето остава слабо. Това засилва натиска върху властите да увеличат стимулите или да рискуват икономиката да попадне в низходяща спирала, тъй като потребителите и компаниите отлагат покупки или инвестиции в очакване на по-нататъшно понижение на цените.

Очаква се Пекин да постави амбициозна цел за растеж за 2024 г., която би била същата като целта за тази година, но е по-трудно постижима, тъй като 2023 г. е имала предимството на ниска база за сравнение поради ограниченията, свързани с коронавируса преди една година.

През миналия месец потребителските цени в Китай отбелязаха най-силния си спад от три години насам, като същевременно се ускори и спадът на фабричните разходи. Новите поръчки, получени от производителите, се свиха до най-ниското си ниво от юни насам, а фабриките намалиха покупките на суровини за втори пореден месец, сочат официалните данни.

Външното търсене на китайски стоки също е слабо, като през октомври показателят за експортните цени достигна най-ниското си ниво от 2009 г. насам. Според бележка на Changjiang Securities от уикенда, спадовете показват, че цикълът на изчистване на складовете в индустриалния сектор не е приключил и компаниите, особено производителите на потребителски стоки надолу по веригата, все още се борят със свръхкапацитет.

Ръководителите на Китай посочиха, че ще запазят позицията си за политика на растеж и през следващата година. Миналата седмица най-големите държавни банки в страната намалиха лихвите по депозитите за трети път тази година, с което проправиха пътя за по-нататъшно намаляване на лихвите по кредитите. Този ход последва рекордното вливане на парични средства в банките чрез едногодишните заеми на централната банка по-рано този месец с цел насърчаване на кредитирането.