Слабите данни за търговията на Китай са сигнал за предстоящи икономически болки

Вносът на Китай неочаквано се сви през ноември в сравнение с периода преди година, но износа се повиши, което е индикатор, че икономиката все още не е на дъното

11:15 | 7 декември 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Вносът на Китай неочаквано се сви през ноември в сравнение с периода преди година, когато беше засегнат от Covid, докато износът се повиши от ниска база, което показва, че забавящата се икономика на страната все още не е достигнала дъното.

Според официалните данни, публикувани в четвъртък, вносът в доларово измерение е намалял с 0,6%, след като през предходния месец е отбелязал подобрение. Това е по-лошо от консенсусната прогноза на икономистите за ръст от 3,9%.

Доставките в чужбина нараснаха с 0,5% спрямо предходната година, което е малко по-добре от консенсусната прогноза за липса на промяна и отбеляза първото увеличение на годишна база от април насам. В резултат на това търговският излишък възлезе на 68,39 млрд. долара.


Ръст на износа на Китай през ноември/Вносът неочаквано спада

"Вътрешното търсене не се подобрява особено, дори и да го сравняваме с ниската база от миналата година", казва Уей Чън Хо, икономист в United Overseas Bank Ltd. "Не се забелязва и тенденция за подобряване на износа въпреки малко по-добрия от очаквания ръст на износа през ноември. Взети заедно, това предполага слаба тенденция на възстановяване в Китай".

Данните ще предизвикат безпокойство относно икономическите перспективи на Китай и може да предизвикат призиви за стимулиране на вътрешните разходи. Усилията на политиците за ускоряване на растежа през тази година бяха насочени по-скоро към стимулиране на предлагането и стабилизиране на пазара на имоти, отколкото към генериране на търсене.

Очакваният сезонен скок в търговията също не се оправда поради слабото търсене в световен мащаб. Обикновено износът е по-силен през последните месеци на годината поради засиленото търсене в навечерието на коледния и празничния сезон в чужбина. Смущенията, предизвикани от пандемията през ноември миналата година, доведоха до рязко свиване на търговията, поради което основните данни за тази година изглеждат по-добри в сравнение с нея.

Какво казва Bloomberg Economics

Първото увеличение на китайския износ от шест месеца насам през ноември не е знак, че външното търсене се завръща по устойчив начин, за да подкрепи растежа... 0,5% на годишна база едва ли е обичайният скок преди края на годината, с който Китай е свикнал. Като се има предвид, че в основата на растежа е била ниската база, той не е и мощен стимул за експортните индустрии, каза Дейвид Ку, икономист

Износът на Китай през следващата година може да се възползва от "глобалния подем" в търсенето на технологии, както и от ниската вътрешна инфлация и слабия юан, пишат икономисти от Nomura Holdings Inc. в бележка от сряда. Според тях обаче все още е "твърде рано да се говори за дъното" на растежа. "През пролетта на 2024 г. може да има още един икономически спад поради влошаването на състоянието на сектора на недвижимите имоти".

Реакцията на борсата в четвъртък беше слабо изразена, тъй като голяма част от слабостите вече бяха включени в цената. Индексът на китайските акции, листвани в Хонконг, до голяма степен запази по-ранните си загуби, тъй като настроенията бяха влошени, след като Moody's понижи перспективите си за редица банки и постави някои финансови инструменти на местното правителство в режим на преразглеждане с цел понижаване на рейтинга.

Индексът Hang Seng China Enterprises се понижи с около 1,7%, което е сред най-лошо представящите се основни индекси в Азиатско-тихоокеанския регион.

Инвеститорите следят за знаци как правителството на президента Си Дзинпин ще стимулира икономическата активност през 2024 г., след като тази година възстановяването след пандемията беше трудно. Очаква се този месец Китай да свика две ключови срещи по икономическата политика, на които висшите ръководители могат да дадат знак за по-прогресивна позиция и да намекнат за вида на планираните стимули.

След като рязкото нарастване на търсенето по време на пандемията спомогна за развитието на китайската икономика, през тази година нетният износ се превърна в спирачка за растежа, тъй като търсенето на стоки намалява.

Анализаторът на Capital Economics Дзъчун Хуан заяви в бележка от четвъртък, че ръстът на износа през ноември вероятно се дължи на намаляването на цените. "Това не е устойчиво и се отразява негативно на маржовете на печалба на фирмите, които са спаднали почти до нива, невиждани поне от 2010 г.", добави тя.

Според официалните данни износът за САЩ и Европейския съюз е спаднал с над 10% досега спрямо същия период на миналата година, докато този за Русия е нараснал с 50%. Вносът на стомана е спаднал с 27 % досега през 2023 г., тъй като спадът в сектора на недвижимите имоти се задълбочава, а вносът на чипс е намалял с 16,5 %.

"Не е ясно дали износът може да допринесе за растежа през следващата година", казва Джан Живей, главен икономист в Pinpoint Asset Management Ltd. "Европейските и американските икономики се охлаждат. Китай все още трябва да разчита на вътрешното търсене като основен двигател на растежа през 2024 г.".