Moody’s понижи до негативна перспективата за дълга на Китай

Агенцията намали перспективата от стабилна на негативна, но беше запазен дългосрочният рейтинг А1 на държавните облигации на страната

11:15 | 5 декември 2023
Обновен: 11:22 | 5 декември 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Moody's Investors Service намали перспективата си за китайските държавни облигации на негативна, подчертавайки задълбочаващите се глобални опасения относно нивото на дълга във втората по големина икономика в света.

Според изявлението на Moody's перспективата беше намалена от стабилна на негативна, като същевременно беше запазен дългосрочният рейтинг А1 на държавните облигации на страната. Използването на фискални стимули от страна на Китай за подпомагане на местните власти и спираловидният спад в сектора на недвижимите имоти създават рискове за икономиката на страната, заявиха от рейтинговата агенция.

Промяната в мисленето идва в момент, когато задълбочаващият се срив в сектора на недвижимите имоти в Китай предизвиква преминаване към фискални стимули, като страната увеличава заемите си като основна мярка за подпомагане на икономиката си. Това породи опасения относно равнището на дълга на страната, като Пекин е на път да емитира рекорден брой облигации през тази година.

"Спорно е дали последните новини ще окажат допълнителен ефект върху това, но най-малкото няма да помогнат", каза Роб Карнел, регионален ръководител на проучванията за Азиатско-тихоокеанския регион в ING Groep NV.

Китай изтегля нови заеми, за да стимулира икономиката

Китайската икономика не успява да набере инерция през тази година, тъй като възстановяването от ограниченията свързани с политиката за нулев Covid се оказа по-слабо от очакваното, а кризата с недвижимите имоти се задълбочи. Данните от миналата седмица показаха, че дейностите в сферата на производството и услугите са се свили през ноември, което засили убеждението, че са необходими повече действия от страна на правителството, за да се подкрепи колебливото възстановяване.

През октомври китайският президент Си Дзинпин даде знак, че няма да търпи рязко забавяне на растежа и дефлационни рискове, тъй като правителството увеличи номиналния си бюджетен дефицит до най-големия от три десетилетия насам. Съотношението на дефицита към БВП за 2023 г. е 3,8%, което е доста над отдавна спазваната граница от 3%.

Ревизията позволи на централното правителство да продаде допълнителни държавни облигации на стойност 1 трлн. юана в рамките на годината, за да подпомогне оказването на помощ при бедствия и строителството. Местните власти също продаваха специални облигации за рефинансиране, за да заменят някои задбалансови дългове, носещи по-високи разходи.

"Като се има предвид политическото предизвикателство, което представлява дългът на местните власти, централното правителство е съсредоточено върху предотвратяването на финансовата нестабилност" и има поглед върху условията на дълга на регионалните власти, заявиха от Moody's. "Все пак поддържането на стабилността на финансовия пазар, като същевременно се избягва моралният риск и се ограничават фискалните разходи за подкрепа, е голямо предизвикателство."

Китай рядко е надхвърлял границата от 3% дефицит | Основният дефицит дава тон на правителствените разходи

Юанът удържа загуби от около 0,1% както в търговията на континенталния пазар, така и на чуждестранния, а доходността на 10-годишните държавни облигации на Китай остана без съществена промяна на равнище 2,68%. Индексът MSCI China се понижи с повече от 2%, като се насочи към най-ниското си ниво на затваряне от ноември 2022 г. насам. Индексът запази понижените нива след хода на Moody's.

За последно Moody's намали кредитния рейтинг на Китай през 2017 г. от Аа3 до А1 поради вероятността от съществено нарастване на дълга в цялата икономика и въздействието, което това би имало върху държавните финанси. Това беше първото ѝ понижаване на рейтинга на дълга на Китай от 1989 г. насам.

По-рано тази година Fitch Ratings Ltd. заяви в интервю за телевизия Bloomberg, че може да преразгледа държавната кредитна оценка А+ на Китай. Наскоро фирмата потвърди този рейтинг със стабилна перспектива.

S&P Global Ratings запази рейтинга на Китай на ниво А+ със стабилна перспектива след последното му понижаване през 2017 г., което последва подобен ход от страна на Moody's.

"Рискът от понижаване на рейтинга едва ли ще обърне плана за емитиране на дълг, което може да спомогне за намаляване на опасенията за сектора на недвижимите имоти и бавния растеж на Китай", заяви Кен Чун, главен азиатски валутен стратег в Mizuho Securities. "Влиянието на намаляването на перспективата на рейтинга върху потока от облигации би трябвало да се окаже ограничено, докато лихвеният спред между Китай и САЩ все още е основен фактор."