Държавните инвестиционни и пенсионните фондове предпочитат Индия пред Китай

Почти 40% от инвеститорите избират Индия за най-привлекателния развиващ се пазар, а по-малко от една четвърт - Китай

11:20 | 4 декември 2023
Автор: Абхишек Вишной
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според ново проучване световните управители на пенсионни фондове и държавни инвестиционни фондове се насочват към Индия, но все по-често се колебаят по отношение на Китай.

Почти 40% от инвеститорите избират Индия за най-привлекателния развиващ се пазар, а по-малко от една четвърт - Китай в проучване на базирания в Лондон мозъчен тръст Official Monetary and Financial Institutions Forum. В него участваха 100 фонда, управляващи активи на стойност 26 трилиона долара, включително сингапурската GIC Pte. и канадската Caisse de Depot et Placement du Quebec.

Констатациите допълват признаците на нарастващ глобален оптимизъм по отношение на Индия на фона на предпазливия тон по отношение на експозицията на Китай. Нарастващото напрежение между Пекин и Запада, политическите неуспехи след пандемията и слабата икономика увеличиха привлекателността на Индия като алтернативна инвестиционна дестинация.


Индия е най-привлекателният развиващ се пазар/Процентен дял на отоговорите, на попитаните - "Кой е най-привлекателният развиващ се пазар?"

Индия е в добра позиция да се възползва от силния си растеж, демографските си показатели и диверсификацията на световните вериги за доставки - заявиха авторите на доклада, ръководени от заместник-главния изпълнителен директор Клайв Хорууд. Индия става все по-отворена за чуждестранните инвеститори, казаха те, като се позоваха на планираното включване на активите на страната в облигационния индекс на JPMorgan през юни.

"За разлика от това, по отношение на Китай има колебания", казват те. "Нито един от изследваните фондове няма положителна прогноза за икономиката на страната или не очаква по-висока относителна възвръщаемост от китайските активи." Мнозинството от анкетираните посочват регулациите и геополитиката като пречки пред инвестирането в Китай и биха вложили парите си там главно защото е част от бенчмарковите измерители.

Търсенето на китайски активи се сви през последните години, като през третото тримесечие на годината преките чуждестранни инвестиции за първи път станаха отрицателни, тъй като чуждестранните инвеститори изтеглиха парите си поради нарастващите опасения относно икономическото възстановяване на страната.

Китайският индекс CSI 300 спадна с почти 1% в сутрешната сесия в петък и бе на път да затвори най-ниската си стойност от февруари 2019 г. Това е в контраст с ралито при индийските акции, където индексът S&P BSE Sensex се повиши с 0,7% и се приближи до нов връх