Активността в производството и услугите на Китай бележи нов спад

Спадът засилва очакванията за допълнителна правителствена подкрепа за икономическото възстановяване

10:56 | 30 ноември 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Активността в производствения сектор и сектора на услугите в Китай се сви през ноември, което засилва очакванията за допълнителна правителствена подкрепа за икономическото възстановяване, което се опитва да набере скорост.

Официалният индекс на мениджърите по покупките (PMI) в промишлеността спадна до 49,4, което е втори пореден месец на спад, според изявление на Националното статистическо бюро от четвъртък. Въпреки че икономистите очакваха спад на индекса, цифрата беше по-ниска от прогнозите.

Показателят за активността извън производството, който измерва секторите на строителството и услугите, неочаквано се понижи до 50,2 пункта, едва преминавайки границата от 50 пункта, която означава разширяване. Основният показател за активността в сферата на услугите спадна до 49,3 пункта, което е първият спад на този показател за тази година.


Икономическата активност в Китай се забавя/Производството отново се свива, а секторът на услугите се свива за първи път през 2023 г.

"Днешният индекс на мениджърите по поръчките допълнително ще повиши очакванията за подкрепа на политиката", каза Джоу Хао, главен икономист в Guotai Junan International в Хонконг. "Фискалната политика ще бъде под светлината на прожекторите и ще заеме централно място през следващата година."

Китайският индекс CSI 300 леко се повиши в сутрешната сесия, тъй като някои търговци заложиха на допълнителна правителствена подкрепа за икономиката след разочароващите данни. Въпреки това измерителят е близо до достигане на ново дъно за 2023 г. и е на път да се превърне в най-лошо представящия се основен капиталов бенчмарк в света през този месец.

Втората по големина икономика в света все още е напът да постигне официалната цел за растеж от около 5% за 2023 г., но остават въпросителни относно способността ѝ да запази темпото през следващата година.

Секторът на недвижимите имоти остава основна заплаха за растежа. Спадът в продажбите на жилища ограничи търсенето на всичко - от мебели до декорации и домакински уреди. Възстановяването в сектора на услугите - основен двигател на възстановяването в началото на годината - намалява. Мрачният пазар на труда също така кара потребителите да бъдат предпазливи по отношение на по-големите разходи.

По данни на Националната статистическа служба (NBS) подмярката за новите поръчки, направени в китайските заводи, е спаднала до петмесечно дъно от 49,4 през ноември, като свиването на новите поръчки за износ е още по-силно. Подотчетът за заетите лица се задържа в спад на ниво 48,1.

През последните месеци правителството работи в подкрепа на активността, като увеличи продажбите на облигации за инвестиции в инфраструктура. Данните на NBS показват, че показателят за строителната активност се е повишил през ноември до 55 пункта от 53,5 пункта през предходния месец.

"Икономическата активност в Китай продължи да се стабилизира, но темповете се забавиха", заяви старши анализаторът на NBS Джао Цинхе в изявление, придружаващо данните. "Основата на възстановяването все още трябва да се затвърди."

Отслабването на активността в сферата на услугите се дължи отчасти на факта, че през октомври, когато по време на празника "Златната седмица" пътуванията и туризмът бяха в подем, Джао добави.

Въпреки че много икономисти очакваха фабричната активност да се свие през ноември, спадът все пак е "особено разочароващ" според Мишел Лам, икономист за по-голям Китай в Societe Generale SA в Хонконг.

"Това показва, че възстановяването на частното търсене остава много крехко, докато правителствените стимули все още не са се отразили на данните", каза тя.

Какво казва Bloomberg Economics

"Проучването на PMI в Китай през ноември алармира за състоянието на икономиката и за ефектите от досегашните стимули. По-слабите от очакваното показания за това, което и без това беше с ниска летва - съмнявахме се, че обичайното сезонно оживление ще се материализира, и то не се случи - повишават спешната необходимост от по-голяма подкрепа на политиката.", каза Чан Шу и Ерик Жу, икономисти

Според икономистите от Capital Economics Ltd. подкрепата на политиката трябва да остане "попътен вятър" през следващите месеци.

"Мерките за облекчаване на пазара на недвижими имоти продължават да се усъвършенстват, като сега политиците се съсредоточават върху укрепването на финансирането на предприемачите", пишат те в изследователска бележка.

Китай обмисля план, според който кредиторите за първи път ще могат да предлагат необезпечени заеми на строителни предприемачи, а също така работи по проектосписък на фирмите, които могат да получат банкова подкрепа, съобщи Bloomberg News. И двете са част от пакет от нови мерки за подпомагане на сектора на недвижимите имоти.

Икономистите на Nomura Holdings Inc. заявиха, че очакват "още един икономически спад" към края на тази година и през пролетта на 2024 г., позовавайки се на намаляването на потреблението в сферата на услугите и влошаването на състоянието на сектора на недвижимите имоти, наред с други фактори.

"Болката от поредния спад може най-накрая да убеди Пекин да играе ролята на кредитор от последна инстанция, за да спаси някои големи закъсали строителни предприемачи и да запълни огромния недостиг на финансиране за изграждането и доставката на тези предварително продадени жилища", пишат те в бележка след данните за PMI.

"Политиките вероятно ще продължат да се фокусират върху насърчаване и стимулиране на търсенето, а зависимостта от фискалната политика ще се увеличи", казва Брус Пан, главен икономист в Китай в Jones Lang Lasalle Inc. Той очаква съотношението на фискалния дефицит да достигне 4,3% през следващата година, като се присъединява към гласовете, които смятат, че този показател ще остане над равнището от 3%, към което правителството обикновено се придържа.

Анализаторите на Capital Economics също така предположиха, че политиците може да възобновят намаляването на лихвените проценти предвид отслабването на натиска върху юана.

Според последното проучване на Bloomberg сред икономисти Китай вероятно ще изчака до началото на годината, за да намали лихвените проценти в подкрепа на икономиката.