Камарата на представителите се готви да премахне контрола върху инвестиции в Китай

Председателят на Камарата на представителите на финансовите служби Патрик Макхенри блокира мярка, която ще изисква от фирмите да уведомяват правителството за определени инвестиции в Китай

15:36 | 29 ноември 2023
Автор: Макензи Хокинс ,Даниел Флетли
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според запознати с обсъжданията преговарящите в Конгреса във вторник са били готови да се откажат от плановете си да използват годишния законопроект за отбранителната политика за затягане на контрола върху инвестициите на САЩ в китайски технологии.

Председателят на Камарата на представителите на финансовите служби Патрик Макхенри на практика блокира мярка, която ще изисква от фирмите да уведомяват правителството за определени инвестиции в Китай и други проблемни държави, твърдят хората. Изменението е в съответствие с изпълнителната заповед на президента Джо Байдън за ограничаване на разходите за високотехнологични сектори във втората по големина икономика в света.

По-рано тази година Сенатът одобри с огромно мнозинство мярката като част от своята версия на законопроекта за отбраната, но в Камарата на представителите тя среща силна опозиция от страна на Макхенри, който отдавна се противопоставя на широките инвестиционни ограничения в полза на подход, насочен към отделни компании. Републиканецът от Северна Каролина има не само влиятелен пост, но и място в конферентната комисия, която изработва окончателния вариант на законопроекта за отбраната.

Все още не бих казал, че е блокирана, но председателят Макхенри, който е участник в заседанието, има много твърда позиция и аз я подкрепям“, заяви представителят на републиканците от Кентъки Анди Бар, който е автор на отделен законопроект за санкции срещу отделни китайски компании.

Председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол заяви, че продължава да работи добронамерено с Макхенри, но че необходимото средство може да бъде неговият собствен самостоятелен законопроект за изходящите инвестиции, изготвен заедно с представителя Грегъри Микс, който е най-добрият демократ в комисията.

Говорител на Макхенри, който подкрепя подхода на Бар, основан на санкции, не отговори веднага на коментар.

Въпреки че някои републиканци определят изтичането на капитали от САЩ към азиатската страна като най-важния въпрос, свързан с Китай, пред който е изправен Конгресът, вътрешните разногласия в ПП вероятно ще оставят администрацията на Байдън да действа сама. Вероятният неуспех на ограниченията за изходящи инвестиции в преговорите по Закона за националната отбрана би означавал и победа за лобистите от финансовата индустрия, които се противопоставиха на мярката на Белия дом по-рано тази година.

За републиканците от Камарата на представителите би било лошо да не предприемат нищо или да имат конструкция, която е по-слаба от заповедта на Байдън“, заяви в интервю представителят Майк Галахър, републиканец от Уисконсин, който ръководи комисията за Китай към Камарата на представителите. „Не можем да продължаваме да се придвижваме напред-назад с различни изпълнителни заповеди - това създава хаос и трябва да намерим законодателно решение.“

Освен ако Макхенри не промени мнението си или не бъде отхвърлен от председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън, мярката вероятно няма да бъде приета в този Конгрес, което ще остави администрацията на Байдън сама да определя политиката на страната по отношение на капиталовите потоци към Китай. Изпълнителната заповед на президента от август вероятно ще влезе в сила през следващата година. Говорител на Джонсън не е отговорил на молбата за коментар във вторник вечерта.

Забавянето от страна на Макхенри излага на риск и други аспекти на законопроекта за отбраната, свързани с финансовите услуги, включително приетата от Сената мярка за борба с фентанила, която е ключов приоритет за Маккол. Това е така, защото той иска да представи своя версия на законопроект за регулиране на криптовалутите - въпрос, който отдавна поставя Камарата на представителите и Сената в противоречие.

Ако не вкарам моя законопроект за криптовалутите, няма да се съглася с този законопроект за фентанила“, посочи Маккол за Макхенри.

От друга страна, опозицията на Макхенри срещу мярката за изходящи инвестиции е по-скоро философска, отколкото тактическа, казва Маккол.

В писмо до министъра на финансите Джанет Йелън, след като Байдън обяви заповедта си, Макхенри заяви, че „не е ясно защо администрацията смята, че забраната на ноу-хау, свързано единствено с инвестиции, би била по-ефективна от цялостното използване на експортен контрол или санкции“.

Въпреки това законодатели като сенатора демократ Боб Кейси от Пенсилвания, който заедно със сенатора републиканец Джон Корнин от Тексас спонсорира сенатската версия, твърдят, че методът на Макхенри не успява да реши основния проблем, свързан с технологичния напредък на Китай.

Може да наложите санкции на една компания, а след това друга да се появи тук“, каза Кейси в интервю по-рано този месец. „Докато ако се съсредоточите върху сектори, вие реално ще им попречите да продължат да се възползват от нашите иновации, ноу-хау и инвестиции - в наш ущърб.“

По-рано Маккол предложи да се комбинира предложението за санкции, подкрепено от Макхенри, с по-силна версия на изменението на Сената, което действително ограничава изходящите инвестиции, а не изисква само уведомяване. Законопроектът му с Meeks, който ще бъде разгледан от комисията в сряда, надхвърля приетата от Сената поправка за уведомяване и действително ограничава инвестициите.