Китайските рафинерии харчат много, за да извлекат ползи от бума на чистата енергия

Амбициозните цели на Пекин в областта на климата откриват нови области за инвестиции в цялата икономика

11:30 | 29 ноември 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайските петролни рафинерии харчат милиарди юани, за да произвеждат различни продукти за сектора на възобновяемите енергийни източници, тъй като бумът на чистата енергия в страната обхваща и най-мръсните отрасли.

Амбициозните цели на Пекин в областта на климата откриват нови области за инвестиции в цялата икономика. За преработвателите на нефт допълнителното предизвикателство е как да заместят приходите от традиционни, въглеродно интензивни сектори като транспорта, където търсенето на бензин е близо до своя връх, тъй като електрическите превозни средства заемат все по-голям дял от пазара.

Защитни покрития като етилен-винилацетат (EVA) и полиолефинов еластомер (POE) намират нови приложения в соларните клетки. Според една от промишлените прогнози капацитетът на EVA в Китай се очаква да се удвои до 2025 г. до 5 милиона тона годишно, като почти половината от националното потребление вече е свързано със соларната индустрия.


Соларният бум е светъл лъч за китайските нефтопреработвателни предприятия

"Китайските компании инвестират много в капацитета за EVA и в технологиите за POE, за да намалят зависимостта от вносни материали и да подобрят сигурността на веригата за доставки", казва Шаохуа Фън, химически анализатор в S&P Global Commodity Insights. Според него новите материали за производство на вятърни, слънчеви и акумулаторни батерии предоставят "огромни възможности за растеж" на нефтохимическите фирми.

Държавната петролна компания Sinopec Group, която е най-голямата рафинерия в страната, е в челните редици. Миналата седмица тя положи началото на мащабен проект за производство на етилен с капацитет 1,5 млн. тона годишно в един от най-големите си заводи в Джънхай. Китай заема водещо място в света по отношение на производството на етилен - основния химикал, от който се получава EVA. 

Инвестиции в Джънхай
Инвестицията в Джънхай е на стойност 38 млрд. юана (5,3 млрд. долара) и включва 18 нови проекта, включително три инсталации с общ капацитет от 800 000 тона, които доставят EVA и POE наред с други съединения. По-рано през месеца Sinopec също така обяви, че ще похарчи 3 млрд. юана за инсталация за 100 000 тона EVA в завода си в Гуандун и за 50 000 тона POE в рафинерията си в Маомин.

Според Тън Сяофан, анализатор в консултантската компания SCI99, инвестицията на Sinopec е опит да се отнеме пазарен дял от частните играчи, които навлязоха в сектора от 2021 г. насам. Тя е забележителна и предвид наложеното миналия месец ограничение на капацитета от 1 млрд. тона годишно на китайската рафинираща промишленост, което е още един знак, че Пекин прекратява разширяването на най-замърсяващите индустрии, тъй като се стреми да постигне целите си за намаляване на въглеродните емисии.  

Все пак материалите остават нишови в контекста на общото търсене на суров петрол в Китай. Около 12 % от петрола се използва като суровина за нефтохимически продукти. Етиленът е само едно от многото произвеждани съединения и само малка част от тях се използват за производството на EVA.

Но маржовете са впечатляващи. "EVA и POE понастоящем са най-печелившите продукти на етиленовите линии", казва Тън. Тази година маржът на EVA е надхвърлил 5 000 юана на тон, докато другите употреби на етилена надолу по веригата се борят да излязат на печалба, каза тя.