Китайската народна банка предупреждава за "дълга и трудна" икономическа трансформация

Традиционният модел, при който се разчита основно на инфраструктурата и недвижимите имоти, може да доведе до по-висок растеж, но също така ще забави структурното приспособяване и ще подкопае устойчивостта на растежа, заяви управителят на банката

11:00 | 28 ноември 2023
Обновен: 11:05 | 28 ноември 2023
Автор: Bloomberg News
Конференция на високо равнище на HKMA-BIS. Пан Гуншън в Хонконг.  Снимка: Антъни Кван/Bloomberg
Конференция на високо равнище на HKMA-BIS. Пан Гуншън в Хонконг.  Снимка: Антъни Кван/Bloomberg

Ръководителят на Китайската централна банка подчерта, че е допустимо забавяне на растежа в краткосрочен план, тъй като втората по големина икономика в света преминава от сферата на недвижимите имоти и инфраструктурата към нови двигатели на икономиката.

В обръщение към банкери в Хонконг управителят на Китайската народна банка Пан Гуншън заяви, че е уверен, че икономиката ще се радва на "здравословен и устойчив растеж" през 2024 г. и след това, позовавайки се на нарастващи сектори като възобновяемата енергия. Той също така омаловажи опасенията за рисковете, свързани с имотите и дълговите проблеми на местните власти, след като по-рано се срещна с висши ръководители на банки, включително HSBC Holdings Plc. и Goldman Sachs Group Inc.

"Традиционният модел, при който се разчита основно на инфраструктурата и недвижимите имоти, може да доведе до по-висок растеж, но също така ще забави структурното приспособяване и ще подкопае устойчивостта на растежа", заяви Пан на конференцията, организирана от Хонконгския паричен орган и Банката за международни разплащания. "Продължаващата икономическа трансформация ще бъде дълъг и труден път. Но това е пътуване, което трябва да предприемем."

Сътресенията в сектора на недвижимите имоти са в основата на опасенията за силата на китайската икономика през тази година, като данните за четвъртото тримесечие сочат смесени перспективи. Докато потреблението се възстановява, недвижимите имоти продължават да се свиват. Въпреки това икономиката е на път да постигне официалната цел за растеж от около 5% за годината, което означава, че пазарите пренасочват вниманието си към 2024 г. Структурните предизвикателства, свързани с жилищното строителство, застаряването на населението и ниското доверие на бизнеса, продължават да будят безпокойство. 

В знак на това колко спешно е станало спирането на низходящата спирала в сектора на недвижимите имоти, властите обмислят безпрецедентна подкрепа за сектора на недвижимите имоти. Това включва разрешаване на банките да предлагат необезпечени краткосрочни заеми на квалифицирани строителни предприемачи, съобщи по-рано Bloomberg News. 

"Секторът на недвижимите имоти в Китай търси ново равновесие", каза Пан, като добави, че корекцията на пазара на недвижими имоти е от полза за икономиката в дългосрочен план. Той също така потвърди, че страничните ефекти от сектора към финансовата система са "доста ограничени".


Всички видове финансиране на недвижими имоти в Китай са се сринали. Авансовите продажби, банковите заеми и облигационното финансиране са намалели

Пан също така повтори, че общият държавен дълг на Китай е сравнително нисък в сравнение с други икономики, и подчерта, че дългът е взет за инвестиции в инфраструктура и е подкрепен с "материални активи". Дългът също така е неравномерно разпределен в рамките на страната, посочи той, като заяви, че икономически по-напредналите региони в централен и източен Китай няма да имат проблем с изплащането на дълга си. 

Пан заяви, че ще бъде трудно годишният растеж на Китай да достигне темповете от 8-10 %, наблюдавани в миналото, тъй като икономиката се е разширила по размер. Въпреки това той посочи редица положителни сигнали - от подобряване на продажбите на дребно до увеличаване на частните инвестиции, като се изключат недвижимите имоти. Той потвърди, че централната банка ще запази стимулиращата парична политика.

Икономистите очакват, че през следващия месец Китайската народна банка ще засили ликвидната подкрепа за икономиката чрез намаляване на задължителните резерви на банките, тъй като централното правителство емитира допълнителни държавни облигации за финансиране на инфраструктурни разходи. Счита се обаче, че всяко намаление на основния лихвен процент ще бъде отложено за началото на следващата година, тъй като натискът за обезценяване на юана отслабна едва наскоро, а банките все още са изправени пред свиване на маржа на печалбата. 

На конференцията във вторник, организирана от Хонконгския паричен орган и Банката за международни разплащания, Пан заяви, че Китайската народна банка ще продължи да засилва сътрудничеството си с Хонконг. Пан посочи Хонконг като важна връзка с международните пазари, без да споменава статута му на специален административен район.

Предишната му среща с банкери в града беше с цел да се обменят мнения за финансовото сътрудничество между континентален Китай и Хонконг, както и за статута на града като финансов център, се казва в изявление на Банката на Китай.