Водещ китайски производител на слънчеви панели очаква преструктуриране в индустрията

Инсталациите са засенчени от рязкото увеличаване на производствения капацитет, тъй като секторът се подготвя да посрещне още по-голямо увеличение на потреблението в края на десетилетието

14:39 | 27 ноември 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според един от водещите производители на соларна енергия в Китай, който е световен лидер, през следващата година по-малките производители на оборудване ще бъдат изтласкани от пазара, тъй като цените продължават да падат.

Изключително ниските цени на панелите вредят на рентабилността в сектора, заяви Гао Джифан, председател на Trina Solar Co., по време на дискусия на срещата на върха BloombergNEF Shanghai в понеделник.

При сегашните ниски цени на панелите няма печалба по цялата верига на доставки и това няма как да бъде устойчиво“, коментира той. Тъй като петте или шестте най-големи производители продължават да увеличават капацитета си, по-малките компании ще бъдат „изтласкани“, допълни още Джифан.

Предвиденото раздвижване се случва, въпреки че инсталациите продължават да се развиват с бързи темпове. През първите 10 месеца на годината в Китай са добавени 142,6 гигавата в сравнение с рекордните 87,4 гигавата през цялата 2022 г.

Инсталациите обаче са засенчени от рязкото увеличаване на производствения капацитет, тъй като секторът се подготвя да посрещне очакваното още по-голямо увеличение на потреблението в края на десетилетието. Това прекъсване на връзката засегна големите производители, като през третото тримесечие нетните приходи на Longi Green Energy Technology Co. спаднаха с 44% спрямо предходната година.

Следващата година ще бъде „невероятно трудна“ за китайската соларна индустрия, заяви в интервю за телевизия Bloomberg Цян Дзин, глобален вицепрезидент на Jinko Solar Co. Производителят ще продължи да увеличава производствения си капацитет, включително в чужбина, и ще се стреми да повишава ефективността си, посочи тя.

Председателят на Jinko Li Xiande заяви на срещата на върха, че спадащите цени могат да стимулират иновациите в сектора и все още има възможност за компаниите с интегриран капацитет и технологични предимства да реализират печалби. Нетните приходи на Jinko нарастват през третото тримесечие благодарение на ранното внедряване на нов вид технология за слънчеви клетки.

Въпреки настоящите предизвикателства, лидерите в областта на слънчевата енергия на срещата на върха все още са оптимистично настроени за перспективите на индустрията в дългосрочен план. Всички висши ръководители на пет големи китайски производители заявиха, че очакват годишните продажби да достигнат 1 терават до 2029 г. или 2030 г., което би било повече от два пъти повече от тазгодишната прогноза.

През следващите три до пет години все още ще има бърз растеж, каза Лиу Шучи, председател на Tongwei Co. „Ние сме много оптимистично настроени, като се има предвид консенсусът за енергийния преход, постигнат в Китай и в световен мащаб“, каза тя.