Соларният бум в Китай вече задминава рекордния скок от миналата година

Графика на деня, 23.05.2023 г.

17:10 | 23 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Соларният сектор за производство на електроенергия на Китай ускорява и без това рекордния темп на инсталации, тъй като разходите падат, а търсенето продължава да расте, което го поставя напът да надскочи рекорда от миналата година.

Страната е инсталирала почти три пъти повече слънчеви мощности между януари и края на април, отколкото през същия период на 2022 г., и е напът да добави повече панели през тази година от всички поставени в САЩ.

Намаляващите разходи във веригата за доставка на слънчева енергия и нарастващото потребление на електроенергия в икономика номер две в света подхранват търсенето на източник на чиста енергия. Китай, който остава силно зависим от въглищата въпреки огромния си флот от възобновяеми енергийни източници, се стреми да продължи напред с разширенията, за да изпълни целта на президента Си Дзинпин за достигане на нетна нула до 2060 г.

Страната може да инсталира 154 гигавата слънчеви мощности тази година, каза BloombergNEF в понеделник, повишавайки прогнозата си за Китай от предишни общо 129 гигавата. САЩ разполагат с общо 144 гигавата, инсталирани в началото на 2022 г., според данни на BNEF.

Инсталациите в Китай може да нараснат до 300 гигавата през следващата година, каза Лиу Ханюан, председател на водещия производител на полисилиций Tongwei Co., в интервю в кулоарите на SNEC PV Power Expo, най-голямата китайска конференция в сектора, която отвори врати във вторник в Шанхай.

„Действителното развитие винаги ни учудва“, каза Лиу. „Енергийният преход може да бъде постигнат между 2050 г. и 2060 г., само когато видим, че реалността надхвърля многократно нашите очаквания.“

Увеличаването на разгръщанията в Китай означава, че светът е напът да разполага с общо 5300 гигавата капацитет до 2030 г. – около обема на слънчевата енергия, който е необходим в сценарии, при които са постигнати глобалните нулеви цели. Други ключови сектори, включително транспорт и вятърна енергия, остават изостанали.

Неистовата експанзия на индустрията - и дали е устойчива - ще бъде предмет на дебат на конференцията в Шанхай. В допълнение към Tongwei, лекторите ще представляват водещи световни производители на слънчева енергия, включително Longi Green Energy Technology Co. и Trina Solar Co.

Китай добавя периодично вятърно и слънчево генериране с много по-бързи темпове от съхранението на енергия и има признаци, че някои мрежи вече са претоварени с енергия в средата на деня.

Масовото изграждане на вятърни и слънчеви централи в отдалечени пустинни райони също тества способността на електропроводите да поддържат темпото. Изграждането на повече възобновяеми енергийни източници, отколкото мрежата може да поеме, доведе до високи нива на ограничаване и рязко забавяне на дейността в края на 2010 г.

Все пак производителят на слънчеви панели JA Solar Technology Co. прогнозира нови слънчеви инсталации от около 150 гигавата в Китай тази година и вижда потенциал това да нарасне до 180 гигавата, ако по-ниските цени повишат търсенето, каза Morgan Stanley в бележка миналата седмица.

Асоциацията на китайската фотоволтаична индустрия заяви през февруари, че нацията вероятно ще инсталира 95 гигавата до 120 гигавата тази година - повече от миналогодишния рекорд от 87,4 гигавата.

„Китай е най-големият соларен пазар в света и ще продължи да бъде такъв до 2030 г.“, каза водещият соларен анализатор на BNEF Джени Чейс в понеделник на събитие в Шанхай.