Европа рискува пренасищане с LNG терминали, докато ВЕИ изтласкват газа

Тревогата е липсата на търсене в дългосрочен план. Според един сценарий на МАЕ ЕС може да намали потреблението на газ с почти 45% до 2030 г.

10:46 | 16 май 2023
Автор: Анна Ширяевская и Елена Мазнева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европа побърза да си осигури втечнен природен газ в опит да облекчи осакатяващата енергийна криза. Сега има шанс плановете за изграждане на повече терминали за внос на горивото да са отишли твърде далеч.

От Франция до Полша регионът се стреми да изгради инфраструктура за LNG, след като Русия силно ограничи доставките по тръбопроводи след нахлуването си в Украйна. Но този капацитет може значително да изпревари търсенето на гориво след 2030 г., тъй като страните все повече възприемат възобновяемата енергия.

Ако всички планирани терминали бъдат построени, съществува риск милиарди евро в инфраструктура да се превърнат в блокирани активи в дългосрочен план.

„Някои от инвестициите в инфраструктура за внос на LNG бяха направени от пазари въз основа на предположението, че винаги ще има търсене някъде в Европа“, каза Оган Косе, управляващ директор в Accenture Plc. „Въпреки това, ако всяка страна се стреми да има собствен капацитет за внос и пазарите няма да работят в сътрудничество, тогава, разбира се, ще има много невъзстановими разходи.“

Засега нови LNG терминали се появяват в множество страни, като енергийната криза все още е на фокус. Италия наближава началото на четвъртото си съоръжение. Германия скоро ще разположи своя четвърти плаващ терминал край балтийския остров Рюген. Такива структури често са предпочитани, тъй като са по-евтини и по-бързи за изграждане от тези на сушата. Други проекти са планирани в различни страни, включително Естония и Гърция.

И все пак оценките за търсенето на LNG варират. S&P Global Commodity Insights очаква покупките на втечнен газ да достигнат своя връх през 2028-29 г., преди да се понижат през следващото десетилетие, макар и до нива, които все още могат да бъдат по-високи от тези през 2022 г. Някои други наблюдатели на индустрията оценяват по-дълбок спад в потреблението след 2030 г.

Междувременно капацитетът за внос на LNG в Европа може да скочи с около 50% до края на това десетилетие, според Института за енергийна икономика и финансов анализ. И половината от това може да остане неизползвано в даден момент, се казва в доклад от март.

Краткосрочно търсене

Континентът оцеля през кризата миналата зима без големи прекъсвания на доставките поради необичайно меко време за сезона, по-ниско потребление на енергия и приток на LNG. В резултат на това нивата на съхранение на газ вече са доста над нормалното за сезона.

Все пак корабите носят рекордни нива на втечнен природен газ към континента на фона на рискове за следващата зима. В пиковите дни съществуващите съоръжения работят на пълен капацитет, оставяйки LNG танкерите да стоят на празен ход в морето, чакайки да разтоварят товарите си.

За момента Европа няма друг избор освен да изгради нова инфраструктура, за да се справи с настоящото търсене на LNG. Терминалите не са създадени да работят с пълен капацитет през цялата година и е обичайно да имат среден годишен процент на използване от 50%-70% или дори по-малко.

Регионът може да добави още два до четири плаващи терминала извън вече планираните, каза Томас Торкилдсен, главен търговски директор на Hoegh LNG, която предостави на Германия две такива единици за 10 години.

„Виждаме силен интерес за повече капацитет в няколко северозападни европейски страни“, каза той в интервю. „Има обаче противоположни гледни точки и политическите процеси и решения трябва да бъдат приключени, преди да бъдат поети ангажименти.“

Дългосрочен риск

Тревогата е липсата на търсене в дългосрочен план. Според един сценарий, прогнозиран от Международната агенция по енергетика, Европейският съюз може да намали потреблението на газ с почти 45% до 2030 г., докато преминава към възобновяеми енергийни източници.

Капацитетът на някои от съществуващите терминали в Европа е резервиран до 2045 г. или дори 2050 г., според Elengy SA, която управлява три наземни терминала във Франция и има среден процент на използване от рекордните 95% миналата година.

ЕС вижда допълнителния капацитет като буфер за осигуряване на енергийна сигурност. В допълнение, плаващите единици за съхранение могат да работят като LNG превозвачи, ако търсенето на капацитет изчезне. Те могат също да бъдат преместени на други места, като например развиващи се пазари в Азия. Някои нови терминали могат да бъдат преобразувани да използват други продукти като амоняк или водород.

Европа все още ще има нужда от LNG през 2030 г. и дори след това, каза Естер Анг, ръководител за LNG в швейцарския търговец MET International AG. Повече експортни проекти — от САЩ до Катар — ще добавят доставки, за да запълнят пазарите.

„Сега в света има повече LNG проекти, отколкото в миналото“, каза тя в скорошно интервю в Амстердам. „Ще има моменти, когато тези активи определено ще са необходими, и моменти с потенциално по-ниско търсене – но всичко е свързано с управлението на този риск.“