Рекордни количества LNG се съхраняват в морето на фона на спад в търсенето от Европа

Обемът LNG, който е останал във водата повече от 20 дни, надхвърли 3,4 милиона метрични тона по-рано тази седмица

14:28 | 10 май 2023
Автор: Присила Азеведо Роча и Имон Акил Фархат
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Количествата втечнен природен газ, съхранявани на кораби, се покачват до рекордни нива, сигнализирайки забавяне на търсенето на горивото въпреки продължаващото месеци понижение на цените, съобщава Bloomberg.

Цените на европейските водещи фючърси се стабилизираха близо до най-ниските нива от лятото на 2021 г. в сряда, след като се понижиха с около една четвърт от края на март.

Обемът LNG, който е останал във водата повече от 20 дни, надхвърли 3,4 милиона метрични тона по-рано тази седмица, според данни, събрани от Bloomberg от 2017 г. - най-високото регистрирано ниво за това време на годината. Също така той е близо до най-високата стойност за всички времена, достигната в края на май 2020 г., когато глобалното търсене на енергия се срина през първите месеци на пандемията.

Тенденцията показва, че на пазара има повече наличен газ от текущото търсене. Подобни нива на съхранение във вода обикновено се наблюдават в навечерието на зимата, а не през пролетта, когато страните започват да трупат запаси на по-ниски цени преди по-студените месеци.

Обемът LNG,

Обемът LNG, който е останал във водата повече от 20 дни, надхвърли 3,4 милиона метрични тона по-рано тази седмица. Графика: Bloomberg 

Трейдърите следят внимателно охлаждането на търсенето, което може да се увеличи през следващите седмици, тъй като времето става по-топло и повишава цените, на които могат да продават пратките. Те обръщат внимание и на новопоявяващото се търсене в Азия, както и на възстановяването на промишленото използване на газ.

Средната скорост за глобалния флот от кораби за втечнен природен газ също е намаляла, преминавайки от средно около 14 възела за април през предходните години до 13 възела този април, посочва Лу Мин Пан, анализатор в Rystad Energy AS.

„Това може да показва, че има достатъчно предлагане на пазара, като доставките се забавят, за да съответстват на намалените нива на активност през този период“, казва той.

Европейските запаси от LNG са по-високи от обичайното за това време на годината, докато подземните газови хранилища в региона са пълни на около 62%.

Цената на холандския газ с доставка предния месец, бенчмарк за Европа, се повишава с 0,5% до 36,13 евро за мегаватчас преди обяд българско време на борсата в Амстердам. Еквивалентните британски фючърси поскъпват с 0,6%.