ЕС е пристрастен към руския LNG и плаща милиарди, за да поддържа зависимоста си

Спирането на руския дизел все още изглежда като големия проблем на Европа

07:53 | 1 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз намали зависимостта си от руската енергия тази година, забранявайки вноса на въглища и подготвяйки петролно ембарго. Но един продукт процъфтява и е малко вероятно скоро да бъде бойкотиран от ЕС.

Вносът на втечнен природен газ (LNG) от Русия е нараснал с около 40% за една година, тъй като купувачите се борят да заменят намаляващите тръбопроводни потоци. Това е горчиво хапче за мнозина в целия блок, който наложи тежки санкции на Кремъл, за да го лиши от средства, подхранващи войната в Украйна. ЕС похарчи рекордните 12,5 милиарда евро за руски втечнен природен газ от януари до септември – пет пъти повече от година по-рано.

Нарастващото търсене от страни като Франция и Белгия помогна на Русия да стане номер 2 доставчик на втечнен природен газ за Северозападна Европа тази година, доста зад САЩ, но пред Катар, показват данните от проследяването на корабите и пристанищата.

Преди нахлуването в Украйна през февруари газът от Русия беше най-големият източник на гориво в Европа. С притискането на доставките от страна на Кремъл оттогава, регионът беше принуден да внася повече втечнен природен газ – от Русия и от целия свят – за да поддържа осветлението включено и да попълни резервите за зимата.

„Руският LNG трябва да продължи да тече“, каза Ан-Софи Корбо, изследовател в Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет. „Нуждаем се от това в глобалния баланс на LNG - той вече е достатъчно затегнат, така или иначе. Мисля, че повечето европейски държави наистина са щастливи да си затворят очите за това."

Сред европейските нации само Обединеното кралство и балтийските държави са спрели да купуват руски LNG. За разлика от това руският петрол е широко отбягван от купувачите в региона, като забраната на ЕС трябва да влезе в сила на 5 декември.

Пълно ембарго върху руския газ никога не е било сериозно обмисляно предвид недостига на глобални доставки и потенциала за още по-строг пазар през следващата година. И все пак ЕС положи усилия да намери алтернативни доставки. През март блокът обеща да замени почти две трети от вноса на газ от Русия тази година, като повечето от новите количества идват под формата на глобален LNG.

Руският газ сега представлява по-малко от 10% от доставките на гориво в региона, спад от повече от една трета миналата година, но делът на LNG е близо до половината от руските доставки.

Доставките в цяла Европа далеч не са равномерни, показват данните от проследяването на корабите. След като Великобритания отхвърли руския втечнен природен газ, товарите намериха дом другаде, като доставките на страната до белгийските пристанища са се увеличили повече от два пъти от януари до октомври, а вносът на Франция е нараснал с 60%.

Без ембарго

„Никога не сме обявявали, че работим по забрана на руския газ и това не се е променило“, каза Ерик Мамер, главен говорител на Европейската комисия, на брифинг на 25 ноември.

Повечето глобални доставки на LNG са заключени в дългосрочни договори, като продавачите често са големи мултинационални компании, като цяло свободни от държавен контрол.

Френската TotalEnergies SE, например, има 20% дял в Yamal LNG, най-голямото производствено съоръжение в Русия. Въпреки че компанията спря новите инвестиции в Русия и продаде някои активи в страната, тя обеща да остане в Yaman, за да помогне за осигуряване на доставките на газ в Европа - докато санкциите позволяват. Total притежава и 19% от руската "Новатек", която контролира проекта.

„При сегашните условия не може да има „добри“ и „лоши“ проекти за втечнен природен газ“, каза главният изпълнителен директор на "Новатек" Леонид Михелсон през октомври. Компанията също така добавя капацитет, като разработването на гигантския Arctic LNG 2 ще започне още през следващата година.

Държавният енергиен гигант "Газпром", основно доставчик на тръбопроводен газ за Европа, също започна да изпраща LNG в региона. Въпреки че мащабният проект "Сахалин 2" в Далечния изток на Русия обикновено доставя товари до Азия, ново, по-малко съоръжение на брега на Балтийско море на Русия изпрати първите си доставки до Гърция.

Това не означава, че Русия няма да ограничи доставките на LNG в бъдеще, както направи с тръбопроводните потоци. По-рано тази година Москва забрани доставките на суперохладеното гориво до бивша търговска единица на "Газпром", конфискувана от Германия. Някои купувачи също се страхуваха, че правителството може да поиска плащания в рубли за LNG, както направи за газа по тръбопроводи през пролетта, но досега няма такова решение.

Въздействието на процъфтяващата търговия с втечнен природен газ върху бюджета на Русия е неясно, въпреки че правителството търси по-високи данъци върху печалбата от износителите на горивото. И докато Москва изпращаше по-малко газ по тръбопроводи към Европа, тя ще е спечелила от внушителните пазарни цени.

Засега изглежда, че Европа няма друг избор, освен да продължи да купува руския втечнен газ. Тъй като потребителите страдат от най-тежката криза на разходите за живот от десетилетия и високите цени на горивата, водещи до инфлация, енергийната сигурност е на първо място в мисленето на правителствата в региона.

Газовият пазар „вероятно ще остане напрегнат, докато новите доставки на LNG не станат достъпни най-рано през 2025 г.“, каза консултантът Кейт Дуриан, чуждестранен сътрудник в Института на арабските държави от Персийския залив във Вашингтон. „Съмнително е, че ЕС ще намери консенсус около по-строги санкции, които ще включват руския LNG.“

Големият дизелов проблем

Европа продължава да разчита силно на Русия като източник на дизел с по-малко от десет седмици, докато санкциите почти не блокират търговията - ярко напомняне за работата, която все още трябва да се свърши, за да се намерят нови доставки.

Европейският съюз и Обединеното кралство са получили почти половината от вноса си по вода на дизелово гориво от Русия през първите 24 дни на ноември, показват данните на Vortexa Ltd., събрани от Bloomberg. Нивото на зависимост скочи рязко от октомври, когато общият внос в региона скочи, за да се справи със стачките, които нокаутираха капацитета за рафиниране на петрол във Франция.

Като цяло танкерите са доставяли средно 1,34 милиона барела на ден дизелово гориво в периода 1-24 ноември в ЕС и Обединеното кралство, според данни на Vortexa. Това е рязко по-малко от октомври, но все още е по-високо от средното за първите 10 месеца на годината.

От 5 февруари санкциите на ЕС почти ще прекратят вноса по море на дизел и други рафинирани продукти от Русия. Страната все още е най-големият външен доставчик на блока, което означава, че купувачите са изправени пред остра криза, освен ако не могат да доставят повече барели от другаде, за да запълнят празнината.

ЕС и Обединеното кралство получиха около 600 000 барела на ден дизелово гориво в пратки от Русия в периода 1-24 ноември, 45% от общите пристигания. През октомври те са взели 34% от Русия, а средното за първите 10 месеца на годината е 51%.

Повече доставки от Приморск

Износът от пристанището на Балтийско море Приморск се възстанови драстично през ноември и се очаква да нарасне още повече следващия месец.

Значително количество от общия морски износ на Русия отива в района на Амстердам-Ротердам-Антверпен, центърът за търговия с петрол в Северозападна Европа.

Декември е последният месец, в който търговците на ICE Gasoil – основният фючърсен пазар на дизелово гориво в Европа – ще имат право да доставят физическо руско гориво в места за съхранение в региона ARA чрез тези договори.

Това потенциално създава стимул за всеки, който иска да продаде руски барели чрез тези фючърсни договори, да го направи. През януари продуктът с произход от Русия ще бъде забранен за доставка на ICE Gasoil.

Други вносители на доставки на дизел от Русия са Франция, Германия и Полша.

Руски доставки

Докато Европа е подложена на натиск да намери алтернативни доставки, Русия също трябва да намери нови места за своя износ: през септември повече от половината са отишли ​​в ЕС.

Турция също е значителен купувач, заедно с Мароко и Тунис.

Русия също изнася големи количества други петролни продукти.

Нафтата е петролен продукт, който може да се използва или за производство на бензин, или като суровина в нефтохимическата промишленост.

Мазутът, по същество остатък от процеса на рафиниране, има множество потенциални приложения, включително за генериране на енергия и като гориво за кораби.

Общите доставки на петролни продукти от Русия този месец са напът да достигнат най-високото си ниво на база барели на ден от февруари, когато започна инвазията в Украйна.

Не цялото произведено в Русия гориво винаги се изнася от пристанищата на страната - някои могат да бъдат изпратени през други страни и не са включени в статистическите данни, използвани в тази статия.