Катар и Германия подписаха дългосрочен договор за доставка на LNG

Цените на природния газ в Европа се повишават със застудяването

14:35 | 29 ноември 2022
Обновен: 15:53 | 29 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Катар се съгласи да доставя на Германия втечнен природен газ (LNG) в рамките на дългосрочно споразумение, което донякъде ще помогне на европейската страна да замени тръбопроводните потоци от Русия.

Държавната Qatar Energy и ConocoPhillips подписаха споразумения, според които държавата от Персийския залив ще изпраща до 2 милиона тона LNG годишно в Германия от 2026 г. Споразуменията ще продължат най-малко 15 години, каза министърът на енергетиката на Катар Саад ал Кааби пред репортери в Доха, заедно с Райън Ланс, главен изпълнителен директор на ConocoPhillips.

Германия е една от най-тежко засегнатите европейски нации след намаляването на доставките на газ от Москва. Страната, която получаваше повече от половината от газа си по тръбопроводи от Русия, нае няколко плаващи LNG терминала, на които ще разчита в бъдеще. Сключването на сделка сега означава по-нататъшна диверсификация на източниците на втечнен природен газ, ключови за Германия да премине през тази и следващата зима.

Сделката с Катар представлява само 6% от 46-те милиарда кубични метра руски газ, внесени от Германия през 2021 г. Но подписването на споразумение е важно, тъй като глобалният пазар на LNG е все по-конкурентен, като Европа се бори за товари с Азия през зимата.

Германия е в процес на преговори с катарците за допълнителни доставки, от които отчаяно се нуждае, за да поддържа функционирането на промишлените си заводи и отоплението на домовете. Това е знак, че Берлин може да смекчи противопоставянето си на по-дълги договори - договор за цели 25 години би противоречало на целта му да бъде неутрален по отношение на климата до 2045 г.

„Аз също не бих се противопоставил на 20-годишни или дори по-дълги договори“, каза Робърт Хабек, германският министър на икономиката, на индустриална конференция във вторник. „Компаниите просто трябва да са наясно, че Германия ще купува по-малко, ако искаме да запазим целите за климата.“

Катар продължава да преговаря с германски купувачи за допълнителни доставки, каза министърът на енергетиката на Катар Саад ал Кааби. По-рано той каза, че Катар преговаря с германските RWE и Uniper SE за дългосрочни договори за LNG.

Газът ще идва от съвместните предприятия на ConocoPhillips в Катар и ще бъде доставен до плаващия терминал за внос в Брунсбутел, който е в процес на изграждане.

Петте съоръжения за внос, наети от германското правителство, ще струват общо 6,5 милиарда евро (6,7 милиарда долара) през следващите 10 до 15 години. Планиран е и един частен чартърен терминал. След като заработят, те ще могат да покрият около една трета от текущото търсене на газ в Германия, според оценка на правителството.

Повишаване на цените на газа

Цените на природния газ в Европа се покачиха с цели 3%, като се очаква студеното време да започне да намалява запасите от газ.

Очаква се температурите да бъдат „несезонно ниски“ в северната част на континента от следващата седмица, според прогнозата на Maxar, която преразгледа по-ниските си прогнози за началото на декември. Застудяването ще увеличи търсенето на газ за отопление.

Газохранилищата в региона все още са пълни на около 94%, според Gas Infrastructure Europe, след огромни усилия за попълване на доставките чрез внос на втечнен природен газ и по-късно започване на зимния отоплителен сезон. Допълнителните обеми действат като буфер за по-ниски температури, но търговците следят внимателно темпото, с което ще се изчерпват запасите.

Опасенията, че Русия ще ограничи потоците по тръбопроводи през Украйна, намаляха, след като "Газпром" заяви в понеделник, че няма да намали доставките на газ за Молдова през Украйна, както заплашваше, след като преди това спря руските газови потоци по други маршрути. Транзитът на газ през Украйна ще продължи с нормални обеми във вторник, съобщиха от компанията.

Холандските предни месечни фючърси поскъпнаха с 2,9% до 126,90 евро за мегаватчас сутринта в Амстердам. Еквивалентният договор в Обединеното кралство се повиши с 3%.