Енергийната сметка на Европа надхвърля 700 млрд. евро с настъпването на зимата

Разходите са почти еквивалентни на знаковата програма на ЕС за общ дълг за справяне с последиците от пандемията

18:40 | 29 ноември 2022
Автор: Джон Айнгър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Огромната сметка на Европа за осигуряване на енергийни доставки и предпазване на потребителите от скокове на цените надхвърли 700 милиарда евро този месец, като страните засилиха намесата си поради падащите температури.

Страните в Европейския съюз са заделили и разпределили около 600 милиарда евро подкрепа от септември 2021 г., за да защитят потребителите от растящите разходи, според базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel. Това е увеличение с 50 милиарда евро спрямо изчислението от миналия месец.

Мерките в Обединеното кралство и Норвегия добавят 105 милиарда евро към тази обща сума, докато регионът продължава да се бори с последиците от инвазията на Русия в Украйна.

Последните данни със сигурност ще засилят натиска върху ЕС да постигне съгласие за таван на цената на газа преди Коледа. Дискусиите се водят на фона на очакванията температурите да бъдат „несезонно ниски“ в северната част на континента следващата седмица, според прогнозата на Maxar.

Разходите са почти еквивалентни на знаковата програма на ЕС за съвместно емитиране на облигации, стартирана, за да се помогне за смекчаване на ефектите върху икономиката на региона от пандемията на коронавирус. Bruegel призова ЕС да създаде фонд за енергийна криза, за да помогне в борбата с кризата и да изравни потенциалните щети върху бюджетите на нациите.

„Тъй като се очаква цените на енергията в Европа да останат по-високи за по-дълго време, опасенията за фискалната устойчивост ще се увеличат и правителствата ще бъдат подложени на нов натиск да станат по-целенасочени в подкрепата, която предлагат на семействата и бизнеса“, каза Симоне Талиапиетра, съавтор на отчета.

„Това също подчертава риска от фрагментация на европейския пазар, ако фискално по-силните държави предоставят повече подкрепа на своите индустрии от други.“

Италия е отговорна за по-голямата част от увеличението от миналия месец, като правителството на премиера Джорджия Мелони разпредели две трети от своя бюджет от 30 милиарда евро за следващата година за предоставяне на помощ за семейства и предприятия, изправени пред високи цени на енергията.

Това се добавя към около 75 милиарда евро, които вече са похарчени за поддържане на икономиката, като по-голямата част от тях са насочени към мерки за подпомагане. Те включват данъчни облекчения за компании и семейства и намаляване на данъците, предназначени да намалят цените на бензина.

Министрите на енергетиката са готови за последната от поредица извънредни срещи този месец в опит да подпишат пакет от мерки за ограничаване на последиците от високите цени на природния газ. Пакетът беше спрян, докато страните се опитват да разрешат дълбокото разделение относно нивото, на което трябва да бъде определен ценовият таван.

Едновременно с това страните се опитват да постигнат съгласие за ценова горна граница на износа на суров петрол от Русия, която има за цел да запази потоците, идващи от Москва, като същевременно ограничава нейните приходи.