Европа извади късмет с газа, но е по-добре да не изкушава съдбата сега

Запасите от газ са в добро състояние за това време на годината. Въпросът е колко дълго може да продължи такъв късмет

07:51 | 10 май 2023
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

С риск да изпита съдбата, комисарят по енергетиката на Европейския съюз предложи доста оптимистично обобщение на неотдавнашното положение с природния газ на континента. Кадри Симсън каза миналата седмица, че ЕС излезе от зимата с „наполовина пълни складове“ и „положителна перспектива за следващата зима“.

Европейските цени на газа, които достигнаха своя връх миналата година от над 330 евро за мегаватчас, сега паднаха до 35 евро – най-ниското ниво от лятото на 2021 г., въпреки че все още е двойно повече от историческата средна стойност.

Ще издържи ли това ниво? Може би... засега.

Европа извади късмет миналата зима. Благодарение на меките температури, които значително ограничиха потреблението, и политиката на Китай за нулев Covid, която позволи на Европа да внася много втечнен природен газ, който иначе би бил недостъпен, газовите хранилища на континента бяха на 55% от капацитета си в края на отоплението сезон, доста над средната стойност за 10 години от 33%.

Но излизането от зимата с толкова много газ в хранилището си имаше цена. Въпреки че Европа избегна рецесия, производството в енергоемкия индустриален сектор се сви значително. Попитайте всеки европейски индустриалец и те ще ви кажат, че кризата не е приключила за тях.

Независимо от причината, с много повече остатъчен газ от очакваното, попълването на хранилищата до целта на Брюксел от 90% от капацитета преди следващата зима ще бъде много по-лесно. Перспективата наистина е положителна.

За да достигне тази цел от 90%, Европа трябва да нагнети около 35 милиарда кубически метра газ в хранилищата между сега и края на октомври, което е доста под средната стойност за 10 години от около 55 милиарда. Миналата година Европа купи около 70 милиарда, за да ги инжектира в хранилища – една от причините цените да скочат до исторически връх. Дори ако континентът увеличи съхранението си до 95% от капацитета, необходимото количество газ ще бъде по-малко, отколкото през който и да е сезон на запълване през предходното десетилетие.

Пазарът ценообразува за безпроблемен сценарий. Договорите за газ за незабавна доставка се търгуват със значителна отстъпка спрямо договорите за зимата 2023-2024 г. Това е както знак, че доставките са изобилни за настоящия сезон на нагнетяване, така и индикация, че пазарът смята, че европейското търсене трябва да бъде ограничено отново следващата зима чрез наказателни високи цени. Договорите за газ за януари-февруари 2024 г. се търгуват близо до 60 евро за мегаватчас.

Регионалните газови запаси вече са се увеличили до 60% от капацитета си, ниво, което са достигнали през 2022 г. едва в началото на юли. При сегашното темпо, целта от 90% ще бъде надмината доста преди октомври, може би веднага в края на август или началото на септември, въпреки че това ще зависи до голяма степен от това дали регионът може да продължи да купува толкова LNG, колкото иска.

Без руски тръбопроводен газ, доставките на втечнен природен газ на практика се превърнаха в новата базова доставка за Европа, заменяйки ролята, която руският държавен монополист "Газпром" играеше в миналото.

Според Международната агенция по енергетика LNG представлява две трети от вноса в региона през решаващия зимен сезон 2022-2023 г. От тях около половината идват от LNG товари, които са били отклонени от Китай, където пратките не са били необходими поради въздействието на нулевия Covid върху индустриалното търсене, казват търговци. Друга част дойде от други азиатски държави, включително Индия, Бангладеш и Пакистан, които бяха извадени от пазара на LNG и вместо това изгаряха въглища за производство на електроенергия.

Малка, но важна част дойде от самата Русия, тъй като Европа продължава да купува руски LNG. (Запомнете: Брюксел наложи санкции върху износа на руски петрол, но остави доставките на газ недокоснати. Намаляването на газовите потоци от Русия към Европа е резултат от намаляването на доставките по тръбопроводи от страна на Кремъл, а не от европейско отмъщение за нахлуването на Москва в Украйна.)

Засега Китай все още не купува много LNG, освобождавайки товари за Европа. Ваел Саван, главен изпълнителен директор на Shell Plc, един от най-големите доставчици на LNG в света, го изрази накратко миналата седмица, като каза, че „бързото“ търсене на LNG е „слабо“. Но Саван предупреди Европа за краткосрочността на „засега“, отбелязвайки, че китайското потребление „започва наистина да се увеличава“.

След като Китай се отказа от политиката си за нулев Covid през последните дни на 2022 г., пазарът очакваше бързо възстановяване на търсенето на енергия. Това не се случи по начина, по който мнозина очакваха. Докато потребителите отново са в разгара си, тласкайки търсенето на реактивно гориво и бензин, производственият сектор, който използва LNG, се възстановява по-бавно.

Ръководителите на индустрията вярват, че китайските индустриалци са били уплашени от потенциалното бързо връщане към нулев Covid и затова са рестартирали фабриките постепенно. В същото време западното търсене на китайски стоки е потиснато поради голямото предлагане в САЩ и Европа.

Това може да продължи още няколко месеца, което ще даде на Европа достатъчно време да попълни своите газови хранилища и да предотврати криза през зимата. Но залагането на късмет никога не е добра дългосрочна стратегия.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.