Как Европа се отказа от руските изкопаеми горива със зрелищна скорост

Европа превърна Русия от най-големия си източник на енергия в дребен играч

07:52 | 22 февруари 2023
Автор: Уил Матис и Акшат Рати
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-забележителният отговор на Европа на войната на Русия срещу Украйна не беше събирането на военно оборудване и милиарди евро помощ. Това беше безпрецедентната скорост на енергиен преход, който за една година почти елиминира зависимостта от руските изкопаеми горива в опит да се задуши ключовия източник на финансиране за военната машина на президента Владимир Путин.

Промяната далеч не е преходът заради климата, който Европа е предвидила за своето дългосрочно бъдеще, като правителствата плащат каквото е необходимо, за да осигурят източници на втечнен природен газ, доставян с кораби, изгарят повече въглища и се отказват от част от плановете за околната среда планове в процеса. Всичко това беше болезнено - миналата година Европа беше ударена от сметка за енергия от около 1 трилион долара, смекчена от стотици милиарди евро държавни субсидии.

И все пак дори най-оптимистичните прогнози на анализаторите и лидерите на блока в началото на войната не успяха да предвидят колко бързо може да действа Европа. Преди година Европа харчеше около 1 милиард долара на ден, за да плаща за газ, петрол и въглища, внасяни от Русия. Днес плаща нищожна част от тази сума.

„Русия ни изнудваше, като заплаши да прекъсне доставките на енергия“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-рано този месец. „Напълно се освободихме от зависимостта си от руските изкопаеми горива. Мина много по-бързо, отколкото очаквахме.”

Нещата можеха да бъдат и по-лоши, ако не беше преходът на Европа към чиста енергия, който започна сериозно преди години. Това е една от причините, поради които, дори когато блокът даде приоритет на всеки източник на енергия, който не е руски, емисиите през 2022 г. леко намаляха, вместо да се увеличат. Освен това имаше значителен принос от топлото време — благодарение на изменението на климата — което намали търсенето на отопление, и от замърсяващите индустрии, които просто затвориха, защото не можеха да си позволят да плащат за енергията, необходима за работата им.

Но това, което изминалата година показа, е, че е възможно да се върви по-бързо в посока на разполагането на повече слънчеви панели и батерии, намаляване на потреблението на енергия и трайна замяна на утвърдени източници на изкопаеми горива.

Слънчевите инсталации в цяла Европа са се увеличили с рекордните 40 гигавата миналата година, с 35% повече в сравнение с 2021 г., малко по-малко от най-оптимистичния сценарий от изследователи от BloombergNEF. Този скок беше предизвикан предимно от потребителите, които видяха евтините слънчеви панели като начин да намалят собствените си сметки за енергия. По същество това избута с няколко години напред слънчевата енергия, достигайки ниво, което ще бъде поддържано от политиките на ЕС.

Ускоряването дойде преди новите соларни стимули на ЕС, които „вероятно все още не са се задействали“, каза Джени Чейс, анализатор за BNEF. „Всичко в слънчевата енергия се случи просто поради потребителското търсене.“

Много от хората, които инсталираха слънчеви панели на покривите си, добавиха и батерия. Съхранението на батерии се е повишило с рекордните 79% миналата година в Европа, водено до голяма степен от жилищния сектор, където то е нараснало с 95%, според данни на BNEF. Увеличенията дойдоха дори когато цените на батериите се повишиха за първи път, което накара някои големи строителни фирми да задържат инвестициите.

Вятърната мощност също се е увеличила, но не можа да съответства на прогнозите. Според Оливър Меткалф, анализатор от BNEF, инфлацията задържа вятъра повече от слънчевата енергия, като добави към съществуващите забавяния при издаване на разрешителни и регулаторни пречки, които направиха внедряването по-бавно от това, което би могло да бъде възможно. „Енергийната криза съсредоточи политическите умове върху разрешаването на някои от проблемите около разрешителните“, каза той.

Какво се случи с изкопаемите горива?

Никакво разширяване на възобновяемата енергия никога нямаше да бъде достатъчно, за да замени петрола, газа и въглищата от Русия толкова бързо. Европа години наред спокойно внасяше големи количества природен газ чрез тръбопроводи, свързани с руски находища. Евтиният тръбопроводен газ дълго време поддържаше цените на енергията ниски и заменяше по-замърсяващите въглищни електроцентрали. Но инвазията промени това за една нощ.

Докато руските самолети хвърляха бомби над Украйна през юли 2022 г., държавният "Газпром" намали доставките на газ през тръбопроводи, които минават под Балтийско море или през Беларус и Украйна. Първоначално това беше направено под предлог за поддръжка, усложнена от западните санкции. До лятото доставките по тръбопровода в Балтийско море спаднаха до нула след поредица от експлозии, които ги направиха неизползваеми.

До края на 2022 г. руският газ, изпращан директно до Европа по тръбопроводи, е намалял със 75% в сравнение с предходната година — и почти два месеца след началото на 2023 г. няма признаци за увеличаване на вноса.

Докато се отърваваше от евтиния руски газ, брутният вътрешен продукт на ЕС всъщност нарасна с 3,5% през 2022 г., малко по-малко от 4%, очаквани преди избухването на войната. Рецесията се смяташе за неизбежна още през есента, но сега икономистите от ЕС очакват икономиката на блока да нарасне с 0,9% през 2023 г.

„Почти една година след като Русия започна своята агресивна война срещу Украйна, икономиката на ЕС е на по-добра основа от очакваното през есента“, заяви Европейската комисия в последния си икономически доклад. „Инфлацията изглежда е достигнала своя връх и благоприятното развитие на енергийните пазари предвещава по-нататъшни силни спадове.“

Част от руския газ беше заменен от увеличени потоци по тръбопроводи от Алжир и Норвегия. Повечето доставки са дошли на кораби под формата на LNG, или втечнен природен газ. „Първоначално, когато започна войната, беше много песимистично и не знаех как пазарът щеше да се справи без руския газ“, каза Арун Тура, анализатор в BloombergNEF. „Успяхме да изсмучем всяка капка спот LNG.“

Осигуряването на целия този газ означава закупуване на много повече от САЩ и Катар, почти удвояване на вноса на втечнен природен газ в ЕС в сравнение с 2021 г. И по ирония на съдбата Русия също служи като все по-важен източник на втечнен газ, докато нейният тръбопроводен износ за Европа намаля. Изменението на климата означаваше и по-мека от средната зима, което намали търсенето на отопление. Високите температури означават повече газ в складовете за следващата зима.

Част от търсенето на газ беше намалено чрез изгаряне на повече въглища в електроцентралите. Използването на въглища в Европейския съюз се е увеличило със 7% миналата година, а руският внос е намалял през годината и е почти напълно спрял през октомври след въвеждането на санкции.

Но най-голямата помощ дойде под формата на намаляване на търсенето както от индустрията, така и от домовете. Тъй като цената на газа рязко се повиши, някои индустрии, като например производителите на торове, откриха, че е неикономично да работят, докато други намериха алтернативи, за да задоволят енергийните си нужди. Това доведе до 18% спад в потреблението през 2021 г., сравним със спада от 14%, наблюдаван през 2020 г. в сравнение с предходната година. Историята беше подобна за жилищното отопление, което също падна с 15%, според данни, събрани от BloombergNEF от най-големите европейски потребители на газ.

В същото време продажбите на термопомпи бързо се увеличиха в повечето европейски страни, които са докладвали данни – от Швеция до Полша. Ранните оценки показват, че продажбите в целия континент може да са се увеличили с 38% през 2021 г. Термопомпите са високоефективни, което означава, че изискват много по-малко енергия и следователно са по-евтини за работа.

„Идеята за Русия като надежден доставчик на енергия е мъртва“, каза Томас Новак, ръководител на Европейската асоциация за термопомпи. „Сега хората се питат „Аз ли съм последният човек с газов котел?“

Вносът на петрол също отбеляза спад през 2022 г., но не толкова, колкото при въглищата или газа. Общият внос от Русия е намалял с 300 000 барела на ден, което запазва страната като най-големият износител на петрол за ЕС, според данни на Международната агенция по енергетика. Санкциите върху вноса на суров петрол, прилагани от декември и върху рафинираните производства като дизел, които се въвеждат този месец, означават, че вносът на руски петрол най-накрая трябва да спре една година по-късно.

„Петролът се заменя по-трудно“, каза Кристоф Рул, старши анализатор в Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет и бивш главен икономист в BP Plc. „Той е най-опасният, защото ако имате увеличение на цените на петрола с 20%, рискувате глобална рецесия.“

Вносът от Русия е заменен от увеличени доставки от САЩ, Саудитска Арабия и Норвегия. ЕС също работи със страните от Г-7 и Австралия, за да наложи таван на цените на руския суров петрол от 60 долара за барел през декември, което има за цел да позволи на руския петрол да тече по света, но да лиши Путин от неочаквани печалби, ако пазарната цена скочи.

И таванът работи, някак си. Индия бързо увеличи вноса си на руски суров петрол, който се преработва в дизел и бензин в нейните рафинерии и често се транспортира до Европа, където индийският внос на рафиниран руски суров петрол не е в списъка със санкции.

Какво се случва след това?

Един от най-големите насрещни ветрове на енергийния преход, с които ЕС се сблъска на вътрешния пазар през последната година, беше най-лошата суша от 500 години. Промяната на климата, предизвикана от човека, направи тази суша поне 20 пъти по-вероятна, според проучване, публикувано през октомври. Въздействието върху енергията надолу по веригата дойде чрез намаленото производство на водноелектрическа енергия, която преди това е била надежден източник на възобновяема енергия.

Още по-голямо главоболие беше Франция, която трябваше да се справя със своя остаряващ флот от ядрени реактори. Това усилие се провали през 2022 г., оставяйки Европа без един от най-големите си източници на нисковъглеродна енергия. Обикновено износител на електроенергия, Франция беше принудена да внася електроенергия от своите съседи миналата година, което доведе до още по-голямо търсене на изкопаеми горива.

Френският ядрен флот постепенно се връща в експлоатация тази зима, въпреки че генерирането остава под средното ниво. И все пак, по-силната ядрена продукция и по-здравословните нива на водните резервоари са настроени да помогнат за намаляване на търсенето на газ и въглища за производство на електроенергия през 2023 г. Друга победа е, че Белгия и Германия удължават живота на своите атомни електроцентрали, което трябва допълнително да намали търсенето на газ, въпреки че германското разрешение трябва да изтече по-късно тази година.

Въпреки всички тези промени, емисиите на парникови газове в ЕС ще намалеят с по-малко от 1%. Повишените емисии от изгарянето на въглища, които произвеждат два пъти повече въглероден диоксид на единица произведена енергия, отколкото газът, бяха компенсирани от по-ниското използване на газ. Като цяло електроенергията от изкопаеми горива се очаква да спадне с до 43% през 2023 г. в сравнение с миналата година, според BloombergNEF.

Ускоряването на отказването от изкопаемите горива е най-важното нещо за законодателите на ЕС, които са толкова уверени в постигането на целите си за емисии до 2030 г., че вече са започнали обществено обсъждане за целите за 2040 г. по пътя към нетната нула до 2050 г. Зелената сделка на ЕС вече е здраво внедрена в законите на блока, включително стъпки като забрана на продажбата на автомобили, задвижвани с изкопаеми горива, до 2035 г. Това вече започва да се вижда в нарастващите продажби на електрически превозни средства, като 2022 г. се очаква да постави нов рекорд.

Енергийният преход по време на война показа на ЕС какво може да направи, за да се опита да навакса преднината на Китай по отношение на зелените технологии. Неговите зелени ходове ще се ускорят, докато отговаря на смелите ходове на САЩ след приемането на най-големия им законопроект за климата миналата година, който хвърля стотици милиарди долари нови субсидии за чисти технологии. Това усещане за конкуренция нещата да станат по-екологосъобразни по-бързо кара много европейски законодатели да намекват за повече субсидии за внедряване на зелени технологии в целия блок, както и за по-лесни процеси за издаване на разрешителни и по-управляеми трансгранични регулации.

„В Европа виждаме по-нататъшно ускоряване на декарбонизацията“, каза Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната енергийна агенция. "Русия губи енергийната битка."