Скъпият газ в хранилищата се превръща в проблем за Европа

В края на август, когато кризата с доставките на газ беше в разгара си, цените "ден напред" в основния търговски център в Амстердам надхвърлиха 300 евро за мегаватчас

15:13 | 13 февруари 2023
Обновен: 15:36 | 13 февруари 2023
Автор: Елена Мазньова, Ванеса Дезем
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Миналата година, когато доставките на руски природен газ за Европа намаляха, купувачите на континента плащаха рекордни цени за всички обеми, които можеха да намерят и ги нагнетиха в хранилища, за да се подготвят за мрачната зима.

Сега Европа разполага с едни от най-големите си запаси от газ от години и голяма част от тях на практика са блокирани. Цените са спаднали с повече от 80% от пика си през август, което означава, че продажбите от запасите може да доведат до загуби от милиарди евро за потребителите на енергия и данъкоплатците, тъй като част от горивото е закупено с държавни средства и частично финансирано от мрежовите такси, плащани от потребителите на газ.

"Търговците трупаха резерви през лятото, вярвайки, че цените ще бъдат по-високи през зимата, но това просто не се случи", каза Синдре Кнутсон, вицепрезидент в Rystad Energy AS. "В крайна сметка за всичко това плаща потребителят".

В известен смисъл Европа е жертва на собствения си успех. Регионът се втурна да внася втечнен природен газ, след като Русия ограничи доставките по тръбопроводите след инвазията си в Украйна. Мекото време също така ограничи търсенето на топлинна енергия, което спомогна за облекчаване на историческата енергийна криза.

Газовият буфер Данните на Gas Infrastructure Europe показват, че регионалните хранилища в момента са запълнени средно на около 65%, което е много повече от обичайното за този период на годината. Според няколко анализатори запасите могат да завършат зимата дори над 50%, което е двойно повече от миналата година. Макар това да е добре за енергийната сигурност, то създава дилема за някои организации, които са купували горивото, когато цената му беше най-висока. 

Хеджиране на риска

За да се предпазят от волатилността на цените, компаниите могат да хеджират - да сключват договори за покупка и продажба на газ на предварително определени цени. Търговците и предприятията за комунални услуги все пак могат да понесат загуби от разликите в цените, въпреки че тези загуби обикновено не се оповестяват.

Някои от покупките през миналото лято бяха извършени от компании, използващи държавна помощ, особено в Германия, която е най-големият потребител. Това може да изложи данъкоплатците на риск, ако горивото бъде продадено на загуба.

"Те ще загубят пари от всички количества газ, който сега се изтегля от хранилището и се продава на спотовия пазар", каза Тревор Сикорски, ръководител на отдел "Природен газ, въглища и въглерод" в Energy Aspects Ltd. "Тази загуба просто ще бъде понесена от данъкоплатците, а не от акционерите".

Цените на

Германската компания Trading Hub Europe GmbH, създадена от газовите мрежи, за да служи като пазарен мениджър, имаше достъп до правителствена подкрепа в размер на 15 млрд. евро, за да купува запаси на практика на всяка цена, за да запълни празнината, оставена от Русия. Фирмата е силно зависима от спот пазара и събира такси за покриване на разходите, свързани със задачата за запълване на хранилищата.

"Най-важният приоритет беше запълването на резервоарите за съхранение на газ, за да се повиши сигурността на доставките", заяви говорител на компанията, като отказа да коментира евентуални загуби. "Купуваме и продаваме на текущите пазарни цени".

Рекордни цени

Рязкото покачване на пазарните цени през миналото лято - период от годината, когато газът не се използва за отопление и цените обикновено са по-ниски, отколкото през зимата - струваше скъпо на купувачите в Европейския съюз.

Според доклад на Европейската комисия през третото тримесечие общите разходи на блока за внос на газ са достигнали рекордните 101 млрд. евро, което е повече от три пъти повече в сравнение с предходната година. Голяма част от това гориво е било складирано.

В края на август, когато кризата с доставките на газ беше в разгара си, цените "ден напред" в основния търговски център в Амстердам надхвърлиха 300 евро за мегаватчас. Данните на Комисията показват, че цените на договорите за внос са били основно по-ниски от спот тарифите, а действителните разходи са варирали значително.

Рекордни разходи

Бенчмарковите фючърси сега се търгуват малко над 50 евро, близо до най-ниските нива от септември 2021 г. насам. Morgan Stanley заяви по-рано този месец, че цените вероятно ще продължат да падат, като средното ниво на резервите в ключовите членки на ЕС в края на отоплителния сезон ще бъде около 59%.

Това може да означава още лоши новини за всички, които искат да продадат газ от хранилищата.

"Ако купувачите не са хеджирали количествата, които са складирали миналото лято, те ще се опитат да задържат този газ в хранилищата до потенциалното покачване на цените през следващата зима или по-нататък в бъдещето", каза анализаторът на BloombergNEF Щефан Улрих. Въпреки това "изглежда малко вероятно купувачите да успеят да възстановят изцяло разходите си за покупка, освен ако пазарът не се затегне драстично".