В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Цените на природния газ са близо до най-ниските нива от септември 2021 г.

Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, „В развитие”, 09.02.2023 г.

15:00 | 9 февруари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Цените на природния газ в Европа са по-високи днес, тъй като търговците се съсредоточиха върху възможността за нарастващо индустриално търсене. Цените са спаднали с около 30% от началото на годината и сега се движат близо до най-ниските нива от септември 2021 г. Това коментира Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

По-ниските разходи биха могли да накарат промишлените потребители и електроцентралите да консумират повече газ. Газохранилищата са пълни на 69% - доста над средното ниво за пет години - и предлагането може да се увеличи. Европейските купувачи следят внимателно доставките на втечнен природен газ.

Търговският поток на втечнен природен газ от САЩ, най-големият гъвкав доставчик на товари, към Азия се очаква да остане нисък въпреки спада на спот цените на LNG тази година. BloombergNEF очаква търсенето на LNG в Китай да бъде намалено през първото тримесечие, тъй като страната се бори с инфекциите от Covid-19, като икономическото възстановяване вероятно ще се ускори през второто тримесечие.

По отношение на показателите за разход на гориво - нивата на пътния трафик в Китай продължиха рязко да нарастват, тъй като празниците по случай Лунната нова година приключиха и страната излезе от блокирането на Covid-19.

Индексът на задръстванията, включващ 15-те града с най-много регистрации на превозни средства, се е увеличил с 69% на седмична база, в сравнение с ръст от 202,7% предходната седмица.

Междувременно нивата на трафик в Северна Америка и Европа са спаднали леко, съответно с 5,4% и 1,0% в сравнение със седмица по-рано.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.