Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Петролопровод от Гърция ще е фалшива диверсификация като "Турски поток"

Костанца Рангелова, енергиен експерт, "Бизнес старт", 21.02.2023 г.

11:25 | 21 февруари 2023
Обновен: 12:03 | 23 февруари 2023
Автор: Даниел Николов

Проекти като предложения петролопровод "Александруполис-Бургас" в България обикновено се правят без реален анализ на нуждите, а решенията се взимат на политическо ниво. Капацитетът на пристанище Росенец е напълно достатъчен за нуждите на рафинерията на "Лукойл", която работи на свръх режим в момента без допълнителен тръбопровод. Това каза енергийният експерт Констанца Рангелова в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Това е доста безсмислен проект - няма нужда да се строи петролопровод при положение, че вече има морски път, по който може да се достави всякакъв вид петрол до рафинерията "Лукойл Нефтохим". Проектът създава фалшиво усещане за диверсификация по същия начин като "Турски поток",.. без реално да има такава. Когато има такъв огромен инфраструктурен проект, това е източник за захранване на корупционни олигархични мрежи."

Трябва да се направи външна независима експертна оценка с какви суровини може да работи рафинерията, за да се престане със спекулациите по темата и да се направи план за осигуряване на доставките, каза Рангелова и напомни, че в миналото "Лукойл Нефтохим" е работила с поне на 50% неруски петрол. Петролът от Близкия изток е най-близък по качества на руските суровини, които рафинерията ползва в момента.

"Не се прави такава оценка, защото реалността е, че рафинерията може да работи на неруски петрол, но в момента е много по-удобно да се твърди обратното."

Основно предизвикателство пред Европа през 2023 г. ще е колко газ ще има в газохранилищата преди следващата зима и дали ще има нужда от руски газ. За момента континентът се справя изключително добре - с помощта на мекото време - и цените на природния газ са ниски не само заради намаленото потребление и голямо предлагане, но и заради големите количества в газохранилищата, които успокояват пазарите.

Високата цена я платихме през лятото, когато се купуваше газ без значение колко е скъп, за да се подсигурят количествата в хранилищата, коментира Рангелова и добави, че България все още не е постигнала стабилна деверсификация на източниците си на природен газ.

В коментар за наложената глоба на "Лукойл" от КЗК за злоупотреби с пазарно положение, Рангелова каза, че макар не особено силно, решението е прецедент.  

"Сравнително ниското ниво на глобата е в минималния диапазон, а решението е санкция за нарушение, което е извършвано през определен период от време - имаме само глоба, но нямаме мерки за предотвратяване на такива злоупотреби с господстваща позиция в бъдеще и правене на преса върху цената."

Трябва да се даде достъп на повече пазарни участници до данъчните складове и мрежата за транспорт на готови продукти в страната, за да се избегне подобна ситуация с доминираща позиция на пазара, каза Рангелова.

Какви източници на петрол може да ползва "Лукойл Нефтохим" и трябва ли да се търсят нови доставчици на горива може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.