Горещото лято рискува да спре целите на Азия за климата

Прогнозите за сезон на горещи вълни доведоха до скок на запасите от въглища. В крайна сметка целият този въглерод ще бъде изгорен

09:02 | 11 май 2023
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Какво ще стане, ако самото изменение на климата предостави спасителен пояс за изкопаемите горива?

Това се очертава да се случи в Азия това лято. Най-големите икономики на континента се надпреварват да инсталират повече възобновяеми източници на енергия, като Индия си поставя за цел 500 гигавата възобновяеми източници до 2030 г., а Китай вероятно ще свърже 160 GW вятърни и слънчеви източници само тази година. Ако водноелектрическите язовири на континента успеят да избегнат отчайващите условия на засушаване, наблюдавани миналата година, този темп на изграждане може да е достатъчен, за да отговори на цялото нарастване на търсенето на електроенергия, премахвайки необходимостта от изгаряне на повече въглища.

За съжаление, тази перспектива изглежда по-малко вероятна, отколкото беше само преди няколко месеца, тъй като регионалните климатични перспективи предполагат, че идващото лято ще бъде горещо и сухо.

Провинция Юнан, която съдържа изворите на река Яндзъ, която захранва много от огромните язовири, построени от Китай през последните няколко десетилетия, е обхваната от тежка суша през последните месеци, според официалния China Daily. Столицата на провинцията Кунмин преживява най-сухото начало на годината от 1985 г. насам, с валежи около 10% от обичайните нива, съобщава вестникът. Условията са дори по-лоши от миналата година, когато нацията преживя второто си най-сухо лято в историята.

Яндзъ може да се изправи пред суша тази година, въпреки че други речни басейни преживяват наводнения, каза Министерството на водните ресурси миналия месец. Икономическите плановици в Юнан казаха на местните заводи за топене на алуминий, един от най-енергоемките сектори на икономиката, да ограничат производството и да закупят повече въглища и енергия от въглища, съобщи South China Morning Post.

Производството на електроенергия вече страда. Производството на ВЕЦ в цялата страна през първото тримесечие на годината достигна 204 тераватчаса, което е спад от близо 8% спрямо същия период на миналата година. Това е особено тревожно, тъй като сега Китай има повече язовири от всякога. През първото тримесечие те са произвеждали електроенергия с не повече от около 26% от пълния си капацитет, най-лошото представяне от 2014 г. насам. Нивата на водата в язовира "Три клисури", най-голямата електроцентрала в света, достигнаха връх с около 15 метра под нормалните си нива миналата зима.

Това, което се случва в субтропическа и тропическа Азия, е обратното на модела, наблюдаван през последните години в по-умерените региони. Тъй като зимното време се затопля с по-бързи темпове, отколкото летните пикове стават все по-горещи, сезонният баланс на търсенето на електроенергия в Северна Америка и Европа се изравнява, създавайки по-благоприятна среда за възобновяема енергия, която не може да се включва и изключва.

В по-горещите страни обаче може да се случи обратното. Търсенето на отопление през най-студените месеци вече е минимално, така че въздействието на затоплящия се климат е, че сезонните модели стават все по-пикови, като бръмченето на милиард климатици кара търсенето на електричество да нараства през най-горещите месеци от годината.

Можете да видите това в сезонния модел на производство на изкопаеми горива в Китай. През пролетта, когато търсенето на отопление и охлаждане е най-слабо и вятърните паркове работят с максимална мощност, нарастването на топлинната мощност е минимално. Производството през май миналата година беше само с 12,3 TWh повече, отколкото през същия месец четири години по-рано, увеличение от само 3,5%. В пиковия месец на търсене обаче производството на топлинна енергия е било със 139 TWh по-високо, което е скок от 32%. Само въглищата и водната енергия са в състояние да осигурят сезонния скок на производството, който е необходим, за да се посрещне този вид пик - и когато заради липсата на валежи язовирите пресъхнат, твърдото гориво е единственият останал кандидат.

Тези условия ще се влошат със затоплянето на климата, според доклад, публикуван миналия месец от академици от Университета за информационни науки и технологии в Нанкин. Авторите установяват, че е имало 10 „енергийни засушавания“ в басейна на Яндзъ всяка година между 2007 и 2021 г., намалявайки хидроенергийния потенциал на басейна средно с 26% по време на всяко събитие, като повечето от тях са през лятото.

Китай не е сам. Индия има подобна комбинация от водноелектрическа енергия и въглища в мрежата, съчетана с огромно население и горещи месеци. Продажбите на климатици през лятото ще бъдат с до 20% по-високи тази година, според Business Insider India, цитиран от местна асоциация на производителите на електроуреди през март. Части от Югоизточна Азия, изправени пред сухи условия през следващите месеци, са в същата лодка.

Очакването за горещо лято изпрати нагоре запасите от въглища в най-големите икономики в Азия през последните месеци - и рано или късно целият този въглерод ще изгори. Възобновяемите енергийни източници може да изместват изкопаемите горива през по-хладните месеци, но тъй като изменението на климата затопля цялата планета, самата топлина е тази, която им осигурява спасителен пояс през лятото.

Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който пише за суровини, както и промишлени и потребителски компании. Бил е репортер на Bloomberg News, Dow Jones, Wall Street Journal, Financial Times и The Guardian.