Вече втора година сушата изпепелява посевите в Южна Европа

Около 60 % от испанските земи са обхванати от суша, а условията се влошават и за земеделските производители в Италия и Португалия

13:00 | 15 април 2023
Автор: Флавия Ротонди, Алесандро Специале, Меган Дюрин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сухото време води до повяхване на посевите и забавяне на засаждането в някои от най-големите производители на продукти в Европа, което крие риск от по-нататъшно покачване на инфлацията при храните.

Около 60 % от испанските земи са обхванати от суша, а условията се влошават и за земеделските производители в Италия и Португалия. Това се случва след изключително сухата и топла зима в Южна и Западна Европа, която ограничава наличието на вода за селското стопанство в края на годината. 

Дъждовете през март и април подкрепиха останалата част от Европейския съюз, като според прогнозите на блока производството на зърно ще нарасне с 8% спрямо миналата година. Все пак Южна Европа е голям производител на плодове и зеленчуци, а лошото време е следствие от сушата, която миналата година съсипа оризищата и маслиновите горички.

"Сеитбата в района на река По традиционно започва в края на февруари или началото на март, но в момента почвата е твърде суха", заяви в интервю в Рим Масимилиано Джансанти, ръководител на италианската земеделска група Confagricoltura. "Колкото повече чакаме, толкова по-слаба ще е реколтата." 

Натискът за повишаване на цените на хранителните продукти в Европа остава твърдо в сила, дори когато общата инфлация се забавя. Горещините и сушата изсушиха царевичните посеви в голяма част от континента през миналото лято и доведоха до 70-годишно маловодие на река По - най-голямата река в Италия.

Тазгодишната суша може да засегне пролетната реколта от доходоносни продукти като домати и плодове - отрасъл с годишен оборот от 20 млрд. евро и почти 8 млрд. евро износ, каза Джансанти. Производството на соя и царевица също ще бъде изложено на риск, което ще увеличи разходите на производителите на месо и птици.

Според местна фермерска организация в Испания вече има необратими загуби на повече от 3,5 млн. хектара (8,6 млн. акра) зърнени култури, отглеждани при дъжд. Някои ядкови овощни градини и лозя се сблъскват с трудности при растежа, а липсата на цветя пречи на пчелите да произвеждат мед.

Италия се опитва да действа преди настъпването на летните горещини. Правителството на министър-председателя Джорджия Мелони заяви, че ще назначи министър на извънредните ситуации във водния сектор, който да ускори инфраструктурните работи и да отстрани течащите тръби в цялата страна. Постът обаче остава непопълнен на фона на политическите борби.

Drought Is
Цените на хранителните продукти се повишават все по-бързо и по-бързо

Бързо променящите се температури и оскъдната вода промениха наличността на продуктите, а цените на доматите - основен продукт в местната диета - са се повишили с 30% спрямо 2022 г., заяви Фабио Масимо Палотини, президент на операторите на пазари на едро Italmercati. 

Перспективите са по-добри при други големи производители на култури: Почти всички полета с пшеница и ечемик във Франция са в добро състояние в началото на сезона, въпреки че нивата на подпочвените води остават ниски. В голяма част от Германия и Полша през последните 30 дни са паднали два пъти повече валежи от обичайното.

Сухото време може да се задържи и на юг, като прогнозата на Maxar Technologies Inc. е за запазване на сушата и стреса в Испания в краткосрочен план. Северна Италия също може да се размине с дъждове до 22 април.

"Рискуваме да се окажем в драматична ситуация след няколко седмици", каза Джансанти, чиято група е най-старата национална организация, представляваща селскостопанския сектор.