Новаторска идея за прекратяване на енергийна криза: оставете пазарът да работи

След продължителни прекъсвания на електрозахранването правителството на Южна Африка дава на хората свободата да нарушат хватката на изкопаемите горива над енергийната мрежа

07:52 | 9 май 2023
Обновен: 08:46 | 9 май 2023
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ако искате модел на енергийна система, разпадаща се под тежестта на собствените си противоречия, забравете европейските газови мрежи и електропреносните мрежи на Тексас. Вижте Южна Африка.

Упадъкът и крахът на държавната компания Eskom Holdings SOC Ltd. е знак за всичко, което може да се обърка в една електрическа мрежа. Eskom генерира почти три четвърти от електроенергията на Африка на юг от Сахара в края на 90-те години на миналия век, но годините на корупция, лошо управление и намеса я превърнаха в бледо подобие на бляскавото минали. През 2022 г. южноафриканците бяха изправени пред прекъсвания на тока за повече от 200 дни. Тази година беше още по-зле, само с един ден, в който някъде в страната не е имало управлявано спиране на тока.

През по-голямата част от това правителството изглеждаше твърдо решено да поддържа условията, довели компанията до тази ситуация. От Китай до Бразилия и Индия до Виетнам, развиващите се страни, които са оставили отворена вратата за възобновяемата енергия, не са открили недостиг на търсене за допълване на намаляващото електричество от изкопаеми горива.

С някои от най-добрите в света ресурси за вятърна и слънчева енергия, Южна Африка трябва да бъде член на този клуб. Вместо това, тя е изоставена далеч назад, затруднена от почти монополната и коварна политика на Eskom, където енергийният министър на президента Сирил Рамафоса е бивш шеф на миньорския синдикат и защитник на въглищата, който е и председател на управляващия Африкански национален конгрес.

Необходимостта обаче винаги е била майка на изобретението. Тъй като енергийната система на нацията изпадаше все по-дълбоко и по-дълбоко в криза, някои от правилата, които служеха за спъване на възобновяемите енергийни източници, постепенно бяха изоставени като недостъпен лукс. Резултатът е първото доказателство за ренесанс.

Вземете слънчевите панели. През януари правителството разхлаби изискванията за местно съдържание, които забраняваха евтиния внос от пазара. Търговията експлодира. Само през март вносът от Китай (източник на почти всички изнесени панели в света) достигна 110 милиона долара, повече отколкото през цялата 2018 г., според данни, събрани от BloombergNEF.

Подобна е и историята с литиево-йонните батерии, използвани за подсигуряване на мрежата и дребномащабно съхранение, както и в електрически превозни средства. Вносът през четвъртото тримесечие на миналата година достигна 365 милиона долара, повече отколкото през трите години до 2020 г., взети заедно.

Имаше и разхлабване на ограниченията за изграждане на възобновяема енергия. Преди няколко години монополът на Eskom налагаше сериозни ограничения върху способността на разработчиците да изграждат проекти. Предприятията, които искаха да произвеждат своя собствена електроенергия (вместо да рискуват в разпадащата се мрежа), трябваше да кандидатстват за лицензи за производство за всички централи, по-големи от един мегават, тромаво изискване, което правеше невъзможно да се възползват от икономии от мащаба.

Повечето нови проекти също се основават на търгове за държавни мощности, където основният клиент винаги ще бъде Eskom. Корпоративните PPA, сделките, при които потребителите на електроенергия сключват договори директно с генератори, които са осигурили почти 160 гигавата нови възобновяеми енергийни източници в световен мащаб досега, бяха по-малко използвани.

Това вече е преобърнато, тъй като разпадането на мрежата насърчи бизнеса да заобиколи изцяло мрежата на Eskom или поне да я използва само като преносна тръба от електроцентралата до контакта. Около 2,5 гигавата проекти за възобновяеми източници са били регистрирани в държавния регулатор само през тримесечието на март на тази година, повече отколкото през предходните три години, взети заедно, според Гейлър Монмасон-Клер, икономист в Trade & Industrial Policy Strategies, местен мозъчен тръст. Около 60% от 13 GW на етапа на предварителна регистрация са за корпоративни PPA, а не за проекти за доставка на мрежата, които са най-зависими от Eskom.

Проблемите с електроенергията на Южна Африка далеч не са приключили. ANC миналия месец подкрепи плановете на министъра на електроенергията за справяне с хроничните прекъсвания на електрозахранването чрез удължаване на живота на склеротичните пещи, работещи с въглища, които са в основата на проблемите – решение, което застрашава международните усилия от 8,5 милиарда долара за ускоряване на прехода към чиста енергия. В Южна Африка, както и навсякъде другаде, изкопаемите горива са дълбоко вкоренени в мрежи от власт и влияние, които ще работят усилено, за да спрат тяхното изкореняване.

Въпреки това, има урок в неотдавнашния бум на възобновяемите енергийни източници, който се случва в страна, която е нарицателно за контрапродуктивно регулиране. Основните инженерни и икономически предимства на чистата енергия са значителни, дори преди да вземете предвид ползите за климата и здравето. Когато държавите използват бюрокрация при издаване на разрешения и внос, за да задържат бума (както виждаме по различни начини в САЩ, Европейския съюз, Индия и други големи пазари), е възможно "мръсната" енергия да се задържи дълго след естествения си живот. Когато обаче свободният пазар е отприщен за инвестиции, предимствата на енергийния преход стават все по-очевидни с всяка изминала година.

Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който пише за суровини, както и промишлени и потребителски компании. Бил е репортер на Bloomberg News, Dow Jones, Wall Street Journal, Financial Times и The Guardian.