Нещастният брак в петролната индустрия започва да се сблъсква с фактите

Може да има естествен антагонизъм между МАЕ и ОПЕК -двете основни организации в петролната индустрия - но те ще трябва да претърпят упадъка на суровия петрол заедно

07:52 | 8 май 2023
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дори бракът, който наближава 50-ата си годишнина, понякога ще бъде изпълнен с караници.

Това се случи в края на април с най-важните органи на петролната индустрия, Международната агенция по енергетика и Организацията на страните износителки на петрол.

ОПЕК рискува да отслаби глобалната икономика и да ускори прехода от изкопаеми горива, ако съкращенията на производството ѝ повишат цените на суровината твърде високо, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол в интервю за Bloomberg. Отговорът на ОПЕК беше бърз и неумерен: МАЕ „трябва да бъде много внимателна относно по-нататъшното подкопаване на инвестициите в петролната индустрия“, каза нейният генерален секретар Хайтам Ал-Гайс в изявление ден по-късно.

Както при много дълги, но нещастни съюзи, поразителното в този спор е, че страните споделят реалистичен фатализъм за ситуацията, в която се намират. Горчивината на поредния спор не произтича толкова от дълбоките разногласия относно това къде се насочват търсенето на петрол и енергийният преход, колкото от суетата на малките различия.

И двете страни се приближават към приемането на идеята, че производството на петрол ще бъде по-ниско в края на десетилетието, отколкото е в момента. Настоящите нива на петролни инвестиции ще бъдат достатъчни само за доставка на около 80 милиона барела на ден през 2030 г., според прогнозите, представени от Saudi Arabian Oil Co., най-важният участник в ОПЕК, в сравнение със 101,9 mb/d, които МАЕ прогнозира за тази година.

Това е ниска цифра, която има за цел да шокира индустрията да повиши разходите си до нива, които ще изпомпват около 106 mb/d. Но това не е на милион километра от това, което вижда МАЕ: търсенето ще бъде 93 mb/d, ако правителствата изпълнят ангажиментите си за климата, и 75,3 mb/d при по-агресивен път за постигане на нетна нула, според последната енергийна перспектива на агенцията от миналата година. Въпреки рекордните печалби на своите държави-членки и конкурентните позиции на разходите, самата ОПЕК прави много малко, за да поправи проблема с доставките, който сочи, предпочитайки вместо това да харчи парите за недвижими имоти, задгранични рафинерии и големи проекти. Разкритото предпочитание на картела е за картина, малко по-различна от сценариите за енергиен преход на МАЕ.

Има ниво на естествен антагонизъм между двете тела. МАЕ е основана през 1974 г. в резултат на арабското петролно ембарго от предходната година, за да представлява интересите на основните потребители на петрол в развитите страни. ОПЕК е с 14 години по-стара, но стана известна по същото време като МАЕ, действайки за противоречивите интереси на най-големите износители на суров петрол. За първи път те дадоха съвместна пресконференция през 2002 г.

Ако тази враждебна връзка е била притъпена от десетилетията, това е до голяма степен защото възходът на Китай и неговото ненаситно търсене на суровини, съчетано с отсъствието (доскоро) на каквато и да е жизнеспособна алтернатива на петрола, означаваше, че тяхната обща основа за стабилност на пазара е била по-важна отколкото техните противоречиви императиви за по-високи цени (за ОПЕК) и по-ниски (за МАЕ).

Климатичният преход обаче причинява връщане към по-ранната парадигма. Делът на електрическите превозни средства в новите продажби е скочил от 2% през 2019 г. на 20% през 2023 г., каза Бирол от МАЕ, и ще достигне 60% на най-големите пазари в САЩ, Китай и Европа до 2030 г.

Този ускоряващ се темп на разгръщане има значение. Продължителността на живот на конвенционална инвестиция в нефтени находища е малко по-дълъг от този на типичен автомобил — 15 до 20 години, за разлика от 10 до 15 години — така че по-бързото навлизане на електрическите превозни средства увеличава риска настоящите проекти да се окажат изправени пред пренаситени пазари към края на живота им.

Това не е проблем за МАЕ. Това е енергийна агенция и нейните членове не се интересуват дали енергията им идва от изкопаеми горива или алтернативи с нулеви въглеродни емисии, стига да е евтина, чиста и сигурна. ОПЕК, от друга страна, е петролна организация и естествено вижда отдалечаването от суровия петрол като екзистенциална заплаха.

МАЕ иска ОПЕК да осигури сигурност на доставките, така че нейните членове да не страдат от спиране на тока и опашки на бензиностанциите. Петролният картел, от друга страна, е готов само да обещае, че ако МАЕ гарантира сигурност на търсенето, така че членовете му да знаят, че техните многомилиардни инвестиции ще продължат да носят пари в края на 2030-те години. Членовете на МАЕ обаче не желаят да гарантират това. С вече намаляващото търсене на бензин вече, скорошен пик на пътните горива като цяло и намаляването на цените от Tesla Inc., за да изкуши купувачите, е невъзможно да се избяга от заключението, че най-добрите години за петрола вече са в миналото.

Тъй като светът премахва суровите петролни продукти от автомобилния транспорт и дори корабоплаването, все по-голям дял от търсенето ще идва не от горива, а от нефтохимически суровини, асфалт, смазочни материали и восъци – всичко, с изключение на енергията, с други думи. ОПЕК отговаря, както често правят изоставените партньори, с горчивина и упреци. И двете страни обаче трябва да приемат, че бракът им по сметка е към своя край.

Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който пише за суровини, както и промишлени и потребителски компании. Бил е репортер на Bloomberg News, Dow Jones, Wall Street Journal, Financial Times и The Guardian.