Реалният петролен пазар показва, че сривът от 20 долара за барел е прекомерен

Петролът записва най-лошото си представяне тази година, тъй като страховете от рецесията разтърсват пазара

09:30 | 5 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарите на суров петрол претърпяха катастрофални няколко седмици, повлечени от тревога в по-широката икономика. Но реалното търсене на петрол все още изглежда достатъчно силно, за да насърчи възстановяване на цените.

Международният бенчмарк Brent почти падна до 70 долара за барел в четвъртък, след като загуби 17% от средата на април поради опасения от рецесия в САЩ и признаци на разочароващо възстановяване в Китай. Суровият петрол в Ню Йорк се срина при отварянето, за да докара спада през последните три седмици до $20, преди да се възстанови.

Въпреки това има признаци, че основният пазар на петрол е устойчив. Китай засмуква поток от товари, тъй като вътрешните пътувания се възстановяват и търговците очакват покупките на суров петрол в страната да останат високи през следващите няколко месеца. Запасите се свиват по света и трябва да се изчерпват още по-бързо, тъй като Саудитска Арабия и нейните съюзници от ОПЕК+ прилагат нови съкращения на доставките.

Това успокоява дори някои от най-мечите прогнози в индустрията, че идва дефицит на предлагане, което ще предизвика възстановяване на цените.

„Разпродажбата беше много по-голяма от това, което показват пазарните баланси – а именно по-ниските запаси с перспективата за намаляване на запасите с настъпването на лятото в северното полукълбо“, каза Ед Морс от Citigroup Inc. Банката поддържаше една от най-предпазливите перспективи за цените тази година.

Спадът в цената предлага известен отдих за потребителите след инфлационния шок, причинен от нахлуването на Русия в Украйна. Това също носи болка за оптимистично настроените търговци на петрол и излага на опасност неочакваните печалби, пожънати от големите петролни компании и нации производители като Саудитска Арабия и Ирак.

Търсене от рафинерии

Отдръпването на пазарите на суров петрол започна с основите.

Купуването от рафинерии в Азия беше потиснато през април, тъй като маржовете за производство на горива спаднаха. В отговор на някои от тези слабости Саудитска Арабия намали цените на петрола си за азиатските преработватели за юни в четвъртък.

Междувременно доставките от най-големия износител Русия остават упорито високи въпреки заплахите на Москва да намали производството като отмъщение за санкциите заради нахлуването ѝ в Украйна.

Пазарът се колебаеше и Morgan Stanley - някога в челните редици на призивите за 100 долара за барел - във вторник се отказа от прогнозите за каквото и да е значително покачване тази година.

Големият спад дойде с притеснения за икономиката и постоянните проблеми на банките, които разтърсиха пазарите навсякъде. Спекулантите се върнаха на пазара за първи път, откакто воденият от Саудитска Арабия алианс ОПЕК+ разкри нови ограничения на производството в началото на април.

Но потреблението на петрол продължава да изглежда стабилно и може дори да нарасне още повече през следващите месеци, според UBS Group AG, която посъветва клиентите в бележка в четвъртък да добавят дълги позиции в Brent. Физическият пазар, на който се търгува действителният петрол, остава силен и предлагането е „доста ограничено“, каза в четвъртък главният изпълнителен директор на Shell Plc Ваел Саван.

Силата на пазара се отразява в структурата на ценообразуването, като фючърсите на Brent за незабавна доставка командват премия през по-късните месеци в крива, известна като обратно контанго.

„Не мисля, че нещо се е променило фундаментално“, каза Пол Хорснел, ръководител на проучването на суровините в Standard Chartered Bank. Вместо това, това са „перфектни условия, които да бъдат управлявани от макро и инерционна търговия отгоре надолу“.

Китайски индикатори

Докато търговците все още чакат да видят колко суров петрол купува Азия този месец за допълнителни улики при търсенето, Китай привлича товари, тъй като излиза от ограничителните си правила за Covid. Полетите в страната се увеличиха по време на петдневните празници за Деня на труда с 9,42 милиона пътнически пътувания - увеличение от 4,2% спрямо същия период на 2019 г.

Световното потребление на петрол също остава напът да се покачи със здравословните 2 милиона барела на ден тази година до рекордните 101,9 милиона барела на ден, според Международната агенция по енергетика в Париж.

И ако фундаменталните показатели се влошат, саудитците и техните колеги от ОПЕК+ вероятно ще се намесят допълнително, за да укрепят цените, казаха няколко анализатори.

"Засега пазарът на петрол остава затънал в блатото на тревогите от рецесията", каза Хелима Крофт, главен стоков стратег в RBC Capital Markets. Но „ОПЕК остава напълно ангажирана с опитите да предизвика възстановяване на цените“.

Последният спад на суровия петрол, идващ само дни след съкращенията на добива от Организацията на страните износителки на петрол, беше предупредителна светлина за групата и нейните партньори. Те ще се съберат лице в лице на следващата си месечна среща за подробен преглед на пазарните тенденции.

„Съкращението на ОПЕК трябва да помогне за смекчаване“ на фона на низходящия пазар, каза Кристиан Малек, ръководител на енергийната стратегия в JPMorgan Chase & Co. „Ролята на ОПЕК като централна банка за енергия не може да дойде в по-критичен момент.“

Най-лошо представяне

Петролът се насочи към трети пореден седмичен спад, най-дългата серия от загуби тази година, тъй като опасенията за забавяне и сътресенията в банковия сектор на САЩ подтикнаха инвеститорите да бягат от риска.

West Texas Intermediate се повиши към 69 долара за барел в петък, но бенчмаркът на суровия петрол в САЩ все още отстъпи с около 10% тази седмица след четиридневен спад. Търговията беше белязана от кратък, но драматичен спад рано в четвъртък, когато цените се сринаха, за да докоснат най-ниското ниво в рамките на деня от 2021 г.

Суровият петрол е засегнат от нарастващата загриженост, че икономиката на САЩ е на път да изпадне в рецесия, което потенциално ще навреди на потреблението на енергия, точно когато инвеститорите забелязват признаци на продължаваща нестабилност сред регионалните кредитори. Освен това основният износител и лидер на ОПЕК+ Саудитска Арабия понижи цените за Азия.

„Въпреки че в момента настроението е отрицателно, пазарът е в зона на свръхпродаденост и нашият баланс все още показва, че пазарът ще бъде в дефицит през втората половина на годината, което би трябвало да доведе до по-високи цени“, каза Уорън Патерсън, ръководител на отдела за суровини стратегия за ING Groep NV.

Времевите спредове са се стеснили през последните сесии, сигнализирайки за по-слабо затегнат пазар. Бързият спред за глобалния бенчмарк Brent – разликата между двата най-близки договора – беше 15 цента за барел в обратно контанго. Цифрата беше 37 цента за барел в обратно контанго преди месец.

В Близкия изток Ирак каза, че все още не е сключил сделка с Анкара, която ще позволи възобновяването на транспорта на почти половин милион барела на ден иракски петрол през Турция. Противопоставянето между Багдад и регионалното правителство на Кюрдистан спря доставките от пристанището Джейхан от края на март.

„Има някои опити цените на петрола да се стабилизират в днешната сесия след тежката разпродажба“, каза Йеап Джун Ронг, пазарен стратег на IG Asia Pte, въпреки че добави, че предпазливостта остава. „Има някои признаци на спад в купуването при ниво от $70 за суров петрол Brent, така че това може да е решаващо ниво.“