Руският петрол често е продаван над тавана в Азия през първото тримесечие

Покачващите се цени усложняват проверките на руския петрол от страна на застрахователите

08:24 | 4 май 2023
Автор: Аларик Найтингейл и Алекс Лонгли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Широко разпространени нарушения на горната граница на цената на петрола от Г-7 вероятно са се случили в Азия през първото тримесечие на 2023 г., според екип от изследователи, които анализираха официалните данни за външната търговия на Русия заедно с информацията за корабоплаването.

През декември Г-7 наложи таван на цените от 60 долара за барел на руския петрол, забранявайки на компаниите в тези страни да предоставят широка гама от услуги, по-специално застраховки и превози, ако товарите са закупени над това ниво.

Но през първото тримесечие на тази година почти целият петрол от тихоокеанското пристанище Козмино се продава за много над 60 долара и повече от половината доставки са извършени с помощта на някакъв вид услуга от Г-7, според проучване на данните за търговията и корабоплаването от KSE Institute, част от Киевското училище по икономика, което настоява за по-твърдо прилагане на санкциите.

„Фактът, че значителна част от пътуванията от Козмино включват плавателни съдове, притежавани от Запада и/или застраховани, докато по същество всички транзакции показват цени над $60/барел, сочи към потенциално значителни нарушения на ценовата граница“, казаха изследователите.

Данните са в основата на опасенията, повдигнати на 17 април в предупреждение от Министерството на финансите на САЩ, че може да има нарушения за пратките от Козмино.

Докато докладът предлага начини, по които прилагането на санкциите може да бъде подсилено, той също така рисува по-широка картина на падащите цени на руския петрол поради забраната за внос от Европейския съюз, което накърнява достъпа на Кремъл до петродолари за финансиране на войната му в Украйна.

Руският петрол е бил изнасян на средна цена от 58,62 долара за барел през първите три месеца на годината, показва проучването. Средната цена през четирите седмици на декември, последвали тавана, беше $73,70.

Европейският съюз спря да купува почти всякакъв руски петрол в края на миналата година и едновременно с това се присъедини към ограничението на Г-7.

Ембаргото на Европа е движещата сила зад понижените цени, а не ценовата граница, според авторите на доклада Бенджамин Хилгенщок, Елина Рибакова, Наталия Шаповал, Таня Бабина, Олег Ицхоки и Максим Миронов.

Преди забраната ЕС беше най-големият купувач на Urals, най-голямата експортна категория на Русия. След като мерките на 27-членния блок започнаха, руските барели трябваше да бъдат намалени в точката на износ, за да спечелят клиенти в Индия и Китай, а сметките за товари също скочиха.

„Условията на търсенето се промениха драматично, което доведе до рязко по-ниски цени“, казаха изследователите.

Таванът на цените е предназначен да позволи на руския петрол да продължи да тече и проучването установи, че стратегията на коалицията за санкции постига това, като същевременно ограничава постъпленията от износ и фискалните приходи на страната.

Служител на правителството на САЩ, който пожела анонимност, тъй като не е упълномощен да коментира публично, посочи тези заключения в доклада като доказателство, че таванът на цените успява в двете си цели да намали руските приходи, като същевременно поддържа пазарите стабилни.

Служителят добави, че САЩ ще продължат да следят отблизо съобщенията за възможно укриване от санкции и ще общуват с компаниите, участващи в доставката на петрол.

Износът, анализиран в доклада, отразява предимно сделки, при които купувачите плащат за транспорт, чиято цена остава изключително висока.

Urals в точката на внос струва около 18 долара за барел повече, отколкото в точката на експортна цена през март, според данни на Argus Media Ltd., чиито цени са в основата на програмата за ограничаване на цените на Г-7.

„Можем да спекулираме, че част от разходите за доставка може в крайна сметка да се озоват в Русия“, казаха авторите на доклада в отделен коментар за Bloomberg относно разликата между експортните и импортните цени.

Изследването се основава на база данни за износа на руски суров петрол и петролни продукти, базирана на данни от руските власти, статистика от търговски партньори, информация от доставчици на търговски данни, разследващи репортажи и материали, предоставени от Фондация Свободна Русия.

Сложни проверки

Ключови фигури в застрахователната индустрия казаха, че покачващите се цени на руския петрол ги затрудняват да знаят дали могат законно да покриват руски товари.

Част от процеса за спазване на тавана от 60 долара включва субекти като застрахователи, които получават удостоверения, че петролът е закупен под тавана.

Но в Азия руският петрол се търгува над 60 долара за барел през по-голямата част от тази година, което повишава перспективата за нарушения на застрахователите от Г-7, ако покрият търговията. Дори в Западна Русия експортните цени се движеха точно под прага през април.

Това накара застрахователите да се съмняват дали могат да разчитат на атестации, за да осигурят покритие, тревога, която се засили миналата седмица, когато Министерството на финансите на САЩ публикува предупреждение за избягване на тавана в Азия.

„За клубовете и застрахователите това е много неудобно положение“, каза Майк Солтхаус, ръководител на външните връзки в NorthStandard на конференцията Marine Insurance Asia в Сингапур. „Ние разчитаме на лист хартия. Реалността е, че е много трудно да имаш истинско доверие в този лист хартия."

Доскоро Солтхаус беше председател на комисията по санкции на Международната група от P&I клубове, която покрива голяма част от световните петролни танкери срещу рискове като разливи и сблъсъци. NorthStandard е член на IG, както е известна групата.

Неговите коментари са сред най-явните досега от застраховател относно натиска от необходимостта да се помогне за прилагането на тавана.

През първото тримесечие голяма част от петрола, който беше продаден над 60 долара, беше транспортиран с помощта на услуги от фирми в страните от Г-7, според екип от изследователи, анализирали данни за търговията и корабоплаването. Това би означавало широко разпространени нарушения на правилата, казаха те.

„Когато получа атестация, която е в съответствие с ценовата граница, но знам, че всъщност на заден план се случва нещо различно, как да реагирам на това?“ каза на същото събитие Ларс Ланге, генерален секретар на Международния съюз по морско застраховане. „Това е нещо, при което никой закон не може да ви подготви за тези практически случаи.“

По-високите цени затрудняват застрахователите, които получават защита от санкции, ако имат удостоверение, че петролът е под горната граница, но все пак се очаква да правят надлежна проверка на доставките на руски петрол. Руският петрол на пристанището Козмино се търгуваше за 70,99 долара на 24 април, според Argus Media, чиито цени са в основата на тавана на Г-7.

„Какво означава обичайната надлежна проверка – която всички сме длъжни да правим – когато знаем, че основните продажби се търгуват над тавана на цената“, каза Солтхаус.