Износът на суров петрол от Русия се покачва без признаци за намаляване на добива

Потоците към България паднаха до 63 000 барела на ден, което се равнява на най-ниското им ниво от началото на 2022 г.

07:51 | 3 май 2023
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Два месеца след заплахата на Москва да намали добива на петрол, няма признаци за устойчив спад в потоците на суров петрол от страната.

Износът на Русия скочи отново над 4 милиона барела на ден през седмицата до 28 април, ниво, надминато само веднъж, откакто нейните войски нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., според данни от проследяване на танкери, събрани от Bloomberg. Потоците бяха практически непроменени на средна основа за четири седмици.

Морските потоци все още не отразяват намалението на производството, което според министерството на енергетиката е било до 700 000 барела на ден през март. Не изглежда, че работата на рафинериите в Русия също е спаднала много. Цифрите показват, че нивата на преработка са останали практически непроменени от началото на годината и през първите 19 дни на април са били със 720 000 барела на ден по-високи от същия пълен месец миналата година.

Москва спря публикуването на данни за производството на суров петрол и кондензат, може би за да затрудни преценката дали наистина е намалила добива преди намаленията, които трябва да бъдат направени от този месец от няколко от нейните партньори от ОПЕК+.

В знак, че не разполага с пари, за да финансира войната си, Кремъл се обръща отново към своята петролна индустрия, проучвайки опции, вариращи от намаляване на субсидиите за горива до данъци върху неочакваните печалби, докато се стреми да увеличи бюджетните приходи. Междувременно президентът Владимир Путин освободи петролните потоци по съществуващи договори за така наречените приятелски нации от забраната за износ, предназначена да спре доставките за чуждестранни купувачи, които се придържат към ценовия таван, наложен от Г-7.

Отклоняването на суровия петрол, доставян преди това в Полша и Германия през тръбопровода "Дружба", увеличи морските потоци в началото на тази година до средно 3,32 милиона барела на ден, в сравнение с 2,94 милиона барела на ден през еквивалентния период в края на 2022 г. Потоците към Германия са спрени в края на 2022 г., а доставките към Полша са спрени в края на февруари. Полската държавна рафинерия PKN Orlen SA прекрати последния си договор с руски доставчик в отговор на спирането на доставките на петрол през "Дружба".

Спасителни линии за Русия

Комбинираният обем суров петрол на кораби, насочени към Китай и Индия, плюс по-малки потоци към Турция и количества на кораби, които все още не са показали крайна дестинация, се увеличи за трета седмица, достигайки рекордните 3,39 милиона барела на ден през последните четири седмици.

Тъй като крайните дестинации за товарене на товари в края на януари станаха известни, потоците към Китай нараснаха до нови върхове след инвазията и останаха близо до тези нива през февруари. Историческите модели предполагат, че повечето от корабите, които в момента са идентифицирани като дестинации за „Неизвестни в Азия“ и се насочват към Суецкия канал, ще завършат в Индия, докато тези, натоварени на много големи превозвачи на суров петрол (VLCC) край северния бряг на Мароко или, отскоро, в Атлантическия океан, ще се отправят към Китай.

Операциите по прехвърляне от кораб на кораб във VLCC се преместиха към Атлантическия океан от средиземноморските води край испанския северноафрикански град Сеута, както направиха миналото лято.

Танкерите Aframax Nurkez и Crius прехвърлиха товарите си във VLCC в Атлантическия океан край Канарските острови миналата седмица.

Най-малко 62 товара, или 44,7 милиона барела, са били прехвърлени между кораби в тези две места и край гръцкото крайбрежие близо до Каламата от началото на годината.

Русия и Индия обсъждат създаването на съвместни институти за презастраховане на петролни доставки, според руския вицепремиер Денис Мантуров, който не изключи, че такива организации могат да се появят до края на годината. Вицепремиерът Александър Новак заяви, че Русия се нуждае от нови застрахователни и презастрахователни механизми за своя износ на петрол.

Доскоро страната все още разчиташе на западни застрахователи, за да покрие повече от половината от танкерния флот, който изнася нейния петрол. Но една от компаниите за петролни танкери, активно ангажирани с транспортирането на руски петрол, загуби стандартната за индустрията застраховка за флота си, след като изпадна в нарушение на горната граница на цените на Г-7, свързана с транспортирането на руските барели.

Потоци суров петрол по дестинация

Потоците суров петрол през седмицата до 28 април скочиха с около 680 000 барела на ден спрямо предходната седмица до 4,08 милиона барела на ден. На средна основа за четири седмици общият износ по море се е променил малко, спадайки с 12 000 барела на ден до 3,45 милиона барела на ден, от най-високото си ниво за 10 месеца.

Променливите седмични данни се влияят от разписанието на танкерите и закъсненията при товарене, причинени от лошо време. Поддръжката на пристанищата също може да наруши износа за няколко дни.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са доставки, извършвани от KazTransoil JSC, които преминават транзитно през Русия за износ през пристанищата Уст-Луга и Новоросийск.

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на Европейския съюз.

     Азия

Четириседмичните средни доставки до азиатските клиенти на Русия, плюс тези на кораби, които не показват крайна дестинация, спаднаха до 3,25 милиона барела на ден в периода до 28 април. Това е спад само с 30 000 барела на ден от периода до 21 април.

Докато обемите, насочени към Китай и Индия, изглежда са намалели от последните върхове, историята показва, че повечето от товарите на кораби без първоначална дестинация в крайна сметка се озовават в една или друга от тези две страни.

Еквивалентът на 720 000 барела на ден е бил на кораби, показващи дестинации като Порт Саид или Суец в Египет, или които вече са били или се очаква да бъдат прехвърлени от един кораб на друг край южнокорейското пристанище Йосу. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия или Китай и се показват в таблицата по-долу като „Неизвестни в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.

Обемите „Други неизвестни“, около 386 000 барела на ден през четирите седмици до 28 април, са тези на танкери, показващи дестинация Сеута, Каламата или никаква дестинация. Повечето от тези товари преминават транзитно през Суецкия канал, но някои може да се окажат в Турция. Все по-голям брой се прехвърлят от един кораб на друг в Средиземно море или в Атлантическия океан за по-нататъшни пътувания до Азия.


     Европа

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни се понижи до 63 000 барела на ден през 28-те дни до 28 април, като България беше единствената дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция.

Пазар, който консумираше повече от 1,5 милиона барела на ден суров петрол на къси разстояния, идващ от терминали за износ в Балтийско, Черно море и Арктика, беше почти напълно загубен, за да бъде заменен от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

През четирите седмици до 28 април не е бил доставян руски суров петрол за страните от Северна Европа.

Износът за Турция, единственият останал средиземноморски клиент на Русия, нарасна до 140 000 барела на ден през четирите седмици до 28 април, възстановявайки близо две трети от спада от предходната седмица.

Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, паднаха до 63 000 барела на ден, което се равнява на най-ниското им ниво от началото на 2022 г., когато Bloomberg започна да компилира потоците в детайли.

Потоци по местоположение на експорт

Общите потоци на руски суров петрол скочиха до 4,08 милиона барела на ден през седемте дни до 28 април, надхвърляйки 4 милиона барела на ден само за втори път от началото на 2022 г. Доставките от Балтийско, Черно море и Тихия океан бяха по-високи, с потоците от Арктика непроменени спрямо предходната седмица.

Цифрите изключват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Приходи от износ

Постъпленията във военния сандък на Кремъл от митото за износ на суров петрол нараснаха с 9 милиона долара до 56 милиона долара през седемте дни до 28 април, докато средният доход за четири седмици остана непроменен на 47 милиона долара.

Президентът Владимир Путин подписа още една поправка в начина, по който цената на руския петрол се оценява за данъчни цели. От юни ставките на износните мита ще се изчисляват по същия начин като тези за данъка върху добива на полезни изкопаеми и данъка върху печалбата на петролните компании, като се използва намаляваща отстъпка към преобладаващите цени на Brent, а не оценките на суровия петрол Urals. Експортното мито, което ще бъде премахнато постепенно в края на 2023 г., ще се основава на референтна експортна цена, определена с 28 долара за барел под Brent, като отстъпката ще падне до 25 долара през юли и ще остане на това ниво до края на годината.

Ставката на митото за април беше определена на 1,95 долара за барел, с малка промяна спрямо март, въз основа на цената на Urals от 50,80 долара за барел през периода на оценка, който продължи от 15 февруари до 14 март. Ставката за май е 1,96 долара за барел, базирана при цена на Urals от 51,15 долара за барел между 15 март и 14 април.

Потоци от произход до местоположение

Следващите диаграми показват броя на корабите, напускащи всеки терминал за износ и дестинациите на сурови товари от четирите региона за износ.

Общо 37 танкера са натоварили 28,5 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 28 април, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е увеличение с 4,7 милиона барела, или 20%. Дестинациите се основават на това къде корабите сигнализират, че се насочват към момента на писане, и някои почти сигурно ще се променят с напредването на пътуванията. Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Общият обем на корабите, товарещи руски суров петрол от балтийските терминали, се повиши до четириседмичен връх от 1,77 милиона барела на ден.

Доставките на руски суров петрол от Новоросийск в Черно море скочиха до 11-месечен връх, като потоците се повишиха до 772 000 барела на ден. През седмицата на пристанището не беше натоварен казахстански суров петрол.

Доставките от Арктика останаха непроменени с 286 000 барела на ден, като два танкера Suezmax бяха натоварени през седмицата до 28 април.

Потоците от Тихия океан се повишиха до шестседмичен връх, като 12 танкера бяха заредени на трите експортни терминала в региона през седмицата до 28 април спрямо 11 през предходната седмица.

Осем товара суров петрол ESPO от 10, натоварени през седмицата, са на кораби, които се отправят към Китай. Един се насочва към Индия, докато друг показва дестинацията си като Танджунг Пелепас в Малайзия. Предишни товари, насочени натам от Козмино, в крайна сметка са отивали в Индия.

Останалите обеми, насочени към неизвестни дестинации, са товари на Sokol, които наскоро са били прехвърлени на други кораби в Йосу или в момента се транспортират до зона край южнокорейското пристанище от товарния терминал в Де Кастри. Повечето от тях също завършват в Индия.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.