Русия започва да трупа резерви чуждестранна валута при нарастващи приходи от петрол

Тъй като приходите от енергоносители вече са близо до надхвърляне на целевото си равнище, покупки са възможни още през май

10:22 | 2 май 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Русия вероятно ще възобнови закупуването на чуждестранна валута за резервите си още този месец, тъй като нарастващите приходи от петрол стабилизират публичните финанси въпреки усилията на САЩ и Европа да свият приходите на Кремъл.

Тъй като приходите от енергоносители вече са близо до надхвърляне на целевото си равнище, покупки са възможни още през май, според Bloomberg Economics, която оценява, че първоначалните обеми могат да възлязат на еквивалента на около 200 млн. долара в юани на месец. Китайската валута е основният актив, който Русия все още може да използва за извършване на транзакции за своя инвестиционен фонд на стойност 154 млрд. долара поради санкциите.

Съобщение от Министерството на финансите се очаква по-късно тази седмица. То вече намалява продажбите на юани, използвани за покриване на бюджетния дефицит, през последните два месеца и намали общия брой за април до близо половината от този за февруари.

"За пазара ще бъде важно, че държавата отново започва да трупа резерви, вместо да ги харчи", казва Наталия Милчакова, анализатор в Freedom Holding Corp. "Това може дори да се отрази положително на рублата."

След като покупките бяха спрени в края на януари 2022 г., последвани от прекратяването на програмата след нахлуването в Украйна през следващия месец, Министерството на финансите продаваше чуждестранна валута само през тази година в рамките на обновен бюджетен механизъм, предназначен да изолира икономиката от волатилността на стоковите пазари. Русия получава около една трета от бюджетните си приходи от петролната и газовата индустрия.

Какво казва Bloomberg Economics:

"Първоначално обемът на покупките на валута ще бъде малък, но силно символичен, тъй като ще покаже, че вместо да изразходва резервите си, страната ги създава."

-Александър Исаков, икономист за Русия.

Един обрат сега би подчертал способността на Русия да поддържа потока от петродолари в условията на санкции и ценови таван, наложен за купувачите от Групата на седемте индустриални държави и техните партньори от Европейския съюз. Въпреки че е обременен от военни разходи и все още има безпрецедентен дефицит, бюджетът се подобрява отчасти благодарение на промените в начина, по който правителството изчислява някои данъци върху петрола.

Базовата цена, използвана при изчисляването на данъка върху добива на петрол и данъка върху печалбата на производителите на суров петрол, се изчислява с отстъпка на водещия в страната суров петрол Urals от международния бенчмарк Brent - определена на 34 долара за барел за април, преди постепенно да се намали до 25 долара от юли.

Въпреки че ценовият таван намали цената на петрола в страната, Русия успя да се справи, като въведе отстъпката за Urals спрямо Brent и принуди производителите да плащат повече данъци. По-слабата рубла през тази година също е от полза за правителството, което събира голяма част от приходите си от енергийни данъци, деноминирани в чуждестранна валута, но харчи в рубли.

Окончателният срок за възобновяване на покупките е предмет на спорове между икономистите, тъй като решението зависи и от различни фактори - от нестабилната рубла и възможните промени в отстъпката в данъчната формула до евентуалното отклонение в действителните приходи от енергия спрямо очакваната през април сума.

Икономистът на Росбанк Евгений Кошелев вижда редица сценарии, които включват преместване на покупките на валута за май или пък отлагане за юни или дори юли.

През първото тримесечие вноските от нефт и газ в руския бюджет намаляха с 45% спрямо година по-рано до 1,64 трлн. рубли. Фискалният недостиг от края на април вече значително надхвърля заложената от Министерството на финансите цел за цялата година до 2023 г.

"Покупките ще започнат от юни, но ще бъдат много малки" при сегашните условия, каза Дмитрий Полевой, икономист в Locko-Invest в Москва.

Перспективите се променят в резултат на повишаващите се експортни цени на руския суров петрол и промените в данъчната формула, които според очакванията на финансовото министерство ще осигурят около 600 млрд. рубли допълнителни приходи за бюджета.

Въпреки че Bloomberg Economics е сигурен, че Русия ще започне покупки на валута през следващите три месеца, той определя вероятността за възобновяването им на 65% през май и 80% през юни, тъй като спадът в добива на петрол добавя известна несигурност.

Прогнозите на BCS Financial Group за цените на Urals обаче показват, че Русия може да започне да купува най-рано през третото тримесечие.