Заради петролните санкции рафинериите в ЕС са във все по-неизгодно положение

Картината обаче е съвсем различна за рафинериите в Индия и Китай, които все още купуват петрол с отстъпка от Русия

08:15 | 28 април 2023
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Санкциите върху продажбите на петрол от Русия все повече поставят в неизгодно положение рафинериите, които вече не могат да купуват суровината на производителя от ОПЕК+.

В някои части на Азия, където руският суров петрол вече не е в менюто заради санкциите, рафинериите вече почти не печелят от преработката на барели от Близкия изток, според данни, събрани от Bloomberg.

Спадът, причинен от слабото търсене и разширяването на капацитета за преработка, накара някои заводи в региона на най-голямото потребление на петрол в света да обмислят планове за намаляване на производството на гориво. Появиха се и спекулации, че скоро може да се стигне до ограничаване на производството в Европа.

Картината обаче е съвсем различна за рафинериите в Индия и Китай, които все още купуват петрол с отстъпка от Русия и други страни като Иран и Венецуела. Представители на рафинериите в Азия и Европа, които не могат да купуват от Русия поради санкциите, заявиха, че са възпрепятствани от мерките. Те помолиха да не бъдат идентифицирани при обсъждането на операциите на собствените им компании.

Раздвоението подчертава, че ограничаването на цените от страна на Г-7 и санкциите на Европейския съюз, насочени срещу достъпа на Кремъл до петродолари, не са безболезнени за икономиките на самите индустриализирани държави. Тези заводи, които могат да купуват руски суров петрол, също така законно продават големи количества от него обратно на страните от Г-7, след като той бъде преработен в горива като дизел и бензин.

"Ще продължим да виждаме печеливши и губещи, докато руският петрол се търгува с отстъпка", казва Юсеф Алшамари, главен изпълнителен директор на базираната в Лондон консултантска компания CMarkits. "Определено е икономическо предимство, ако този петрол с отстъпка се рафинира и продава като продукти на международните пазари."

Цената на петрола, доставян в Индия от Западна Русия, е с около 9 долара за барел по-евтина от дубайския суров петрол, който служи за еталон в Близкия изток, според данни, събрани от Bloomberg. Барелите от емирството са още по-скъпи за рафинериите, тъй като цената от Дубай не включва товарния транспорт.

В Китай теоретичните маржове на печалба за независимите преработватели в страната са малко променени спрямо предходната седмица и възлизат на 825 юана за тон, или около 16 долара за барел, по последни налични данни за 14 април, според данни на OilChem. Това е над два пъти повече от нивото в началото на януари.

"Преработвателите печелят, като използват силно поевтинял петрол от места, включително Русия и Иран", казва Джианан Сун, базиран в Лондон анализатор в Energy Aspects Ltd.

Китай увеличи преработката на суровината до рекордни нива през март, като Energy Aspects прогнозира повишен внос на суровина през този и следващия месец.

В Индия двете най-големи държавни петролни рафинерии в страната са регистрирали брутни маржове от рафиниране за над 20 долара за барел в периода април-декември миналата година, което е рязко увеличение с поне 150 % спрямо предходната финансова година, сочат правителствени данни.

Това се дължи на притока на барели с отстъпка.

Миналия месец Китай получи най-големия обем суров петрол от Русия, сочат митническите данни. Индия също продължи да внася най-голямото количество от руския флагмански сорт "Уралс" през същия месец, според данни за проследяване на танкери, събрани от Bloomberg.

Западните икономики в рамките на Г-7, както и повечето други части на Азия, не са внасяли никакви руски доставки тази година. Санкциите на Европейския съюз върху суровия петрол на производителя от ОПЕК+ бяха въведени в началото на декември.

Докато рафинериите от блока трябваше да намалят покупките на руски суров петрол, вносът им на рафинирани горива от Индия и Китай се увеличи, което допълнително намали маржовете.

По данни на фирмата за корабни анализи Kpler от декември до април в региона ежедневно са доставяни средно около 363 000 барела чисти петролни продукти от двете азиатски икономики, което е почти три пъти повече от наблюдаваните през 2021 г. потоци.

"Това, което ще се случи по-нататък, се свежда до това какво ще се случи с търсенето на рафинирани продукти и техните цени", каза Джовани Стауново, анализатор в UBS Group AG.