Русия спира някои петролни кладенци, но пази в тайна данните за производството

Индийският внос на суров петрол от Русия падна до най-евтиния от войната на фона на големи количества петрол към Китай

07:51 | 5 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Данните за руския петрол показват скок в броя на неактивните кладенци през март, добавяйки още един противоречив елемент към мътната картина дали страната наистина намалява производството на суров петрол, както беше обещано.

Москва обеща да ограничи добива с 500 000 барела на ден в отговор на западните енергийни санкции и да подкрепи цената на своя петрол. Вицепремиерът Александър Новак каза, че съкращенията са приложени до края на март и са запазени през април, но официалните данни за производството не се съобщават и проследяването на танкери не показва съответен спад в износа по море.

След като фючърсите на петрола паднаха под 70 долара за барел в Ню Йорк в сряда поради опасения относно риска от рецесия и отслабване на търсенето, въпросът дали Москва пренебрегва споразумението за съкращения на ОПЕК+ придоби спешност.

Официалните данни за добива на петрол на Русия бяха класифицирани след нахлуването в Украйна поради „чувствителния“ им характер. Това означава, че наблюдателите на пазара трябва да разчитат на други данни, като износа по море и вътрешните потоци, за да преценят дали съкращенията са се материализирали.

Делът на неактивните и затворените кладенци може да е индикация, че руските производители са предприели стъпки за намаляване на добива. Делът скочи до 18,1% през март, в сравнение с 15,6% през февруари, според данни на индустрията, разгледани от Bloomberg. Това е най-големият дял неактивни кладенци за нацията от май 2022 г., когато страната направи краткосрочни съкращения на добива на фона на първите вълни от международни енергийни санкции след нахлуването ѝ в Украйна.

Но цифрите имат някои ключови ограничения. Те не предоставят информация за производителността на засегнатите кладенци, което прави невъзможно да се прецени действителното въздействие върху добива.

Друг ключов индикатор не показва доказателства за значително намаляване на руското производство. Износът на суров петрол по море на страната скочи отново над 4 милиона барела на ден през седмицата до 28 април, ниво, което тя е надминала само веднъж, откакто нейните войски нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., според данни от проследяване на танкери, събрани от Bloomberg.

Но задграничните доставки на суров петрол не разказват цялата история. Русия има голяма местна рафинираща промишленост, където потреблението на суров петрол в момента се променя поради сезонна поддръжка. Москва също така изнася петрол чрез тръбопроводи, с малка видимост над нивото на потоците.

Два производителя на петрол - "Башнефт" и "Славнефт", съвместно предприятие между "Роснефт" и "Газпром Нефт" - отчитат най-голямо увеличение на дела на неактивните петролни кладенци, показват данните. В случая с "Башнефт", подразделение на "Роснефт", което експлоатира предимно зрели петролни находища в района на Волга-Урал, делът на такива кладенци скочи до близо 44% от 29,2% през февруари.

Големите производители на петрол като "Роснефт", "Лукойл" и "Татнефт" също увеличиха броя на неактивните кладенци, но в по-малка степен.

Евтин петрол за Индия

Средната цена на руския суров петрол, разтоварен на индийските брегове през март, достигна най-ниското ниво, откакто южноазиатската нация започна да купува барели с отстъпка от Москва след нахлуването си в Украйна миналата година.

Индия е платила 70,18 долара за всеки барел суров петрол, закупен от Русия през март, спрямо 72,14 долара през февруари и 118 долара година по-рано, показват последните данни, публикувани от Министерството на търговията и промишлеността.

Спадът в цените - които включват транспортните разходи - подчертава натиска, пред който рафинериите са изправени, за да се съобразят с ценовия таван от 60 долара за барел, определен от страните от Г-7. Прагът не включва доставката.

Третият по големина вносител на суров петрол в света е закупил повече петрол от Русия от всякога през април, според агенцията за проследяване на кораби Vortexa Ltd., като доставките са по-големи от тези от Ирак и Саудитска Арабия, взети заедно.

Вносът от Ирак, вторият по големина доставчик на Индия, е бил средно 77,57 долара за барел през март, докато този от Саудитска Арабия е бил много по-висок - 87,01 долара за барел, показват данните от вторник.

Държавната рафинерия Chennai Petroleum Corp Ltd каза миналата седмица, че в зависимост от товара, руските барели са се продавали с 3 до 8 долара за барел по-евтино в сравнение с референтния Brent. Високопоставен държавен служител, пожелал анонимност, каза пред репортери в събота, че Индия очаква цените на петрола да се повишат през втората половина на тази година и ще продължи да купува намалени барели от Русия, за да предпази своята икономика, зависима от вноса.

Според анализатора на Vortexa Серена Хуанг, Русия и Индия могат да създадат алтернативни финансови договорености, за да заобиколят пречките, поставени от ограничението на Г-7. Все пак тя очаква вносът на Индия от Русия през май да бъде или по-нисък, или непроменен спрямо нивата от април, тъй като конкуренцията за руския Urals от Китай вероятно ще сложи капак на вноса от Индия.

Големи количества петрол към Китай

Възстановяването на Китай може да разочарова някои петролни бикове, но има един неоспорим факт: най-големият вносител в света черпи много суров петрол по море.

Около 125 супертанкера с капацитет да доставят 250 милиона барела са пътували към азиатската страна в края на миналия месец, показват данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg. Това е най-многото за повече от две години, а данните за натоварването на товари за април също подкрепят идеята, че Китай ще получи повече.

Данните дават израз в цифри на очакваното увеличение на покупките. Още през февруари търговците съобщиха за скок в покупките от преработватели, включително Unipec, търговското подразделение на рафиниращия гигант Sinopec, с милиони барели, закупени от Близкия изток, САЩ и Западна Африка.

Търговците, участващи в азиатския физически пазар, казват, че петролният апетит на Китай вероятно ще остане относително здрав, въпреки че не е ясно дали ще бъде толкова силен, колкото беше по-рано тази година. Фючърсите на суровия петрол бяха ударени напоследък на фона на притеснения за влошаваща се икономика, като се понижиха с около 17% от средата на април.

Азиатските рафинерии обикновено резервират спот товари със суров петрол няколко месеца преди момента, в който са необходими. Увеличаването на покупките от Китай по-рано тази година след излизането от неговата политика за нулев Covid доведе до скок в трафика на супертанкери, насочен към Китай.

Що се отнася до действителните товари за април, пратките от Бразилия, Мексиканския залив на САЩ, Обединените арабски емирства и Тихоокеанския регион на Русия отбелязаха големи ръстове, показват данни за проследяване на танкери на Bloomberg.

За разлика от повечето купувачи другаде в Азия, китайските рафинерии успяха да закупят петрол с отстъпка от производители в Русия, както и от Иран и Венецуела, поддържайки маржовете си, казаха търговци.

Теоретичните маржове на рафиниране за по-малките независими рафинерии към края на април са били 1012 юана на тон, или около 19 долара за барел, което е повече от 20% повече от две седмици по-рано, според данни на OilChem.