В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Как трябва да изглежда перфектният портфейл в момента? Попитахме експертите

Анкетата на Bloomberg TV Bulgaria

16:10 | 29 април 2024
Обновен: 18:13 | 29 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Всеки инвеститор се опитва да направи най-добрите вложения, които да му гарантират средносрочен успех. Всеки има своя визия за това на какви активи да разчита. Ситуацията на пазарите днес е трудна и е важно инвеститорите да бъдат добре информирани преди да вземат решение. Петима експерти говориха по темата пред Bloomberg TV Bulgaria.

Любомир Леков, инвеститор и предприемач, основател на Investor

„В момента ситуацията е изключително сложна от гледна точка на много високите лихви и в същото време традиционните правила за инфлация не работят добре, защото има и много други фактори като война, страх от разрастване на конфликти и тн. Златото изглежда като алтернатива, но хората трябва да бъдат много внимателни. Другото, което се смята за алтернатива са криптовалутите, но там дори и хората, които се занимават с това казват, че не може да бъде повече от около 5% (от портфейла). Отново остават основните алтернативи – акциите и до някаква степен облигациите, като доларовите краткосрочни такива в момента носят около 5%. За съжаление в България е малко трудно да се купуват, тъй като борсово търгуваните фондове са сложни и трябва човек да е професионалист. До голяма степен алтернатива остават акциите в САЩ, S&P 500 продължава да бъде една от най-добрите алтернативи като основен ресурс. Хората казват и имотите, като в някаква степен около 30%, но поне 50% от активите, ако бъдат в акции дългосрочно най-често е най-добре.“

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор на "Делтасток"

„Американският и европейският отбранителни сектори към момента са от по-привлекателните за модерния инвеститор, като основната причина е текущата геополитическа ситуация и търсенето на оръжия и военни съоръжения най-вероятно ще остане високо. Тази седмица Конгресът в САЩ одобри помощ за Украйна на стойност над 60 млрд. долара и докато ръстовете при американските компании продължават, то европейския сектор не изостава, където водеща компания остава немската Rheinmetall с ръст от малко над 70% от началото на годината. Говорейки за подобни развития на геополитическата сцена не може да не включим златото като един от най-предпочитаните активи в момента. Ценният метал е подкрепен не само от геополитическите рискове, но и от безпрецедентните покупки на злато от Китай. Все още вероятният цикъл на сваляне на лихвите от страна на Фед и много вероятното сваляне на лихвите от ЕЦБ най-вероятно ще продължат да подкрепят златото, ако това се случи. Основната причина за това е, че златото има тенденция да се представя добре по време на такива цикли на сваляне на основните лихвени проценти. Следващият скрит диамант на модерния инвеститор може да се окаже индийският фондов пазар, който все още изглежда, че минава под радара на много инвеститори, като той е на път да се превърне в третия по големина фондов пазар в света през 2027 г. Този растеж се движи от увеличаващата се средна класа, растящите разполагаеми доходи и това няма как да не стимулира и вътрешното потребление. Очаква се икономическата експанзия на Индия да доведе до силни корпоративни отчети и печалби, което допълнително би помогнало на фондовия пазар. Последното и може би най-интересно нещо – скоро очакваме да започне търговията на борсово търгуван фонд, който предлага експозиция в акции и 100% защита от спадове, чрез използването на хеджиране с опции и максимална доходност от около 10%. Това е може би най-новото развитие в света на ETF-ите и може да се окаже добра възможност за модерния инвеститор.“

Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг"

„Това, което трябва да има в инвестиционния портфейл на един инвеститор е свързано с неговия рисков профил, така че ако той е млад човек с високи доходи и може да си позволи да има по-рискови и по-дългосрочни активи. Ако е по-възрастен човек със спестявания, то тогава би следвало да инвестира в облигации, ДЦК със среден до нисък матуритет. Това, което аз препоръчвам е да има са български активи. Смятам, че българските акции на част от българските компании, които се търгуват у нас са изключително подценени на фона на много добри резултати, на фона на устойчив бизнес модел и на фона на това, че има поне 4-5 български компании, които оперират на европейски пазари и са едни от най-добрите в сектора, в който работят. Държавният дълг е също много атрактивен в момента. Имаме клиенти – инвеститори, които излизат от пазара на имоти и си купуват едногодишни ДЦК на Германия и на Франция на доходност 3,40%, нещо за което можехме само да мечтаем преди години. Има интересни корпоративни облигации, които дават доходност понякога и двуцифрена. По отношение на глобалните пазари не съм голям привърженик на инвестиране в отделни компании, по-скоро предпочитам инвестиция в индекси чрез борсово търгувани фондове, която може да се осъществи много лесно, евтино и без данъци, включително и в американски акции. Също така тя предлага деверсифициран начин на инвестиране в американската икономика, инвестирайки в един ETF в S&P 500.”

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers

„Отговорът винаги ще зависи от профила на инвеститора и от портфейла, който той гради. Има много голяма разлика между инвеститор, който има голяма възможност и желание да поема риск и такъв, който има малка възможност. Един добър структуриран портфейл за средностатистическия инвеститор, който спестява в портфейла си за пенсия и с него хеджира негативните влияния, които могат да му се случат, би трябвало да бъде структуриран с една база от ДЦК, които ще донесат сигурност и добра основа за формиране на добро отношение на добра доходност и риск, който той ще поеме. Останалата част трябва да инвестира по-агресивно, като открояващи са отново американските акции, като там движенията са по-ясни. Доходите, които те реализират са доста по-положителни от останалата част от света. Един средно статистически инвеститор, спестяващ за дългосрочен период от 10 или повече години, би трябвало да се насочи към ДЦК със среден и по-дълъг срок на падежа, а също така да се насочи и към акции, като най-добре да се диверсифицира с индекси и борсово търгувани фондове и да не търси отделните конкретни акции, освен ако не иска да се насочи спекулативно към тях. Като при акциите най-добрата инвестиция си остават в американските. Също така този тип средно статистически инвеститор трябва да инвестира и до някъде във фондове, които следват цените на основни стоки, тъй като те дават много добра база за рискова диверсификация.“

Крум Атанасов, основател на Igold

„При съществуващата динамика в геополитиката и финансовите пазари, инфлацията, високите лихви с неясна перспектива за спад или задържане, освен злато – всякакви други активи, които имат така наречения „RiskOn status”, което означава държавни американски и германски ценни книжа, които се считат за изключително сигурни активи. И твърди валути като американски долар, британски паунд, швейцарски франк, японска йена и евро. „RiskOn” активите са напълно задължителни в условията, в които се намираме.“

Хитовете на пазара от началото на годината са златото и криптовалутите. Златото катери върхове, а биткойнът отчете рекордни повишения. Въпреки това има различни мнения, за това до колко това ще е устойчиво. Затова е нужно правилно разглеждане на пазара.

Решението за инвестициите зависи и от профила на един инвеститор. Ако сте настроени рискове, можете да се насочите към рискови активи, докато ако търсите гарантиран и стабилен резултат, можете да се насочите към държавни облигации.

Държавният дълг е може би сигурна инвестиция, която може да даде известно спокойствие на всеки инвеститор. Това е инвестиция, която може да гарaнтира малка доходност, която в дългосрочен план може да даде спокойствие на инвеститор, който опитва да се подсигури в дългосрочен план.

САЩ дават най-добра перспектива за инвестициите в акции. Естествено българинът винаги е предпочитал недвижимите имоти. Разбира се има разнообразни варианти на борсите. В момента ценните книжа и валутите изглеждат сигурен залог. Добре е всеки инвеститор да разгледа собствения си профил и да планира какво иска да постигне, преди да взема решения.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!