Хаосът при петрола продължава със 7,2% спад в Азия

Петролът се е понижил с 14% тази година, което показва, че планът на ОПЕК+ да възвърне контрола над пазара чрез намаляване на добива от този месец все още не работи

09:30 | 4 май 2023
Автор: Йончан Чин и Роб Вердонк
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролните фючърси се качиха на влакчето на ужасите, тъй като китайските търговци се завърнаха след пауза, като първо се сринаха до най-ниското ниво от декември 2021 г. в хаотична начална търговия, преди да изтрият загубите, за да търгуват нагоре.

Фючърсите на West Texas Intermediate първоначално се понижиха с цели 7,2% в началото на търговията на фона на опасения, че задаващата се рецесия в САЩ ще навреди на търсенето. Стръмният спад беше преодолян, след което преобърнат до средата на сутринта в Азия.

West Texas Intermediate се срина с почти $5 за барел за няколко секунди малко след отварянето в Азия в 6 сутринта в Сингапур, след което се възстанови. Когато търговията започна няколко часа по-късно в глобалния бенчмарк Brent, той не успя да отговори в натура, а просто загуби малко повече от $1 за барел.

„Отново беше паническа продажба, подсилена от алгоритмична търговия, без съмнение“, каза Вандана Хари, основател на консултантската компания Vanda Insights, имайки предвид разпродажбата.

Петролът се е понижил с 14% тази година, което показва, че планът на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници да възвърнат контрола над пазара чрез намаляване на добива от този месец все още не работи. Загубите са предизвикани от опасения, че глобалният растеж се забавя, което потенциално ще навреди на търсенето на енергия.

„Притесненията относно отслабването на икономическия растеж в големите икономики доведоха до по-нататъшен низходящ натиск върху суровините“, казаха в бележка анализаторите на ANZ Group Holdings Ltd. Браян Мартин и Даниел Хайнс. „Настроенията вероятно ще останат мечи на петролния пазар.“

В САЩ правителствен доклад от сряда показа свиване на търсенето на бензин и набъбване на доставките на гориво. Търсенето на самолетно гориво също спадна, като същевременно остана малко над нивата от предходната година.

Петролът също беше под натиск през 2023 г., тъй като потоците от Русия се оказаха по-устойчиви от очакваното, въпреки обещанието на Москва да намали доставките и мрежата от западни санкции, наложени след нахлуването в Украйна.

Бързият спред на американския суров петрол – разликата между двата му най-близки контракта – се стесни рязко през последните седмици, сигнализирайки, че търговците очакват условията да се разхлабят. Разликата намаля до 3 цента за барел в четвъртък в сравнение с пика от 20 цента миналата седмица.

Озадачени търговци и анализатори предложиха безброй възможни фактори за срива, но нито един не беше окончателен: спекуланти, изоставящи бичи залози; възможна грешка при търговия; алгоритмични продажби; и дори гигантска позиция на опции по-рано тази седмица, която сега изглежда губеща, бяха сред възможните обяснения.

Странният спад дойде в ранните азиатски часове, често едни от най-слабите моменти на търговия. Все пак моментът беше необичаен. Обикновено резки движения се случват точно на отваряне, илюстрирано от скока, последвал скорошното намаление на ОПЕК+. Този път обаче отне няколко минути, преди цените да се изместят значително.

В петата минута на сесията повече от 3000 юнски фючърсни контракта смениха собственика си. През този период цените внезапно се сринаха с повече от $3, за да достигнат най-ниската точка от $63,64 за барел, най-ниското ниво в рамките на деня от края на 2021 г. Само три минути по-късно фючърсите на WTI се върнаха на $66 за барел, а след това бяха необходими малко повече от три часа, за да могат цените в крайна сметка да се повишат през деня.

Мащабът на движението ще повдигне нови въпроси относно здравето на ликвидността на пазара, особено като се има предвид, че движението беше концентрирано върху WTI, докато Brent остана изолиран. По-малките обеми и прекомерните движения на цените бяха ключова характеристика на стоковите пазари, когато повишените маржове намаляваха активността.