Заводската активност в Китай показва, че възстановяването е устойчиво

Според анализатори Пекин вероятно ще трябва да увеличи публичните разходи и да намали лихвените проценти, за да постигне целта си за растеж

18:30 | 30 април 2024
Автор: Сиу-Минг Хоу
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фабричната активност в Китай се разширява за втори месец, което е най-добрият резултат от повече от година насам и засилва надеждите, че възстановяването на втората по големина икономика в света може да бъде устойчиво.

Официалният индекс на производствената активност (PMI) достигна 50,4 през април, съобщи Националното статистическо бюро във вторник, което е малко по-добре от прогнозите. Положителните данни - всяко число над 50 означава разширяване - бяха потвърдени от частен показател, който показва, че активността на фабриките нараства за шест поредни месеца.

Заводската активност на Китай запазва своя ръст през април \ Официални и частни измерители показват оптимистични признаци в производството\ Източници: Национално бюро за статистика, S&P Global

Двойката фабрични показатели окуражава китайските политици, които разчитат, че индустриалните производители в страната ще компенсират слабото вътрешно търсене и ще помогнат на икономиката да постигне тазгодишната цел за растеж от около 5%. Те са първият сериозен сигнал за икономическата активност на Китай през второто тримесечие на 2024 г., след като през предходния период скокът бе последван от забавяне през март по редица показатели.

„Новите поръчки за износ отново скочиха. Това отразява силата на западните икономики, а не изцяло на вътрешната икономика", заяви Реймънд Йънг, главен икономист за региона на Голям Китай в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „Все пак виждаме стабилно потребление на място”.

В началото на търговията във вторник активите, които се търгуват на китайските борси в Шанхай и Шънджън, бяха нестабилни, тъй като инвеститорите оценяваха данните за производствената активност. Основният индекс CSI 300 в един момент заличи всички сутрешни загуби и към средата на деня се търгуваше с 0,2% по-ниско. Континенталният измерител се повишаваше четири поредни дни, а от сряда пазарът ще бъде затворен за почивка.

Какво казва Bloomberg Economics:
Според Чан Шу, главен икономист за Азия, Проучванията на PMI в Китай през април съдържат смесени сигнали. Положителен е фактът, че икономиката до голяма степен запази темпото си на растеж благодарение на устойчивостта в строителството и производството... Но не всичко е положително. Частното търсене е слабо, което се изразява в значително забавяне на растежа на новите поръчки в производството и на активността в сферата на услугите.

Пекин залага на това, че бумът на фабриките, воден от износа, може да компенсира спада на недвижимите имоти в страната, въпреки че тази стратегия е все по-застрашена от геополитическите заплахи. Западните държави обвиняват Китай, че изгражда излишен капацитет в своите индустрии и прави дъмпинг на евтини продукти в чужбина, и предупреждават, че могат да издигнат нови търговски бариери. Изненадващият спад в печалбата на на китайската промишленост през миналия месец също подчерта рисковете.

Частното проучване на активността в заводите - индексът на мениджърите по покупките в промишлеността на Caixin - достигна 51,4 пункта през април, сигнализирайки за най-бързото разширяване от февруари 2023 г. насам. Показателят на Caixin до голяма степен отразява активността на малките и средните китайски частни предприятия и от ноември насам е над 50.

Уан Джъ, старши икономист в Caixin Insight Group, заяви в изявление, че експанзията е била стимулирана от „изключителните резултати в търсенето в чужбина“, но предупреди, че слабите очаквания остават основна заплаха за растежа.

Анализаторите твърдят, че Пекин вероятно ще трябва да увеличи публичните разходи и да намали лихвените проценти, за да постигне целта си за растеж, на фона на опасенията, че ще бъде трудно да се поддържа едно плавно възстановяване, тъй като разходите на домакинствата остават ниски. Официалните проучвания на PMI показаха, че частното търсене остава слабо през април, като се наблюдава забавяне в растежа на новите поръчки в производството и активността в сферата на услугите.

„От една страна, добре е да се види, че експанзивният PMI продължава и през април. От друга страна, все още ще предпочета да видя повече динамика от страна на Пекин по отношение на икономическата подкрепа, включително значителни стимули, финансирани от Пекин", заяви Син-Яо Нг, директор инвестиции в Abrdn.

Правителството е изправено пред призиви за увеличаване на публичните разходи, тъй като компаниите остават предпазливи по отношение на разширяването на дейността си поради продължаващото свиване на маржовете на печалба. Разходите за суровини нараснаха и при двете проучвания, докато цените на продукцията продължиха да спадат, което показва, че за компаниите е трудно да прехвърлят нарастващите разходи върху клиентите си.

„Разликата между двете проучвания показа, че печалбата на компаниите може да остане свита в краткосрочен план“, каза Брус Панг, главен икономист за Голям Китай в Jones Lang LaSalle Inc.

Правителството може да ускори емитирането на нови облигации през следващите месеци, за да финансира инфраструктурни инвестиции за стимулиране на растежа. Освен това въвежда национален план за предоставяне на финансова помощ, за да насърчи предприятията да модернизират оборудването си, а потребителите да заменят старите си домакински уреди и автомобили, като основен стремеж тази година да се стимулира потреблението.

Официалният непроизводствен показател за активността в строителството и услугите бе 51,2, което е под прогнозата от 52,3 и е по-ниско от мартенското четене от 53. Непроизводствените и съставните индекси на Caixin ще бъдат публикувани в понеделник, след официалния празник в Китай, който продължава няколко дни.