Сривът на петрола разгони купувачите най-бързо от шест седмици насам

За да се завърнат биковете, вероятно ще са необходими както признаци за значимо забавяне на руския добив, така и устойчиво възстановяване на китайското търсене

10:15 | 7 май 2023
Обновен: 10:16 | 7 май 2023
Автор: Девика Кришна Кумар
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За пореден път купувачите на петрол бягат от пазара, което създава предпоставки за още по-екстремни колебания на цените. 

Мениджърите на парични средства се отказаха от нетните си бичи петролни авоари в рамките на 19%, което е най-големият спад от шест седмици насам. Сега позициите са на най-ниското сезонно ниво от повече от десетилетие.

Изтичането идва на фона на поредния срив на петрола, предизвикан от опасенията за икономиката. Фючърсите на West Texas Intermediate се сриват вече три поредни седмици, като дори за кратко се понижиха до най-ниското си ниво от края на 2021 г. насам. 

Тъй като инвеститорите бързат да излязат, това пресушава ликвидността и оставя пазарите до голяма степен в ръцете на алгоритмични или базирани на инерцията трейдъри - сценарий, който често създава още по-голяма волатилност, каза Майкъл Тран, управляващ директор в RBC Capital Markets LLC.

"Накратко, петролният пазар се нуждае от повече играчи на терена", каза той.


Цените на петрола се понижават заради икономическите опасения. Ралито, предизвикано от ОПЕК през април, беше краткотрайно

Нетната дълга позиция на паричните мениджъри по WTI, или разликата между мечите и бичите залози, спадна до 157 047 договора през седмицата, приключила на 2 май, според данните, публикувани в петък от Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ. Делът на спекулантите в открития интерес, който е показател за участието на пазара, е близо до най-ниското ниво от три години насам.

Без спекуланти цените могат да се откъснат от движещите сили на търсенето и предлагането. Това може да причини болка на играчите в областта на хеджирането, търговците и производителите, които не могат да се оттеглят от пазара, дори когато той се движи в противоречие с това, което диктуват физическите основи. Наскоро предполагаемата волатилност вече се повиши до най-високата стойност от повече от месец насам.

Подобно напускане на пазара е довело до екстремни ценови колебания в миналото. 

Миналата година комбинацията от по-високи изисквания за обезпечение и повишаващи се лихвени проценти намали търсенето от страна на спекулантите, които понякога използват петрола като хедж срещу инфлацията. Намаляването на ликвидността доведе до все по-нестабилни ценови движения в рамките на деня. До края на годината над 120 млрд. долара се изляха от световните стокови пазари. 

Част от причините, поради които спекулантите с петрол остават настрана, е, че те многократно са търпели загуби. Например в началото на април те държаха много голяма къса позиция, или залози за спад на цените. Но Саудитска Арабия и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, обявиха изненадващи съкращения на производството, които доведоха до рязък ръст на цените и оставиха много инвеститори в недоумение. Вместо да се върнат на пазара с дълги позиции или нови къси залози, паричните мениджъри решиха да останат настрана. 

В петък цената на WTI се установи на 71,34 долара за барел. По-рано през седмицата цената докосна 63,64 щатски долара, което е най-ниската стойност от 2021 г. насам. 

За да се завърнат биковете, вероятно ще са необходими както признаци за значимо забавяне на руския добив, така и устойчиво възстановяване на китайското търсене.

В крайна сметка, когато пазарът на петрол изпитва затруднения, това може да повлече надолу и други суровини, тъй като търговците получават маржин призиви в целия сектор, каза Карли Гарнър, брокер и стратег по суровините в DeCarley Trading. 

"Все още не сме стигнали дотам, но ако петролът падне под 63 долара, това ще се отрази каскадно на други пазари - дори на акциите", каза тя. "Петролът привлича спекулантите, когато цените се покачват. Те трябва да видят един по-рационален пазар."