Vanda: Запасите от дистилати растат навсякъде по света

Вандана Хари, основател на Vanda Insights

16:13 | 5 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Кажете ни какво стана на петролните и газови пазари. 10% загуба тази седмица. Това показва наличие на страх от рецесия. Кои са водещите фактори и ще усещаме ли още тази болка?

Тази седмица имаме тройка токсични фактори на финансовите пазари.

Банковата криза, която не приключи миналия месец. Отново се проявява с още банки на ръба.

Наближаването на потенциален дефолт по американския дълг, за което говорихте преди малко.

Мисля, че Джером Пауъл не даде много на пазарите. Тези 25 базисни пункта и евентуална пауза бяха очаквани от пазарите, които искаха по-оптимистична прогноза за останалата част на годината. Но искат да знаят дали Фед ще се отклони към намаляване на лихвите. И това не стана ясно.

Така че перспективите за търсенето са все по-мрачни.

Въпреки това никой на пазара, който продава петрол не знае, нито може да каже доколко ще бъде ощетено търсенето. Обаче в последните 2 дни цари страх и паника.

Виждате дисбаланса на по-слабо от очакваното търсене и намаляване на производството. Очевидно това е несъответствие защото имаме повече предлагане, отколкото търсене. Виждате го при спада на търсенето на бензин в САЩ с 900 хиляди барела на ден. Освен това и в големия спад в търсенето на самолетно гориво на седмична база. Какво става тук?

Наистина пазарът е в силен дисбаланс от американското търсене на петрол и възстановяването на Китай.

Например в САЩ търсенето на бензин и дизел е без промяна на годишна база. Но това не ни казва нищо особено, защото сравняваме с 2019г преди ковид. Бензинът е 6% под нивата от 2019г, а дизелът е 9% по-нисък.

Това обаче не е само американски проблем с дистилатите, а глобален. Говорим за рецесии при стоките, рецесия при товарните превози в САЩ. Това е търсенето на дизел, пряко свързано с индустриалната активност, която масово намалява.

В началото на седмицата прочетохме за свиването на фабричната дейност и в Китай.

Така че запасите от дистилати растат по света. Маржините са под натиск. Това е още един фактор, който упражнява натиск към спад на цените на суровия петрол.