Устойчивото отслабване на йената разочарова дори японските износители

По-слабата валута подкопава стратегията на компаниите, които се стремят да се развиват зад граница, за да балансират демографския спад в Япония

18:30 | 2 май 2024
Обновен: 09:40 | 7 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Японските компании изпитват неудобство от слабата йена, докато правителството на страната изглежда се опитва да подкрепи поевтиняващата валута. В началото на седмицата йената за кратко премина границата от 160 за долар. Оттогава поскъпна до 156,22 йени след предполагаемата интервенция.

Традиционно износителите приветстват по-слабата йена, тъй като тя увеличава приходите от износа, заплащан в долари и други чуждестранни валути. Компаниите, които разчитат предимно на вътрешния пазар или са силно зависими от вноса, страдат от по-високи разходи. Продължителният спад на валутата затруднява планирането за всички фирми. „Ползите от по-слабата йена са по-малко очевидни, отколкото в миналото“, заяви на 24 април старшия управляващ директор на Canon Inc. Минору Асада. Компанията получава около 78% от приходите си от чужбина. „Това е изключително рядка ситуация“

Авиоиндустрията се простира между двата свята. Внесеното гориво трябва да се плаща в долари и все по-малко японци пътуват в чужбина, докато в същото време входящите пътувания към Япония са в подем. Президентът на ANA Holdings Inc Коджи Шибата заяви, че компанията генерира значителни приходи в чуждестранна валута от международни товарни и пътнически полети, но изтъкна, че нарастващите цени на самолетните билети, включително горивните такси, и намаляващата покупателна способност на слабата йена са в ущърб на пътуващите от Япония. В конкурентната Japan Airlines Co. президентът Мицуко Тотори заяви, че е „доста загрижена“, че младите хора ще се откажат от пътуванията в чужбина. „Налице е голямо негативно психологическо въздействие“, каза Шибата и добави, че би приветствал курс от 125 йени за долар.

В проучване на големите японски компании, проведено от Bloomberg News по повод сезона на отчетите, експортно ориентираните компании изразиха загриженост за сегашното ниво на йената.

Murata Manufacturing Co., която реализира около 90% от общите си продажби от чужбина, заяви, че макар обезценяването на йената да има „положителен ефект върху краткосрочните приходи“, тя не желае йената да поевтинява твърде бързо, тъй като смята, че прекалено слабата йена може да засегне цялата верига за доставки.

Suzuki Motor Corp., която реализира близо 75% от консолидираните си продажби в чужбина, включително и в Индия, заяви, че обменния курс от над 150 йени за долар е положителен за нейния бизнес, но ако курсът отслабне до 155 йени, ще ѝ бъде по-трудно да предвижда трудностите. Компаниите също предприемат мерки поради колебанията на валутата.

Производителят на козметични продукти Shiseido Co. заяви, че се подготвя за колебанията, като коригира съотношението на хеджиране на риска, наблюдавайки пазарните цени, и че реагира на неотдавнашното поевтиняване на йената, като увеличава съотношението на хеджиране над нормалното ниво.

Japan Tobacco Inc. заяви, че по принцип хеджира 100% от деноминираните в чуждестранна валута вземания и задължения в краткосрочен план. Освен това хеджира бъдещи парични потоци в диапазона 25-90%. Компанията насърчава и „естественото хеджиране“, при което закупува суровини и произвежда на място в местна валута и съчетава валутата на плащане с валутата на приходите.

Canon Inc. фиксира загуби от деноминирани в чуждестранна валута заеми от чуждестранни компании от групата като „неоперативни разходи“ поради обезценяването на йената.

В проучването някои компании заявиха, че са били изненадани от обезценяването на йената. Mitsubishi Heavy Industries Ltd. предположи, че йената временно ще поскъпне поради прекратяването на отрицателните лихвени проценти от страна на Японската централна банка. Въпреки че по-слабата йена е положителна за краткосрочните приходи, прекомерната слабост показва относителен спад на японската икономика, заявиха от компанията.

По-слабата валута също така оскъпява придобиването на активи в чужбина, което подкопава стратегията на компаниите, които се стремят да се развиват зад граница, за да балансират демографския спад в Япония. Според Такеши Хашимото, президент на корабната компания Mitsui OSK Lines Ltd., слабата йена затруднява сливанията и придобиването на активи в чужбина и връщането към по-силна йена би било желателно. Това мнение бе подкрепено от най-богатия човек в Япония Тадаши Янаи, ръководителят на Fast Retailing Co. Неговата компания, която е майка на търговеца на дребно на облекло Uniqlo, се възползва от курса на йената, като през първата половина на финансовата година отчете печалба от валутен обмен в размер на 16,5 млрд. йени. Все пак цялостното въздействие на по-слабата валута ще навреди на страната като цяло. Слабата йена „не е добра за Япония“, казва Янаи.