Япония продължава да крие дали се е намесвала в нивата на йената

Япония трябва внимателно да балансира действията си по отношение на валутата с международните споразумения, според които пазарите трябва да определят обменните курсове.

12:40 | 2 май 2024
Автор: Еми Урабе, Ерика Йокояма
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-високопоставеният валутен служител на Япония отказа да каже дали властите са се намесили на валутния пазар в началото на четвъртък, тъй като Токио се придържа към тактиката си да оставя инвеститорите в неведение относно стратегията си за намеса.
"Сега нямам какво да кажа по въпроса дали сме се намесили на валутния пазар", заяви Масато Канда, заместник-министър по международните въпроси, пред Bloomberg News в четвъртък. "Ще оповестим данните за интервенциите в края на този месец."

Рано сутринта в Токио йената рязко поскъпна спрямо долара до 157,50, като за кратко докосна 153,04. Последното рязко колебание на йената последва внезапния скок в понеделник. Анализ на сметките на централните банки на Bloomberg показва, че движението от понеделник вероятно е било интервенция от страна на Токио на стойност около 5,5 трилиона йени (35,3 млрд. долара).

Йената поскъпна отново. Рязкото ѝ движение отново предизвика дискусии за евентуална намеса 

"От това, което чух от участници на пазара, този път правителството може би е похарчило 5 трлн. йени, което е приблизително същият размер като операцията от понеделник", каза Ацуши Такеда, главен икономист в Itochu Research Institute. "Промяната в ценовия диапазон също подсказва това."

Моделът на японските официални лица, които отказват да коментират резки движения, служи като стратегия да се оставят пазарните участници в неведение относно действията на финансовото министерство. Непосредствената липса на информация може да помогне за поддържане на напрежението сред търговците и да ги направи по-малко склонни да залагат срещу йената, дори ако министерството всъщност не е предприело действия.

Длъжностните лица трябва да преценят и риска всяка интервенция да бъде възприета като провал и да стимулира допълнителни спекулации.
Япония оповестява всички интервенции в края на всеки месец и дава по-подробна информация на всяко тримесечие, като по този начин изпълнява ангажиментите си за прозрачност, дори и да не дава яснота в момента на мярката.

През 2022 г. Япония похарчи около 59 млрд. долара, за да подкрепи йената, демонстрирайки решимостта си да предприеме действия на пазарите, когато види необходимост. Последният ход идва след вчерашното заседание на Федералния резерв, на което длъжностните лица решиха да запазят лихвените проценти стабилни. Най-големият пазар на облигации в света нарасна, тъй като Джером Пауъл омаловажи възможността за повишаване на лихвените проценти, а Федералният резерв заяви, че ще свива баланса си с по-бавни темпове, за да намали напрежението на паричните пазари.

Йената изгуби около 9,6% спрямо долара и стана най-зле представящата се валута в Азия и страните от Г-10. Йената остава под натиск главно поради голямата разлика, която остава между лихвените проценти в САЩ и Япония.

Поради многото пъти, в които очакванията за предстоящо намаление на лихвите в САЩ бяха коригирани йената продължи да отслабва дори след като през март Японската централна банка повиши лихвените проценти за първи път от 2007 г. насам.

Слабата йена, която сега струва по-малко от половината от стойността си спрямо долара през 2012 г., повишава цените на вноса и подхранва инфлацията. Това засилва натиска, който изпитват домакинствата и компаниите, и поражда недоволство от правителството на министър-председателя Фумио Кишида. Ръководителите на компаниите все по-ясно изразяват загрижеността си от обезценяването на йената.

Динамиката на пазара едва ли ще се промени, ако Фед не се приближи до намаляване на лихвените проценти, което оставя йената в уязвима позиция.
"Естествено, интервенцията няма да доведе до устойчиво повишаване на йената", каза Такеда. "Все пак тя изпраща послание към пазара, че правителството ще се намеси, ако йената падне над 155-156 йени."

Япония трябва внимателно да балансира действията си по отношение на валутата с международните споразумения, според които пазарите трябва да определят обменните курсове. Споразуменията на Групата на седемте относно валутната политика позволяват известна свобода на действие в случай на прекомерни или хаотични движения, които биха могли да засегнат икономиката или финансовата стабилност. 

Финансовите министри от Г-7 потвърдиха това разбиране на срещата си във Вашингтон през април. Сузуки се срещна във Вашингтон и с министъра на финансите Джанет Йелън и с министъра на финансите на Южна Корея Чой Санг-мок. Те излязоха с тристранно изявление, в което изразиха загриженост от неотдавнашните резки спадове на йената и вона.

Канда и министърът на финансите Шуничи Сузуки са в Грузия тази седмица, за да присъстват на редица международни конференции, включително на годишната среща на Азиатската банка за развитие. Някои пазарни участници очакват йената да получи нов тласък, ако данните за заетостта в САЩ, които ще бъдат публикувани в петък, са по-силни от консенсусните оценки.