Пламналият петролен танкер в Южнокитайско море е глобален проблем

Сенчестият флот, който превозва петрол, подлежащ на санкции, крие реални рискове за световния океан при инциденти

18:30 | 7 май 2023
Автор: Алекс Лонгли, Йонгчанг Чин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Край бреговете на Малайзия, в един от най-натоварените транспортни канали в света, експлозия на борда на застаряващия петролен танкер "Пабло" разкъса палубата му като консерва със сардини и започна пожар, който изпрати тъмни кълба дим в небето.

Това беше трагичен инцидент, който можеше да се превърне в много по-голяма катастрофа. Регистрираният в Габон кораб, който можеше да превозва около 700 000 барела суров петрол, идваше през Южнокитайско море след разтоварване на товар в Китай - и затова беше почти празен. От 28-членния международен екипаж 25 души са спасени от преминаващи кораби, съобщават официалните власти. Взривът е станал точно отвъд пренаселените води на Сингапур.

Но за намиращите се наблизо морски власти главоболието тепърва започва. Има малко доказателства за собственика, регистрирана на Маршаловите острови компания, в чийто флот няма други кораби, както и следи от застраховка. И двете са от съществено значение, за да започне почистването. 

Танкерът за суров петрол от клас "Афрамакс", забелязан в ирански води миналата година, "Пабло" подчертава рисковете, които идват с разширяването на тъмния флот от застаряващи кораби, превозващи санкциониран петрол по света. След вълната от санкции, последвала нахлуването на Русия в Украйна - включително ценовите ограничения, наложени от Групата на седемте, които имаха за цел да ограничат паричните потоци от петрол, които се връщат в Кремъл - наблюдатели от общността на търговците на петрол съобщават за закупуването на стотици стари танкери от неразкрити купувачи.

С ограничени подробности за това кой е отговорен за този кораб, няма кой да потърси отговорност, тъй като е изгорял само на 40 морски мили от малайзийския остров Пулау Тинги. Съобщава се, че нефт, вероятно от потъналия кораб, е изплувал на брега на Индонезия.

"Злополуката с "Пабло" е трагична и е ярко напомняне за това, което казвахме през цялото време: флотът в сянка представлява сериозна заплаха както за живота на хората, така и за морската среда", заяви Ролф Торе Ропестад, главен изпълнителен директор на Gard AS, най-големият от клубовете за защита и обезщетение, които застраховат голяма част от световния флот срещу рискове като нефтени разливи. 

"Това, което ме притеснява, е, че такива кораби преминават през проливи с голям трафик всеки ден", добави той. "Така че вероятността да се случат повече подобни инциденти е доста голяма."

Причината за пожара все още не е ясна, въпреки че е възможно изпаренията от остатъците от петролния товар да са изиграли роля. Независимо от това, когато кораби като "Пабло" се взривят, процесът на почистване на бъркотията става по-труден. Често застрахователните компании, спасителните фирми и различните посредници започват да се занимават със ситуацията в рамките на няколко часа след случилото се.

Но почти седмица след тази експлозия няма и следа от застраховател, който да задвижи процеса. "Пабло" не фигурира в отрасловата база данни на застрахованите кораби, а Малайзийската агенция за морско право не отговори на въпросите относно застраховката.

В случаите, когато корабособствениците са неизвестни, местните власти често притискат екипажа за повече информация, тъй като те са едни от малкото хора, които знаят откъде идват поръчките на кораба. Не е ясно дали това е било възможно.

Ако не може да се установи контакт със собственика, местните власти могат да конфискуват кораба и да се опитат да покрият разходите, които могат, според Oon Thian Seng, партньор-основател на сингапурската правна фирма Oon & Bazul LLP и на свързания с нея малайзийски офис TS Oon & Partners LLP. Малко вероятно е обаче продажбата на това, което е останало от овъгления "Пабло", да покрие разходите по изваждането му.


Корабът "Пабло" експлодира край източния бряг на Малайзия. Танкерът за суров петрол е блокиран след инцидента преди около седмица

Опасностите, които крие корабът "Пабло", както и други подобни на него, са ясни от историята му. Танкерът е плавал под флага на Габон, който е много малка дестинация за регистрация на плавателни съдове и не попада в обхвата на така наречения Парижки меморандум за разбирателство, създаден с цел насърчаване на безопасното корабоплаване. Той е построен през 1997 г., което означава, че е далеч от възрастта, на която повечето танкери се продават като скрап.

Освен това, ако "Пабло" беше натоварен с последния си товар, това щеше да бъде голям разлив на нефт, подлежащ на санкции от страна на САЩ. 

Танкерът е прекарал два месеца в корабостроителница близо до Шанхай, но преди това последните му две плавания са били за доставка на суров петрол до китайски пристанища в провинция Шандун, сочат данните за проследяване на корабите, наблюдавани от Bloomberg. Фирмата за анализ на данни Vortexa идентифицира и двата товара като ирански суров петрол, който е обект на санкции.

За властите в Сингапур, един от най-натоварените транспортни центрове в света, въпросът е как да поддържат движението на законните петролни товари, като същевременно избягват инциденти като този. Морската и пристанищна администрация заяви, че е поискала съдействие от 20 кораба в региона, за да съобщи за евентуално забелязване на тримата изчезнали членове на екипажа на кораба "Пабло", и не съобщи за прекъсване на трафика. Длъжностните лица не дадоха допълнителни коментари.

Малайзийските власти съобщиха, че са преустановили издирвателните операции в петък вечерта, тъй като усилията не са довели до никакви следи от членовете на екипажа. Експлозията е направила кораба опасен за качване на борда, поради което засега той е блокиран край бреговете на страната. 

Колкото по-дълго остава там, толкова по-дълго остава нагледното напомняне за рисковете, свързани с разрастващия се флот в сянка.

"За съжаление, цената се плаща от екипажа, техните семейства и крайбрежните общности", казва Ропестад.