Танкерни гиганти се появяват от нищото, за да поддържат движението на руския петрол

Нов вид участници на пазара на танкери помогнаха на руския петрол да продължи да тече по света

16:30 | 18 март 2023
Обновен: 07:22 | 19 март 2023
Автор: Елизабет Лоу
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В офис блок в центъра на Мумбай опаковъчно тиксо се разпада върху черна врата, чиято дръжка изглежда е била изтръгната. На пода отвън е захвърлена купчина пощенски пратки. Човек от съседен офис обяснява, че служителите са се изнесли преди няколко седмици, дестинацията е неизвестна.

На близо 1200 мили от Дубай, в малък офис в запустял индустриален квартал, никой не подозира, че и там се намира малка брънка от огромната нова верига за доставки на петрол в Русия.  

Двете места са включени в международна морска база данни като собственост на фирми, които управляват танкери за 2 млрд. долара. За по-малко от година те са създали флотилии, които сега доставят милиони барели руски петрол по целия свят. 

Първият адрес е на фирма, наречена Gatik Ship Management, в Мумбай. Вторият адрес е на Fractal Shipping. Те са част от разрасналата се мрежа от морски операции, която стана известна скоро след нахлуването в Украйна и помогна на руския износ на петрол да продължи да се развива почти безпроблемно въпреки санкциите на Запада.

"Именно този нов вид участници на пазара на танкери помогнаха на руския петрол да продължи да тече по света", казва Ребека Галанопулос Джоунс, старши анализатор на съдържанието във VesselsValue, фирма, която следи цените на хиляди търговски кораби. "Изглежда, че санкциите върху руския петрол са имали много малко въздействие върху общите нива на износа." 

Tanker Giants
Подпомагане на Русия. Gatik и Fractal добавиха голям брой танкери към флота си за няколко месеца

От 5 декември Европа забрани почти целия морски внос на петрол от Русия и едновременно с това се присъедини към Г-7 на индустриализираните държави, налагайки ценови таван на продажбите на суров петрол от страната. На 5 февруари ограничението обхвана и рафинираните горива.

Всеки, който желаеше да получи достъп до ключови западни услуги - особено застраховки - трябваше да представи удостоверение, че товарите, които превозва, струват 60 долара за барел или по-малко. Горната граница беше определена умишлено - САЩ искаха руският суров петрол, който вече е с намалени цени, да продължи да постъпва - и двамата новопоявили се превозвачи използват много западни застраховки.

Около три четвърти от флота на Gatik е покрит от взаимоспомагателни дружества в рамките на Международната група на клубовете за защита и обезщетение в Лондон, сочат данни, събрани от Bloomberg. При Fractal този дял е още по-голям. 

И двете фирми имат многобройни кораби в своите флотилии, покрити от една от 13-те организации, членуващи в Международната група - Американския клуб, чието седалище е в Ню Йорк, според данни от индустрията, събрани от Bloomberg.

Главният оперативен директор на Американския клуб, Даниел Тадрос, потвърди, че неговата организация покрива корабите от флота на двете фирми, като добави, че и двете са предоставили т.нар. атестации - документирани изявления, потвърждаващи, че покупките на петрол са в съответствие с ценовия таван на Г-7. 

Нуждата от фирми като Gatik и Fractal нарасна, тъй като много традиционни западни корабни фирми спряха да вдигат руски барели в знак на протест срещу инвазията или поради заплахата да попаднат под ударите на санкциите.

Още преди началото на мерките огромен брой танкери започнаха да се продават на нова група купувачи, чиято самоличност и принадлежност често не бяха ясни.

Разрешена търговия
Няма резултати при търсене на компанията Gatik Ship Management на уебсайта на Министерството на корпоративните въпроси на Индия. Адресът на уебсайта на Gatik показва, че той е в процес на изграждане. Фирмата отказва да отговори на въпроси относно дейността си. 

На уебсайта на Fractal е посочен само имейл адрес за набиране на персонал. Електронните писма, съобщението в WhatsApp и обаждането с молба за коментар - на адреси и телефонни номера, предоставени от хора, които познават служители на Fractal - не бяха върнати. 

Нейният адрес в Дубай е посочен в регистъра на Equasis като адрес на търговския управител на повечето танкери на Fractal. Фирмата също така наскоро се е изнесла от споделено работно пространство в Женева - седалището на главния ѝ офис, според един от мениджърите там.

Флотът на Gatik може да превози около 30 млн. барела петрол и горива, според данни, събрани от Bloomberg. Капацитетът на Fractal е по-близо до 15 млн. барела.

Според данните за проследяване на танкери, събрани от Bloomberg, почти всички танкери на Fractal и Gatik са посещавали руски пристанища тази година или са приемали руски товари чрез прехвърляне от кораб на кораб.

Индия и Обединените арабски емирства не са подписали споразумението за ограничаване на цените, нито пък имат други санкции по отношение на руския петрол. Те могат законно да използват и западни услуги, при условие че предоставят удостоверение, че товарите са закупени на или под горната граница.

Обслужване на Русия
Най-ранното регистрирано придобиване на танкер от страна на Gatik е през юни 2022 г., а последното - през февруари тази година, според VesselsValue, фирма, която следи продажбите и покупките на търговски кораби. Това на Fractal е станало през същия месец, сочат данните на Equasis.

Един такъв пример е танкерът Gatik Jumbo, който на 11 февруари е забелязан да посещава пристанище Уст-Луга в Балтийско море в Русия. Сега той се намира близо до Каламата в Гърция, популярно място за прехвърляне на товари от кораб на кораб за пренос на петрол от страната, според проследяването на кораби от Bloomberg. Корабът е преминал под управлението на Gatik на 3 февруари, според Equasis.

През двата месеца след налагането на ограничението и забраната за внос в Европа на 5 декември Русия е изнасяла около 3,2 млн. барела суров петрол дневно от своите пристанища, което е незначителна промяна спрямо предходните два месеца. Двете фирми са част от новата мрежа на веригата за доставки, която позволява това да се случи. 

Нито Gatik, нито Fractal са вписани като действителен собственик на танкерите в техните флотилии, което означава, че вероятно оперират корабите за други лица, чиято самоличност често не се оповестява публично. На уебсайта на Американския клуб те са описани като "регистрирани собственици" на своите кораби.

Това е често срещана форма на собственост на корабите в корабоплавателната индустрия, но не обозначава истинския собственик на кораба.

Действителната собственост е по-важна подробност, за да се разбере кой наистина притежава активите и според информация от IHS, която поддържа база данни за корабоплаването за Международната морска организация. 

"Виждаме колко лесно е прехвърлянето на собствеността при тези големи, нови групи", казва Стив Сикала, съдиректор на Проекта за икономически анализ на регулирането към Националното бюро за икономически изследвания.