Растящият внос на руски петрол в Индия прави търгуването с рупии безперспективно

Вносът на Ню Делхи от Русия през осемте месеца до ноември е почти 16 пъти по-голям от износа

12:00 | 18 февруари 2023
Автор: Судхи Ранджан Сен, Адрия Чатърджи, Ракеш Шарма
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Любовта на Индия към руския петрол с отстъпка увеличава търговския ѝ дефицит с Москва, а жертва е така възхваляваният ѝ план за търговия с рупии. 

Разликата между износа и вноса им се увеличава и това прави безполезен механизма за разплащане в местна валута, заявиха запознати с въпроса, като помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като дискусиите са частни. Не е започнало никакво плащане, защото руските банки не искат да се натрупват излишни рупии, казаха те. 

Вносът на Ню Делхи от Русия през осемте месеца до ноември е почти 16 пъти по-голям от доставките за страната, сочат данни на Министерството на търговията. В резултат на войната на Русия с Украйна, заради която бяха наложени санкции от страна на САЩ, се зароди идеята за търговия с рупии, тъй като Индия увеличи покупките си на евтин петрол от Москва, за да овладее нарастващите сметки за внос на фона на високите цени на суровините. Механизмът послужи като образец за сключване на подобни споразумения с други държави като Мавриций и Шри Ланка.

Бавният напредък в търговията с рупии с Русия може да засили натиска върху местната валута, която през последните 12 месеца се понижи най-много спрямо долара сред валутите на развиващите се страни в Азия. Индия залага на интернационализацията на рупията, за да намали търсенето на долари и да направи икономиката си по-малко уязвима към глобални шокове, след като дефицитът по текущата сметка - най-широкият измерител на търговията със стоки и услуги - се увеличи до рекордни стойности през юли-септември.

India Import
Разширяващата се разлика отслабва целта за търговия с рупии. Търговският дефицит на Индия с Русия се разраства след войната в Украйна

Длъжностни лица от двете страни се срещнаха миналия месец, за да обсъдят начините за увеличаване на износа за Русия в области като електрониката, така че механизмът за търговия с рупии да бъде върнат в правилната посока, тъй като търговците обмислят други начини за разплащане. 

Планът за разрешаване на разплащането на задграничната търговия в рупии беше обявен от Резервната банка на Индия през юли. Седем месеца по-късно механизмът до голяма степен е ограничен до плащанията за внос на отбранително оборудване, твърдят хората.

Плащането в рупии също е предизвикателство, тъй като няма фиксиран обменен курс на валутата, заяви представител на Bharat Petroleum Corp. Ltd., който не пожела да бъде назован. Той добави, че рафинериите биха предпочели да плащат в дирхами, валутата на Обединените арабски емирства, която е обвързана с долара. Най-голямата индийска компания по пазарна стойност Reliance Industries Ltd. и BPCL са сред индийските рафинерии, които използват дирхами, за да плащат за някои доставки на руски суров петрол, докато се справят със западните санкции. 

Говорителите на индийските министерства на външните работи и на търговията не коментираха въпроса веднага. 

India Import
Жаждата на Индия за руски суров петрол. Русия измества Ирак и Саудитска Арабия като основен доставчик на Индия

Русия вече е най-големият доставчик на суров петрол за Индия, изпреварвайки Ирак и Саудитска Арабия. През декември южноазиатската държава е купувала 1,2 млн. барела суров петрол от Русия всеки ден - цели 33 пъти повече, отколкото година по-рано. 

Въпреки че суровият петрол продължава да доминира в двустранната им търговия, през последните няколко месеца скочи и вносът на стоки като слънчогледово олио и торове. В резултат на това за осемте месеца до ноември вносът на Индия от Русия се е увеличил с повече от 400% спрямо година по-рано, докато износът е спаднал с 14%, което показва малък успех в усилията на правителството да подобри изходящите доставки.

"Доколкото ни е известно , досега не е имало транзакция в индийски рупии", заяви Аджай Сахай, генерален директор и главен изпълнителен директор на Федерацията на индийските експортни организации.