Ще спука ли Индия спасителния петролен пояс за Кремъл

Санкциите заплашват да намалят вноса на руски петрол в Индия - изискванията на финансистите стават все по-тежки

07:52 | 1 март 2023
Автор: Ракеш Шарма, Саикат Дас
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индийските купувачи на руски петрол, които през последните месеци са решаващ спасителен пояс за Кремъл, се борят с тежестта на все по-обременителните изисквания от страна на финансисти, които се опасяват да не нарушат западните санкции - главоболие, което забавя транзакциите и заплашва поне временно да намали рекордните потоци към азиатската страна.

Ръководители на рафинерии и банки съобщават, че необходимостта да се докаже, че руският внос отговаря на ограничението от 60 долара за барел, наложено от държавите от Г-7, сега изисква допълнителни стъпки и проверка на официални фактури, договорни документи, както и информация за превоза и застраховката - подробности, които преди не са били изисквани.

В резултат на това индийските рафинерии са в затруднено положение, твърдят ръководители на две държавни преработвателни предприятия и две банки, които помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като не са упълномощени да говорят публично. Те допълниха, че проверките, които банкерите определят като съответстващи на нормативната уредба, могат да забавят темпото на одобряване и потенциално да натежат на руските покупки в Индия.

Моментът не е случаен за Москва. Ограниченията се увеличават точно в момента, когато купувачите трябва да вземат доставки и от дългосрочни продавачи като Саудитска Арабия, пренебрегвани в полза на конюнктурните руски покупки през 2022 г., за да изпълнят договорите, договорени за финансовата година, приключваща на 31 март. 

India
Купувачи на петрола на Москва. Четириседмични средни доставки на суров петрол от Русия по дестинации

Останала без европейския пазар след нахлуването в Украйна, Москва стана по-зависима от всякога от най-големите си клиенти на петрол в Индия и Китай. Европейският съюз се опита да спре руските петролни потоци в региона и да ограничи възможностите на своите банки, застрахователи и спедитори да обслужват руската търговия. Междувременно ограничението на цените на петрола на Г-7 има за цел да задържи суровия петрол на пазара, като същевременно ограничи приходите, които постъпват в Кремъл и в неговата военна машина.

За рафинериите прилагането на това ограничение не винаги е лесно. Ръководителите на рафинериите заявиха пред Bloomberg, че повечето от руския суров петрол се купува на база доставка на пристанище, при което се отчита общата цена на товара, включваща транспортните и застрахователните разходи. Поради това е трудно да се представят доказателства за самостоятелната цена на товара на т.нар. база "франко борда", за което банките настояват, допълниха те. 

Банкерите подчертаха, че изискват само толкова, колкото да се предпазят от неволно нарушаване на правилата и разпоредбите. Тази безизходица между рафинериите и банките води до забавяне на транзакциите, добавиха те.

Индия, един от основните центрове на азиатското търсене, ще продължи да внася големи количества руски суров петрол с отстъпка, заявиха ръководителите на рафинерии. Те допълниха, че през следващите седмици потоците все още могат да се забавят в полза на други покупки.

Доставките са закупени с щатски долари, както и с дирхами от ОАЕ и руски рубли.

Русия ще продължи да продава толкова петрол, колкото може на Индия, въпреки възстановяването на китайското търсене, според фирмата за данни за суровини Kpler.

Индия почти не купуваше руски петрол преди година, но се превърна в решаващ пазар, след като САЩ и Европейският съюз наложиха санкции на Москва. Азиатската страна е внасяла около 1,85 милиона барела на ден от Русия през февруари, близо до потенциалния си максимум от около 2 милиона барела на ден, каза Виктор Катона, водещ анализатор на суровия петрол в Kpler.

Докато Китай може да „купи буквално целия руски износ на петрол“, тъй като се отказва от политиката на нулев Covid, Русия ще иска да запази индийския пазар, защото е по-доходоносен и дава на нейните продавачи на суров петрол по-голям контрол, каза Катона.

Миналия месец Русия е изнесла 2,3 милиона барела на ден суров петрол за Китай, според Международната агенция по енергетика. Очаква се търсенето на петрол на азиатския гигант да нарасне с около 900 000 барела на ден тази година след края на ограниченията за пътуване, наложени по време на пандемията, изчислява МАЕ.

Китайските рафинерии може да искат да купуват повече руски суров петрол тази година, но те също имат капацитета да извършват собствени доставки. Това би лишило Москва от доходи от „паралелния сив флот“ от танкери, които е създала за доставка на суров петрол за Индия, каза Катона.

Пътуването до Индия също е по-кратко. Един танкер прекарва средно 35 дни, за да стигне до Индия от западните пристанища на Русия, в сравнение с 40 до 45 дни до Китай, каза Катона.

Най-големият производител в Русия "Роснефт" също има дял от 49,13% в Nayara Energy Ltd., която притежава рафинерията Вадинар, второто по големина съоръжение в Индия, и свързаните с нея корабни съоръжения. Заводът във Вадинар вече е взел почти цялата си суровина от Русия този месец, каза Катона.