Руският петрол продължава да тече въпреки несигурността за тавана на цените

Руските пристанища все още не са пресъхнали заради предстоящите санкции на ЕС, въпреки масовото пренасочване към Азия

07:54 | 30 ноември 2022
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Като цяло доставките на суров петрол от руските пристанища все още не са показали ясни доказателства за пресъхване в резултат на предстоящите санкции на Европейския съюз, въпреки масовото пренасочване от Европа към Азия.

Страните от ЕС се затрудняват да намерят ниво, на което да се споразумеят за ограничаване на цените на руския суров петрол, което оставя купувачите в неизвестност преди влизането в сила на санкциите на групата на 5 декември.

Ако политиците се провалят, което все още не е изключено, компаниите от ЕС вече няма да могат да предоставят застраховки и други услуги на кораби, превозващи руски суров петрол, а вносът по море в блока ще бъде прекратен. Ако успеят, европейските държави все пак ще спрат покупките от Русия, но на компаниите ще бъде разрешено да превозват руски суров петрол с европейски кораби и да предоставят застраховки и услуги, стига товарът да е закупен на цена под горната граница.

Доставките все още могат да намалеят рязко, тъй като Москва подготвя свой собствен закон за забрана на продажбите в страните, които участват в ценовия таван. Това би могло да засегне морските потоци към България и евентуално доставките по тръбопроводи към Унгария, Словакия и Чешката република, които получиха изключения от забраната за внос на ЕС. 

Общият обем на доставките от Русия се покачи до 2,89 млн. барела дневно през седемте дни до 25 ноември, докато по-слабо волатилната четириседмична средна стойност продължи да се понижава към 3 млн. барела дневно. Четириседмичните средни приходи на Кремъл от мита за износ на суров петрол спаднаха до най-ниското си ниво през годината досега.

Russian Oil
Морски суров петрол. Морските доставки на Русия

Обемът на суровия петрол на корабите, пътуващи към Китай, Индия и Турция - трите държави, които се очертават като най-големите купувачи на изместени руски доставки, плюс количествата на корабите, които все още не са определили крайната си дестинация, отново нарасна до нов връх от 2,5 млн. барела дневно през четирите седмици до 25 ноември. Това е три и половина пъти повече от обема, доставен през четирите седмици непосредствено преди нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари.

Танкерите, превозващи руски суров петрол, стават все по-предпазливи по отношение на крайните си дестинации. Обемът на суровия петрол на корабите, които напускат Балтийско море и посочват като следваща дестинация Порт Саид или Суецкия канал, скочи до почти 650 000 барела дневно. Вероятно повечето от тези кораби ще започнат да се насочват към индийски пристанища, след като преминат през канала.

Russian Oil
Спасителни линии на Русия. Средни четириседмични доставки на суров петрол по направление от Русия

Потоци на суров петрол по дестинация:
На четириседмична средна база общият износ по море се понижи за трета седмица до 3,01 млн. барела дневно. Потокът остава над 3 млн. барела на ден за седма седмица. Доставките за Азия достигнаха нов връх, докато тези за Европа продължиха да се движат в обратна посока.

Russian Oil
Руски суров петрол по море. Четириседмични средни доставки на суров петрол от Русия

Всички цифри изключват товарите, обозначени като казахстански сорт KEBCO. Това са пратки, извършени от АО "КазТрансойл", които се транзитират през Русия за износ през Уст-Луга и Новоросийск.

Казахските барели се смесват със суров петрол с руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, превозвани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на ЕС.

Азия
Доставките за азиатските клиенти на Русия, плюс тези на кораби без крайно местоназначение, които обикновено се озовават в Индия или Китай, нарастват за пета седмица. Докато обемът на корабите, посочващи като дестинация индийски пристанища, спадна, броят на корабите, посочващи като дестинация Порт Саид или Суец, нарасна. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия и се показват в таблицата по-долу като "Неизвестно местоназначение в Азия", както и обемите, които се очаква да бъдат прехвърлени от един кораб на друг край южнокорейското пристанище Йеосу.

"Неизвестните" обеми са тези на танкери, които показват дестинация Гибралтар. Повечето от тези товари преминават през Суецкия канал, но някои от тях могат да се окажат в Средиземноморския регион.

Общият обем на суровия петрол, който се очаква да попадне в Азия, достига 2,3 млн. барела дневно на четириседмична средна база, включително 115 000 барела дневно на танкери, чиято точка на разтоварване е неясна. Общата цифра постави нов връх за годината досега.

Russian Oil
Азиатските клиенти на Русия. Четириседмична плъзгаща се средна стойност на доставките на суров петрол от всички руски пристанища

Европа
Износът на руски суров петрол по море за европейските страни спадна под 500 000 барела дневно през 28-те дни до 25 ноември, с което достигна по-малко от една трета от нивата, наблюдавани преди нахлуването на войските на Москва в Украйна. Потокът е намалял със 104 000 барела дневно, или с 18%, в сравнение с периода до 18 ноември. Тези данни не включват доставките за Турция.

Russian Oil
Доставки на суров петрол от Русия за Европа. Четириседмична средна стойност на доставките на суров петрол от Русия за Европа

Обемът на доставките от Русия за страните от Северна Европа се задържа на ниското ниво от предходната седмица, като Ротердам все още е единствената дестинация за доставки в региона. През четирите седмици до 25 ноември потокът е 95 000 барела дневно, което е по-малко от над 1,2 млн. барела дневно преди нахлуването на войските на Москва в Украйна в края на февруари.

Russian Oil
Клиентите на Русия в Северна Европа. Средни четириседмични доставки на суров петрол от Русия за Северна Европа

Износът за средиземноморските страни се понижи до 459 000 барела средно на ден през четирите седмици до 25 ноември, в сравнение с 631 000 барела на ден през същия период до 18 ноември.  Потоците към региона, включително Турция, която е изключена от европейските данни в началото на този раздел, намаляват за трета седмица.

Доставките за Италия спаднаха до най-ниското си ниво от април насам. Най-голямата рафинерия в страната, заводът ISAB в Сицилия, собственост на "Лукойл", изпитва затруднения да си осигури финансиране за закупуване на суров петрол. След нахлуването на Русия в Украйна тя преработва суров петрол на "Лукойл", голяма част от който се доставя от Арктика, но този поток ще трябва да спре след седмица, когато влязат в сила санкциите на ЕС върху вноса на руски суров петрол по море.

Потокът към Турция също спадна, като достигна най-ниското си ниво от юли насам на четириседмична средна база.  Въпреки това те остават повече от два пъти по-големи от обичайните обеми, наблюдавани преди инвазията, и се очаква страната да продължи да бъде важна дестинация за руския суров петрол и след 5 декември.

Russian Oil
Средиземноморските клиенти на Русия. Четириседмична средна стойност на доставките за средиземноморските дестинации

Комбинираните потоци към България и Румъния спаднаха до 125 000 барела дневно, като за първи път тази година танкери не се отправиха към Румъния. България си осигури частично освобождаване от забраната на ЕС за внос на суров петрол от Русия по море, което би трябвало да подкрепи притока след влизането в сила на ембаргото. Все още обаче не е ясно дали предложената от Русия забрана за продажби на държави, които участват в ръководения от САЩ механизъм за ограничаване на цените, ще засегне доставките за страната. 

Russian Oil
Черноморските клиенти на Русия. Четириседмични средни потоци към черноморски дестинации

Потоци по място на износ
Общите потоци на руски суров петрол нараснаха с 226 000 барела дневно, или с 8%, през седемте дни до 25 ноември, възстановявайки цялата загуба от предходната седмица. Доставките от Черно море и от Тихия океан нараснаха, докато износът от арктическото пристанище Мурманск спадна. Потоците на руски суров петрол от балтийските пристанища Приморск и Уст-Луга останаха непроменени спрямо предходната седмица. Данните не включват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Russian Oil
Седмични потоци на суров петрол. Износ на суров петрол по море от Русия

Приходи от износ
Притокът на средства във военната каса на Кремъл от митата за износ на суров петрол нарасна с 9 млн. долара до 118 млн. долара през седемте дни до 25 ноември, докато средните приходи за четирите седмици продължиха да намаляват, спадайки с 4 млн. долара до 123 млн. долара. Четириседмичната средна стойност е най-ниската досега през тази година.

Russian Oil
Приходи от износ. Приходите на Кремъл от експортни мита върху доставките на руски суров петрол

Ноемврийската ставка на митото е 5,83 долара за барел, което е най-ниското ниво от януари 2021 г., като отстъпката на Urals спрямо Brent през последния период на изчисление, който продължи от 15 септември до 14 октомври, е около 25,50 долара за барел. Декемврийската митническа ставка ще бъде с 8 цента за барел по-висока - 5,91 долара, според данните, публикувани от руското Министерство на финансите.