С нов пакет от санкции ЕС се насочва към държави, чрез които Русия заобикаля предишните

Пакетът от санкции, който е 11-ият на ЕС от февруари 2022 г. насам, ще се съсредоточи най-вече върху преодоляването на пропуските във вече въведените мерки

16:07 | 4 май 2023
Автор: Алберто Нардели
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз обсъжда нов механизъм за санкции, който да бъде насочен към трети страни, които според него не правят достатъчно, за да попречат на Русия да заобикаля санкциите, особено тези, които не могат да обяснят скоковете в търговията с ключови стоки или технологии.

Основната цел на инструмента ще бъде да възпре държавите да помагат на Русия и да се пресекат търговските канали, които Москва може да използва. Ако това не даде резултат, блокът ще има възможност като втора стъпка да наложи целенасочени ограничения върху ключови стоки.

Блокът също така има за цел да разшири обхвата на няколко съществуващи експортни мерки и да забрани много стоки, преминаващи транзитно през Русия.

Пакетът от санкции, който е 11-ият на ЕС от февруари 2022 г. насам, ще се съсредоточи най-вече върху преодоляването на пропуските във вече въведените мерки, както и върху укрепването на способността на блока да прилага своите ограничения. Това е реакция на начина, по който Москва досега е успявала да си набавя множество санкционирани стоки чрез трети държави.

Вносът в Русия на стоки като полупроводници, интегрални схеми и други технологии рязко нарасна от страни като Казахстан, Обединените арабски емирства, Турция, Китай и други.

Новият механизъм за прилагане на санкциите, за чиито аспекти първо съобщи Financial Times, ще даде на държавите членки правото да създават два списъка - единият със засегнати трети държави, а другият - със забранени стоки.

Ако механизмът бъде одобрен от националните правителства, решенията за това кои държави и стоки да бъдат включени в списъка ще се вземат с единодушие от държавите членки, заявиха неназовани източници. Малко вероятно е мерките първоначално да бъдат насочени към Китай, а да се съсредоточат най-вече върху държавите в Централна Азия и непосредствените съседи на Русия, допълват те.

Предложеният пакет ще улесни санкционирането на дружества в трети държави, които заобикалят санкциите на ЕС.

Санкциите на ЕС се нуждаят от подкрепата на всички държави членки, за да бъдат приети. Блокът се стреми да финализира мерките преди срещата на върха на Групата на седемте по-късно този месец и се очаква държавите членки да обсъдят предложенията през следващите дни.

Други предложения включват забрана за транзитно преминаване на много стоки през Русия и насочване към плавателни съдове, които изключват навигационните си системи, съобщи по-рано Bloomberg.

ЕС също така се стреми да разшири съществуващите забрани за автомобили, високотехнологични продукти, които са били използвани от Русия в Украйна, промишлени стоки и желязо и стомана, както и преработени продукти, в които се използват метали, за които са наложени санкции. Забраните за стоки могат да обхванат и правата върху интелектуална собственост и лицензите, издадени за производството на тези продукти.

Според същите източници новият набор от мерки налага и нови ограничения за ремаркетата, за да се избегне закачането на руски камиони за камиони от ЕС, когато те достигнат границите на блока. Освен това ЕС вероятно ще изясни правилата за съществуващите забрани, свързани с влизането в пристанища на ЕС и забраните за използване на пристанищни услуги, както и насоки за прехвърляне от кораб на кораб.

Очаква се пакетът да доведе до включването на още десетки физически и юридически лица в списъците със санкции. Въпреки това е малко вероятно блокът да наложи санкции на руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом", нито на ядреното гориво, поради липсата на консенсус сред държавите членки.