Руска шпионска мрежа пренася чувствителни технологии от ЕС въпреки санкциите

Тайната верига за доставки на ФСБ придобива стоки за войната в Украйна дори след задържането на оперативни работници миналата година

15:21 | 4 май 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руска шпионска мрежа е придобила чувствителна технология от компании от ЕС, за да подхранва войната на Владимир Путин в Украйна, дори след действия от САЩ репресия срещу тайната мрежа за контрабанда.

Мрежата, създадена да доставя стоки, вариращи от микрочипове до боеприпаси, е успяла да се сдобие с машинни инструменти от Германия и Финландия въпреки санкциите на САЩ, наложени през март 2022 г., пише Financial Times.

„Мрежата Серния“ е обвинена от Министерството на правосъдието на САЩ, че работи по „силно чувствителни и класифицирани дейности по обществени поръчки“ от името на руската шпионска агенция ФСБ, включително за нейната Дирекция за научно и технологично разузнаване, известна като „Дирекция Т“.

Други клиенти включват Службата за външно разузнаване на Кремъл, известна като СВР; държавният отбранителен конгломерат "Ростек"; Министерството на отбраната на Русия; и "Росатом", държавната компания за атомна енергия, която отговаря за ядрения арсенал на страната.

Разледване на FT е установило, че руска компания, контролирана от същото лице, което контролира мрежата "Серния", описана от САЩ като „ангажирана в дейности за разпространение по указание на руските разузнавателни служби“, е продължила да купува стоки от компании в ЕС.

Корпоративни записи, декларации за внос и интервюта разкриват, че търковската компания "Трейдтулс", регистрирана на адрес в индустриална зона в северна Москва, е придобила материали на стойност $900 000 от началото на войната в Украйна, включително микрочипове и артикули за промишлено производство, предимно от ЕС.

"Трейдтулс" е регистриран на същия адрес като "Робин трейд", част от мрежата "Серния", и е собственост на едно и също лице, руски гражданин на име Алексей Зибиров. Западен служител е потвърдил пред FT, че Зибиров, който не е назован или обвинен от американските власти, се смята за лице, което представлява „интерес“ във връзка с връзките му с ФСБ.

Наличните в търговската мрежа митнически записи, потвърдени с данни за вноса, споделени с FT от Максим Миронов, професор по финанси в бизнес училището IE в Мадрид, показват, че "Робин трейд" е преместила $12,2 милиона стоки в Русия до април 2022 г., преди приходите й да спаднат с 90 процента след наложените санкции.

След санкциите "Трейтулс" започва да внася машинни инструменти от компания в Германия. Митническите записи показват, че фирмата е внесла 22 тона оборудване от Германия в Русия на декларирана стойност от $554 000 до края на 2022 г.

Едновременно с това компанията е купил платки с интегрални схеми на стойност 253 000 долара от малка компания в Сингапур. Елементите са произведени от американските полупроводникови групи Analog Devices, Texas Instruments и Altera и германската компания IC-Haus.

"Трейдтулс" също така се снабди с подсилени шлифовъчни и режещи дискове за $3700 от компания във Финландия. Тези артикули са ограничени от правителството на Обединеното кралство да бъдат изнасяни в Русия, Северна Корея и Иран, но не са забранени от ЕС.

Няма доказателства, които да предполагат, че европейските компании са знаели, че имат работа с компания, свързана с руското разузнаване.

Осигуряването на модерна електроника и машинни инструменти е от решаващо значение за Русия, за да поддържа своя военно-промишлен комплекс.

През декември Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу петима руски граждани, свързани със "Серния", в заговор за закупуване на военни технологии с двойна употреба за руски отбранителни компании.

Сред тях беше Вадим Конощенок, който е заподозрян, че е полковник от ФСБ и беше арестуван от естонската гранична охрана, след като се опита да премине в Русия с произведена в САЩ електроника, микрочипове и боеприпаси, според американското обвинение.

Някои от контрабандните дейности на мрежата включват технология, която според САЩ може да се използва за разработване на хиперзвукови оръжия.

Документи показват, че през 2019 г. "Трейдтулс" е внесла артикули от две компании, регистрирани в Обединеното кралство, Majory LLP и Photon Pro LLP, регистрирани в офиси в Шордич в Лондон. И двете бяха засегнати от санкции от САЩ миналата година за това, че са служили като прикрити компании в мрежата на ФСБ.

Един от двамата директори на Photon Pro, според корпоративните документи в Обединеното кралство, е руснак на име Евгений Александрович Гринин, който миналия декември беше обвинен от САЩ, но все още е на свобода и се издирва от ФБР.

Majory LLP беше, докато не беше разпусната през февруари, контролиран от Андрей Георгиевич Захаров, когото САЩ също обвиниха, че е управлявал прикрити компании за внос на чувствителни технологии в нарушение на западните санкции.

"Трейдтулс" също е регистрирана на същия адрес в Москва като технологична компания, съсобственост на Захаров, NTS Wellink, според регистрите на руската компания. Wellink участва в руски правителствени търгове за силно чувствителни държавно контролирани субекти, включително Федералната служба за защита, отговаряща за личната безопасност на Путин.