Руснаците търсят контрабандни решения, за да преодолеят санкциите за плащания

Относителната издръжливост на Москва една година след нахлуването в Украйна не предлага план за замяна на разплащателните мрежи на САЩ

10:14 | 10 април 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Миналия септември, ден след като Узбекистан спря да приема банкови карти, които разчитаха на руската вътрешна картова система "Мир", руснаците от средната класа вече обсъждаха как да заобиколят забраната, пише Financial Times.

Според узбекската централна банка депозитите в страната са нараснали с 60,5 трилиона сома (5,3 милиарда долара) през 2022 г., два пъти по-бързо от предходната година, намеквайки как руснаците са запазили достъпа до международната търговия въпреки международните санкции. Данните от други бивши съветски републики също показват значително увеличение на търсенето на техните банкови системи. Армения документира скок на депозитите на нерезиденти през 2022 г.

„Много руснаци“. . . пресякоха границата миналата година и откриха сметки в банки в Централна Азия, включително Узбекистан“, каза Антон Усов, главен говорител на Европейската банка за възстановяване и развитие за Централна Азия и Монголия. „Времето обаче ще покаже колко от тях ще останат в региона.“

„Данните [за притока на руски депозити] са доста поразителни“, каза Тимъти Аш, сътрудник в Chatham House. „Наред с паричните преводи, видяхме приток на руски депозити, включително към текущи сметки.“

Нуждата от креативни решения за разплащания в страната и чужбина е очевидна. Visa и Mastercard не само прекъснаха услугите си в Русия, но и "Мир", която помогна за запазването на вътрешните плащания, вече се приема само в няколко страни, като Беларус и отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия.

Това, което също е очевидно, казват експертите, е, че една година от началото на инвазията нуждата на Русия от непрекъснати иновации, за да поддържа плащанията, показва колко трудно е да съществуваш извън финансовата система на САЩ, камо ли да я изместиш.

Русия започна да се подготвя за изтеглянето на Visa и Mastercard след санкциите, наложени след анексирането на Крим преди почти десетилетие.

Кремъл стартира Националната система за плащане с карти (НСПК) през 2014 г., за да изгради алтернативна финансова система за обработка на картови транзакции в Русия. Заплахата от солидни глоби накара Mastercard и Visa да подпишат споразумения, позволяващи на НСПК да обработва всички вътрешни плащания.

Година по-късно Русия стартира "Мир", която бързо изгради пазарен дял благодарение на мандатите за използване от държавни служители и пенсионери.

„Със 161 милиона карти в обращение към септември 2022 г., надминавайки населението на Русия от малко над 147 милиона, "Мир" се превърна в жизнеспособна [вътрешна] алтернатива на западните платежни системи“, каза Ола Ойетайо, главен изпълнителен директор на платежната платформа Verto.

Когато Visa и Mastercard се изтеглиха от Русия през март 2022 г., издадените в Русия карти просто продължиха да работят в страната под НСПК.

Частните банки също реагираха на излизането на Apple Pay и Google Pay, които съставляваха около една четвърт от пазара на цифрови портфейли в Русия през 2020 г., според GlobalData.

Картик Чакла, старши анализатор за банкиране и плащания в GlobalData, каза, че "Сбербанк", най-голямата финансова институция в Русия и обект на санкции от април 2022 г., е постигнала успех със система за QR плащания, управлявана съвместно от НСПК и Руската централна банка, която позволява потребителите да плащат при повече от 1 милион търговци.

"Сбербанк" каза, че от 75 милиона клиенти, които използват нейното приложение всеки месец, повече от 28 милиона потребители използват QR плащания, които стартираха през април 2022 г.

Междувременно дигиталната банка Tinkoff — записана от ЕС в десетия си кръг от санкции в края на февруари — изгради физическа алтернатива на Apple Pay: стикер с безконтактен чип, който е свързан с техните сметки. Прикрепен към предната част на телефон, той го превръща в безконтактно устройство.

„Потребителското изживяване е фантастично, това е същото качество на услугата [като дигитален портфейл]“, каза изпълнителен директор във финтех с познания за руския пазар.

Руснаците, пътуващи или работещи в чужбина, са изправени пред повече трудности, тъй като издадените от Русия карти Visa и Mastercard спряха да работят извън страната.

Политическият натиск също се отрази на броя на страните, в които се приема "Мир". През септември 2022 г., същия месец, в който главният изпълнителен директор на НСПК Владимир Комлев беше санкциониран, турските банки спряха картите "Мир", както и Узбекистан.

UnionPay, китайският съперник на Visa и Mastercard, смятан някога за потенциален гръбнак за руски плащания, не се е разширил значително, като експерти цитират страхове от отговор на САЩ. Според GlobalData само две банки повече предлагат съвместни карти, отколкото преди началото на инвазията, с което общият брой става 11.

Двама ръководители казаха, че най-лесният начин да се сдобиете с международна карта, за да получавате заплати или да харчите в чужбина, е да се отправите към съседна държава.

„Има много по-добро потребителско изживяване за хората, които трябва да пътуват извън страната, за да получат банкова карта от съседна държава, вместо карта [UnionPay], която работи само на някои машини за карти“, каза един.

В узбекски канал в Telegram публикация от октомври претегля плюсовете и минусите на банките. Някои изискват от чуждите граждани да останат в Узбекистан 15 дни, преди да могат да получат картата си - същото време, което руските граждани могат да останат в страната без регистрация - или се нуждаят от доказателство за работа там. Други, като например малки клонове, могат да издават карти по-бързо, но имат недостатъци.

Експертите обаче казват, че относителната устойчивост на платежните системи на Москва не предвещава обръщане към конкуренти извън САЩ, като техническите предизвикателства, разходите и страховете от репресии от Вашингтон все още блокират пътя.

„Инвеститорите винаги се тревожат за прекъсване на посредничеството“, каза старши изпълнителен директор на голяма компания за разплащания в САЩ, „но местните мрежи са изправени пред предизвикателство при разширяването и поддържането на разходите като киберсигурност. Сумата, която трябва да инвестират, става все по-голяма всяка година“.

Най-важното е, че Visa и Mastercard вече разполагат с глобални системи. Потенциалните съперници ще трябва да преодолеят геополитическата несигурност, за да изградят необходимите връзки, за да им съперничат.

„Доверието е от ключово значение за транснационалните платежни системи“, каза изпълнителен директор на финтех за плащания, „а доверието е почти невъзможно да се изгради в момента“.