Турските държавни банки ще напуснат руската "Мир" след предупреждение от САЩ

Решението на Turkiye Halk Bankasi AS, TC Ziraat Bankasi AS и Turkiye Vakiflar Bankasi TAO да спрат да използват "Мир" бележи обрат в турската позиция по санкциите, насочени към Русия

10:15 | 28 септември 2022
Автор: Фират Козок
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турските държавни банки планират да напуснат платежна система, използвана от руснаци, драматичен пример за това как вторичните санкции на САЩ принуждават страните да се дистанцират от Москва.

Тримата заемодатели, единствените в Турция, които все още обработват транзакции, направени с руските карти "Мир", решиха във вторник да се оттеглят, каза високопоставен турски служител, пожелал анонимност, тъй като информацията не е публична. Лирата обърна загубите, за да затвори малко по-високо след новината.

Министерството на финансите на Турция отказа коментар.

Решението на Turkiye Halk Bankasi AS, TC Ziraat Bankasi AS и Turkiye Vakiflar Bankasi TAO да спрат да използват "Мир" бележи обрат в турската позиция относно санкциите, насочени към Русия. Президентът Реджеп Тайип Ердоган извършва деликатен акт на балансиране, откакто инвазията на Русия в Украйна започна през февруари. Той се въздържа от участие в санкциите, обявени от САЩ и Европейския съюз, и се среща и преговаря с руския президент Владимир Путин.

Но позицията на турския президент започна да показва признаци на фина промяна, откакто той пътува до САЩ за годишните срещи на ООН миналата седмица.

Веднага след завръщането си Ердоган привика своите висши служители, включително министъра на финансите Нуреддин Небати, за да обсъдят алтернативите на "Мир". Същия ден говорителят на Ердоган Ибрахим Калин излезе по национален телевизионен канал, за да заяви, че Турция е твърдо на страната на Украйна във войната, като призова Русия да се оттегли от окупираните от нея територии.

Междувременно компания, управлявана от зетя на Ердоган, доставя високоефективни дронове на Украйна, с които тя се защитава от инвазията.

Решението идва и след прилив на голям брой руски граждани в Турция, тъй като инвазията в Украйна накара хората, особено богатите, да напуснат Русия. Руснаците оглавиха класацията на Турция за месечни продажби на жилища на чужденци през април за първи път и оттогава са най-големите чуждестранни купувачи всеки месец.

Предупреждение от OFAC

По-рано този месец Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) предупреди финансовите институции да не сключват нови споразумения или да разширяват съществуващите такива с руския оператор на карти "Мир".

Turkiye Is Bankasi AS и Denizbank AS, два турски частни кредитора, бяха първите, които спряха участието си в "Мир" миналата седмица. Картите са популярни сред руските посетители и носят чуждестранни приходи в Турция през туристическия сезон.

Туризмът е ключов източник на приходи, тъй като Ердоган се опитва да предотврати нов срив на лирата, докато се готви да се кандидатира за преизбиране следващата година. Той също така използва дипломатическата си роля във войната, за да засили вътрешния си авторитет.

Ердоган позиционира Турция като посредник и помогна за осигуряването на споразумения за възобновяване на доставките на зърно от украинските черноморски пристанища и напоследък за размяната на затворници между воюващите страни.

Той също така публично защити Путин срещу санкциите и призова нациите да не „подценяват“ Русия.

Отношенията на Ердоган с Украйна, включително доставката на дронове, разгневиха Москва.

Но Анкара остава ключов партньор за Путин, тъй като международните санкции затварят други пътища за търговия, пътуване и инвестиции.