В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ердоган търси алтернативи на руската "Мир" след заплаха от санкции от САЩ

Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, "В развитие", 23.09.2022 г.

15:16 | 23 септември 2022
Обновен: 15:17 | 23 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Финансовите пазари в Турция са подложени на натиск, след като турската централна банка направи поредното шоково намаление на лихвения процент въпреки бушуващата инфлация и лирата, търгуваща се на рекордно ниско ниво. Това каза Симин Демокан, изп. продуцент на Bloomberg Истанбул, в своя пазарен коментар за предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Централната банка намали лихвата със 100 базисни пункта, довеждайки референтната лихва до 12%, и цитира загуба на инерция в икономическата активност като причина за действията си.

И така, докато повечето централни банки по света отприщват агресивни повишения на лихвените проценти, Турция продължава напред със своите неортодоксални икономически политики.

Лирата се понижи с почти 1% тази седмица - търгувайки се на ниво от 18,4 за долар - насочвайки се към най-дългата си седмична серия от загуби от двадесет и три години.

Валутата е загубила 28% спрямо долара тази година, което е едно от най-зле представящите се сред валутите на развиващите се пазари.

Турските акции са настроени за втора седмица на спад - с почти 2%.

Междувременно президентът Реджеп Тайип Ердоган се готви да се срещне с висши служители, за да обсъди алтернативи на руските карти "Мир", след като турските частни банки се оттеглиха от руската система за картови плащания след предупреждение за санкции от САЩ.

Руснаците използват "Мир" по време на пътуванията си до Турция, носейки така необходимата чуждестранна валута в Турция.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.