Турция изключва спешна намеса в разгрома на фондовия пазар

Графика на деня, 20.09.2022 г.

16:00 | 20 септември 2022
Автор: Керим Каракая и Тугче Озсой
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Турция няма планове да се намеси незабавно във сриващия се фондов пазар, каза високопоставен държавен служител след извънредна среща между регулаторни органи и брокерски компании късно в понеделник.

Поражението от миналата седмица едва се отрази на един от най-големите ръстове на пазара на акции в света за 2022 г., но разпродажбата беше непропорционално висока в банковия индекс, който падна с цели 35% до понеделник, отбелязвайки най-лошия седмичен спад в историята.

Все пак регулаторите не виждат признаци на системен риск или причина да се намесят сега, каза правителственият служител, като поиска да не бъде идентифициран по име.

Бордът на капиталовите пазари в Турция отказа коментар, когато беше попитан за извънредното заседание в понеделник.

Акциите на банките увеличиха дневните си печалби до 2,5% след новината и се търгуваха с 1,2% по-ниско към обяд в Истанбул.

Властите започнаха да преразглеждат транзакциите на пазара от последните 12 месеца и са съгласни, че някои движения на пазара са разрушителни, каза служителят.

Срещата в понеделник беше организирана, за да се обсъдят възможните рискове, тъй като исканията за маржин се увеличиха с внезапното обръщане на турските акции.

Разгромът беше предизвикан от по-горещите от очакваното данни за инфлацията в САЩ от миналата седмица и бързо нарасна, тъй като някои институции се сблъскаха с искания за маржин, които се случват, когато брокерските компании и регулаторите изискват от инвеститорите да добавят собствен капитал по време на значителни движения на пазара.

Когато са в затруднено положение, брокерските къщи може да трябва да изплатят задълженията по маржин сметки към фондовата борса, като използват собствения си капитал. Изискванията за маржове скочиха до 1,8 милиарда лири (98 милиона долара) в четвъртък, рекорд според турски данни отпреди три години.