Оцеляване на най-приспособимите: как компании в Турция се справят с 80% инфлация

Мениджърите обмислят повишаване на заплатите и управление на валутната експозиция, докато се борят с последната криза

19:30 | 17 септември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато западните фирми се клатят от най-високата инфлация, преживяна от десетилетия, много от техните колеги в Турция, които са изправени пред процент почти 10 пъти по-висок, я приемат спокойно, пише Financial Times.

Страната претърпя поредица от кризи през последните години, но икономиката продължава да расте, поддържана от смесица от евтини кредити, диверсификация и разумно корпоративно управление, усъвършенствано по време на епизоди на сътресения през миналите години и десетилетия.

„Трудно е, но сме се сблъсквали с това в Турция и преди“, каза висш изпълнителен директор на един от най-големите производители в страната. „По някакъв начин знаем как да подкрепим клиентите, дилърската мрежа, за да продължим дейността си в среда с висока инфлация“, добави той, цитирайки как компанията е успяла да намери подходящото ценообразуване, което покрива разходите й, без да възпира клиентите.

Чарли Робъртсън, главен икономист в инвестиционната банка Renaissance Capital, каза, че турските корпоративни мениджърски екипи са преживели „меки преврати, насилствени преврати, устойчива трицифрена инфлация и множество валутни кризи“ през 25-те години, през които той е следил страната.

„Принципът за "оцеляване на най-приспособимите“ със сигурност се прилага в Турция“, каза той, добавяйки, че това се подкрепя и от демографските дивиденти на младото население и силния основен растеж на БВП. Икономиката се разшири със 7,6% на годишна база през второто тримесечие и с 11% през миналата година.

Едно от многото предизвикателства за шефовете на турските компании е заплащането на работниците, предвид ерозията на покупателната способност, причинена от официалната инфлация, която надхвърли 80 процента през август. Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 9,1% през август.

Когато покачването на цените започна да нараства през лятото на миналата година, Мустафа Тонгуч, главен изпълнителен директор на DHL Express в Турция, състави списък с цената на 50 основни продукта и ги сравни с техните еквиваленти в Германия в опит да убеди шефовете в централата на логистичния доставчик, за да повиши заплатите на неговите 1100 служители. Наложи се да ги повиши още три пъти през следващата година.

„Ние като бизнес не можем да поправим глобалната икономика, но можем да се погрижим колкото можем за нашите хора“, каза Тонгуч. „През последните 12 месеца много компании фалираха. Смятахме, че хората трябва да бъдат сигурни в сигурността на работата си.“

Тонгуч също предложи структура на ценообразуване за клиенти и доставчици, които включват предприятия в текстилния и автомобилния сектор, която фиксира цената на някои части от техните такси и свързва други с бързо променящи се входящи данни, като цената на горивото и опаковката. Неговият съвет към западните ръководители е: „Без паника, съсредоточете се върху производителността... фокусирайте се върху нещата, които можете да промените."

Голяма част от турския бизнес свят е ядосан и разочарован от президента Реджеп Тайип Ердоган, който е толкова твърдо против високите лихвени проценти, че многократно е нареждал на централната банка да намали разходите за заеми въпреки растящата инфлация.

И все пак, дори ако неговото все по-хаотично икономическо управление бележи прекъсване на стабилността от ранните му години на власт, мениджърите казват, че поне имат опит в справянето с високата инфлация и слабостта на валутата от трудни периоди през 80-те и 90-те години.

Последният рязък спад на лирата миналия декември, когато достигна ново рекордно ниско ниво, не беше „приятен“, призна Толга Каан Доганджоглу, главен изпълнителен директор на турския производител на автобуси TEMSA.

Но той каза, че когато инфлацията започна да се покачва в Турция и по света, неговата компания „незабавно превключи на скорост“ и реши да получи достъп до финансирането, необходимо за увеличаване на производството на неелектрически превозни средства с нисък марж.

Докато общоприетата мъдрост предполага, че инфлацията води до спад в търсенето, Доганджъоглу каза, че миналите кризи в Турция често са показвали обратното - поне в началото. Същото беше вярно и в този случай.

„Очевидно високата инфлация или хиперинфлация в дългосрочен план не е здравословна. Но има период, който е удобен като компания да вземате гъвкави решения, за да не загубите пазара.“ Той добави: „В инфлационна среда, ранното инвестиране също има добродетел.“

Тъй като претърпяха поредица от удари през последните години, турските групи намалиха експозицията си към колебания в лирата, като „драматично“ намалиха своя дълг, деноминиран в долари и евро, и натрупаха твърда валута, според Мурат Ючер, икономист в консултантската компания GlobalSource Partners. Намаляването на задлъжнялостта намали тяхната нетна открита позиция в чуждестранна валута от приблизително 200 милиарда долара през 2018 г. до около 100 милиарда долара днес. „Това е добре дошло и разбираемо развитие“, каза той.

Все пак има опасения относно истинския мащаб на проблемните заеми в банковия сектор, тъй като по-специално държавните кредитори са използвали евтини кредити, за да помогнат на затруднените компании да останат на повърхността.

Много от най-успешните турски бизнеси - включително тези в автомобилния, химическия и текстилния сектор - са дали приоритет на износа, възползвайки се от по-слабата лира, за да продават стоките си по целия свят и да подпомагат икономическия растеж.

Беше по-трудно за тези, които силно разчитаха на местни продажби. Миналия месец Fitch понижи рейтинга на дълга на поредица от корпорации, включително производителя на бяла техника Arçelik и телекомуникационната компания Turkcell, поради тяхната висока експозиция към вътрешния пазар.

Главният изпълнителен директор на голям бизнес за търговия на дребно, фокусиран върху Турция, се оплака, че дори ако продажбите му растат в лири, падащата лира означава, че печалбите изчезват, когато се превърнат в долари. „Това прави живота много труден с инвеститорите“, каза той.

Робъртсън от Renaissance предупреди, че съществува риск наборът от неортодоксални мерки на правителството, насочени към подкрепа на растежа, като същевременно поддържат валутата, да поставят суверенния кредитен рейтинг на страната под натиск и в крайна сметка да имат обратен ефект. Като пример той посочи подкрепяна от правителството схема, която обещава да компенсира спестителите за спад на обменния курс.

Други хвалят издръжливостта, но се оплакват от пропуснатите възможности за страната, където БВП на глава от населението е намалял от пика си от 12 600 долара през 2013 г. до 9 600 долара миналата година – ярка илюстрация на ерозията на просперитета.

„Работих толкова усилено през последните 20 години, само за да може страната ни да се върне там, където беше през 90-те години на миналия век“, каза висш ръководител на компания с интереси в туризма и енергетиката.

„Тази страна е толкова издръжлива и толкова динамична, че по някакъв начин повечето хора все още се издържат . . . Но тази страна можеше да бъде нова Южна Корея. Чувствам се много тъжен, когато си помисля къде можеше да бъде в сравнение с това, което е днес.“