Турция постига рекордни чуждестранни резерви с тайнствени парични потоци

Постоянното нарастване на неизвестните потоци в икономиката на Турция тази година е „проблем“ според анализатори

08:00 | 13 септември 2022
Автор: Берил Акман и Керим Каракая
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тайнствените капиталови потоци в Турция достигнаха нови върхове, позволявайки на централната банка да увеличи чуждестранните резерви въпреки нарастващия търговски дефицит и слабото търсене на активи в лири.

Централната банка в Анкара заяви в понеделник, че парите, които тя не може да отчете в месечните данни за платежния баланс, са се увеличили до 5,5 милиарда долара през юли, увеличавайки сумата през първите седем месеца на годината до 24,4 милиарда долара. И двете са рекорди според данни от последните близо четири десетилетия.

В миналото централната банка е казвала, че необяснимите входящи потоци вероятно идват от турци, които внасят парични спестявания в банковата система, особено когато лирата е слаба, или депозират чужда валута, която печелят от туристи.

Данните за текущата сметка включват прогнози, обикновено базирани на дългосрочни модели на разходите, и ако тези предположения вече са остарели, това може да обясни част от тазгодишния скок.

Така наречените нетни грешки и пропуски обикновено се преразглеждат, тъй като банката получава данни от международни партньори със закъснение. Въпреки това, тазгодишните числа са извън класациите.

Базираният в Истанбул икономист Халук Бурумчекчи каза, че макар да е нормално данните за текущата сметка да показват някакъв капитал с неизвестен произход, постоянното нарастване на потоците в икономиката на Турция тази година е „проблем“.

Това може да е знак за погрешни предположения за някои от приходите от услуги, каза Бурумчекчи.

Следете разликата

Приходите от туризъм сами по себе си не могат да обяснят числата. През юли приходите от летовници бяха 4,5 милиарда долара, което доведе общите проходи до 16,4 милиарда долара от януари до юли. Това са около 70% от нетните грешки и пропуски през същия период.

Дефицитът в текущата сметка на Турция нараства след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, което стимулира покачването на цените на енергията. Разликата беше малко над 4 милиарда долара през юли, надхвърляйки средната оценка от 3,7 милиарда долара в проучване на Bloomberg и увеличавайки дефицита за тази година до 36,7 милиарда долара.

Финансирането на разликата е предизвикателство за президента Реджеп Тайип Ердоган. Само през юли изходящите капиталови потоци бяха 631 милиона долара.

Липсата на апетит се дължи на загубите на лирата и инфлацията от 80%, водени от рязко растящите сметки за енергия и ултраразхлабената парична политика на централната банка.

Тайнствените входящи потоци помогнаха на централната банка да запази лирата относително стабилна от началото на годината, след като тя загуби повече от половината от стойността си в продължилия месеци спад през 2021 г.

Според анализатора на Barclays Plc Еркан Ергюзел съществува риск нетните грешки и пропуски да не продължат да „бъдат важен двигател за финансиране“ на текущата сметка“ в бъдеще, излагайки резервите на централната банка на спадове.

„Поради естеството на резервите на централната банка в брутно, нетно и ликвидно изражение, финансирането на дефицита по текущата сметка може да се окаже по-предизвикателна задача през следващите 12 месеца“, ако турските компании продължат да изплащат повече дългове, отколкото вземат, каза Ергюзел в бележка в понеделник.